fbpx

POP TV krvav boj za maske uporabil za obračunavanje z vlado!

The intentions of Alibaba’s owner Jack Ma are entirely different from what is being presented at the largest commercial TV station Pop Tv. (Photo: 24ur zvečer/screenshot).

Novinarji 24ur so pompozno poročali o 300 tisoč maskah, ki jih je Sloveniji doniral Čeferinov znanec Jack Ma, lastnik korporacije Alibaba. “Zasluga za donacijo 300 tisoč kitajskih mask, ki so na poti v Slovenijo, gre predsedniku UEFA Aleksandru Čeferinu. Pravkar sva govorila, pravi: ‘poklical sem svojega prijatelja Jacka Maa, da imamo problem, ali lahko pomagaš?’ Še isti dan je šel v akcijo,” je povzela Nika Kunaver o Čeferinovi dobrosrčnosti.

Vendar pa Čeferinova dobrosrčnost nima nič s finančno računico lastnika Alibabe Jacka Maa. Kot so poročali nekateri mediji, je lastnik Alibabe s to potezo poskrbel za svojo promocijo. Med drugim je maske podaril tudi v Afriko pa v Indonezijo, Malezijo, na Filipine, Tajsko, v Afganistan, Bangladeš, Kambodžo, Laos, na Maldive, v Mongolijo, Mjanmar, Nepal, Pakistan in na Šrilanko. POP TV je celotno dostavo mask iz Belgije prenašala tako rekoč v živo. “Zakaj, če jih je že nabil? Da Slovenija 11 dni ni odreagirala, je čista laž. Alibaba mutibariči niso zagotovili ustreznih certifikatov. Cena se dnevno spreminja. Zahtevajo plačilo v naprej, česar država, hvala bogu, ne počne. Zato je posel prevzela Pošta Slovenije. Ni zgodbe,” se je na poročanje nekaterih slovenskih medijev odzval voditelj Faktorja in kolumnist Požareporta Aljuš Pertinač.

V Sloveniji je kot drugod v Evropi vroča roba nujna medicinska oprema. Zato pomagajo vsi, ki lahko. Tako je med drugim pomagal tudi Luka Dončić. Vendar so slovenski mediji naredili pravo zgodbo o dobrodelnem poslu, ki ga je uredil predsednik UEFE Aleksander Čeferin s kitajsko korporacijo Alibaba. Sedaj se dokazuje, da je predvsem največja komercialna medijska hiša v Sloveniji POP TV zavajala slovensko javnost. Maske korporacije Alibaba niso imele zahtevanih certifikatov za uporabnost. Ekipe informativne oddaje 24ur pa nismo nikjer videli, ko je Slovenija dobila pomoč materiala s Češke, Madžarske in Poljske.

https://twitter.com/Pertinacal/status/1247807207648845824

POP TV tendenciozno poročal o obsežni opremi Alibabe, ki čaka Slovenijo že 10 dni
Alibaba si je s svojo dobrodelnostjo predvsem hotel priskrbeti večmilijonski posel s slovensko državo. S tem razlogom so v zgodbo vpletli Aleksandra Čeferina, ki v zadnjih dneh deluje kot tiskovni predstavnik Alibabe v Sloveniji.  A resnica je popolnoma drugačna kot jo želijo prikazati dominantni slovenski mediji. “V resnici Alibaba najprej ni dostavil ustreznih certifikatov in zahteva predplačilo, česar država, hvala bogu, ne počne. Zato je posel prevzela Pošta Slovenije, ki je v 100 % državni lasti. Ampak ja, dajmo raje verjet kitajskemu trgovcu,” je dvomljivcem v slovensko vlado odgovoril Aljuš Pertinač.

Alibaba kot vsaka globalna korporacija razmišlja le o lastnem zaslužku
Alibaba v svoji prvotni pošiljki ni predložil certifikatov, zato je bila njihova pošiljka več ali manj za slovenske razmere neuporabna. Nekateri slovenski mediji so medtem že poročali, da si je Alibaba s slovensko stranjo izmenjala potrebne certifikate, ki bi naj potrjevali, da je nujna medicinska oprema prava. Zato so včeraj posredno preko Čeferina predvsem na 24ur začeli izvrševati pritisk na Vlado RS, da naj s svojimi kanali čimprej pripelje maske v Slovenijo. V Alibabi pa so medtem zatrdili, da bodo počakali do petka, v nasprotnem primeru bodo pošiljko poslali drugam.

Maske bodo prišle v Slovenijo preko Pošte Slovenije
Zaradi kompleksne situacije celotne Evrope in Združenih držav Amerike nabava nujne medicinske opreme spominja na piratsko bitko. V Evropi glavno vlogo pirata zavzema Nemčija, ki je zaplenila že nekaj robe drugim državam.

Pošta Slovenija bo pomagala izvesti dobavo medicinske opreme kitajske korporacije Alibaba. (Foto; STA)

Zato je toliko bolj pomembno, preko katerih kanalov bo šlo kupovanje mask. Po besedah Pertinača so se grdo zlagali tudi v Alibabi. “Donirane maske imajo certifikate. Sedaj jih imajo tudi te, ki bodo kupljene. Ker država ne daje avansov, jih kupuje Pošta Slovenije. Ni pa res, da nas maske čakajo, mi pa mečkamo,” pove Pertinač. Drama glede nabave nujne medicinske opreme in kdo je tisti, ki je bo za Slovenijo zagotovil največ, bo še nekaj časa vroči kostanj v slovenski politiki in javnosti.

Luka Perš