Pop TV in Kanal A s svojo rezidenco na Karibih

Foto: Google Zemljevidi

Ob razkritju t. i. Panamskih dokumentov smo bili s strani največjih slovenskih medijev priča napadom na športnike – boksarje in košarkarje, ki imajo v tujini – v davčno bolj ugodnih državah – ustanovljena podjetja. Kakšne poglobljene analize o tem, kaj je pri tem nezakonitega, nismo zasledili, pri vsej moralni paniki, ki so jo ustvarili, pa so pozabili na najpomembnejše – na svoje šefe. 

Prav lastnika dveh največjih slovenskih medijskih hiš – Dela in Pop TV – pa sta močno povezana z davčnimi oazami in offshore podjetji. Medijska hiša Pro Plus, ki upravlja s komercialnima programoma Pop TV in Kanal A, je namreč v 100-odstotni lasti podjetja Central European Media Enterprises, ki je registrirano na Karibskem otočju v Curacau.

Gre za bermudsko podjetje, ki ga je leta 1994 ustanovil Ronald Lauder, danes pa ima v lasti največje komercialne medijske hiše kar v šestih srednjeevropskih državah – Bolgariji, Hrvaški, Češki, Romuniji, Slovaški in Sloveniji. Na svoji spletni strani se podjetje hvali z dosežki Pop TV in Kanala A, češ, da gre za dve najbolj gledani komercialni televiziji v Sloveniji.

V davčnih oazah posluje tudi lastnik Dela
Ne samo v televizijskih, tudi v tiskanih medijih slovensko medijsko sceno obvladujejo posamezniki s posli v davčnih oazah. Lastnik hiše Delo Stojan Petrič je namreč znan po tem, da je svoje podjetje FMR izčrpaval v korist podjetij v davčnih oazah. Posloval naj bi namreč prek množice podjetij, ki so registrirana na eksotičnih lokacijah, predvsem na Deviških otokih in v Luksemburgu.

Petrič to sicer vztrajno zanika, a dejstvo je, da njegova poslovna pot še zdaleč ni čista. Že leta 2011 je bila zoper njega na NPU podana ovadba, ki se nanaša na posle s prevzemom deleža Kolektorja in nakupom podjetja Etra 33, osumljen pa naj bi bil tudi utaje davkov.

Izpis iz Ajpesa o lastništvu Pro plusa:

pro plus (v delu) 1

Maruša Gorišek