fbpx

Poslanec Boris Doblekar o problematičnosti okoljskih NVO: “Zavirajo vsak poskus, da bi se kot država energetsko okrepili!”

Poslanec SDS Boris Doblekar. (Foto: sta)

Danes je potekala seja Odbora za infrastrukturo, okolje in prostor na kateri so se poslanci dotaknili izzivov povezanih z energetsko samozadostnostjo, obnovljivimi energetskimi viri in podnebnimi izzivi. Ob tem je poslanec SDS Doblekar Boris izpostavil škodljivost oziroma problematičnost tako imenovanih “nevladnih organizacij”: V Sloveniji je veliko #NVO, ki zavirajo vsak poskus, da bi se energetsko okrepili.” 

Na današnji seji Odbora za infrastrukturo, okolje in prostor so poslanci razpravljali o izzivih s katerimi se Slovenija srečuje na področju okoljevarstva in energetske samozadostnosti. Ob tem je poslanec stranke SDS Boris Doblekar izpostavil problem nevladnih organizacij, ki po njegovem zavirajo vsak poskus, da bi se kot država energetsko okrepili. Poleg tega po njegovem opažanju NVO nasprotujejo tudi projektom, ki temeljijo na obnovljivih virih energije.

Razmere na tem področju pa je komentiral še en poslanec iz vrst SDS Franci Kepa, ki je prepričan, da mora biti cilj Slovenije samooskrba z električno energijo, rezerve pa so po njegovem v širjenju obnovljivih virov energije. Prav tako je prepričan, da bo že sam tehnološki razvoj pripomogel k temu, da bodo nekatere tehnologije, ki so utemeljene na obnovljivih virih energije, postale del našega vsakdana.

Na seji pa je spregovoril tudi poslanec Ljubo Žnidar, ki je ob tej priložnosti dejal, da imamo najbolj dolgotrajne in zahtevne postopke za umeščanje državnih projektov v prostor. Po njegovem opažanju smo za prvo vetrno elektrarno potrebovali kar 12 let, da smo jo uspeli umestiti v prostor, nekateri pa želijo te postopke še zaostriti, kar bi še upočasnilo izvedbo projektov.

Slovenci za boj proti podnebnim spremembam plačujemo bajne vsote! 

Slovenske okoljske nevladne organizacije sicer že dolgo časa slovijo kot vir problemov za državo in državljane in ne rešitev ali dodana vrednost, saj kvečjemu služijo kot izpostave za odvajanje davkoplačevalskega denarja ter kot agenti globoke države. Aktualni premier Janez Janše je med drugim že lansko leto, v času vlade Marjana Šarca dejal, da “plačujemo najdražje okoljske položnice v Evropi”, medtem ko je Šarec nakladal o podnebnih spremembah. Po podatkih Eurostata je bil v tem času pri nas delež okoljskih davkov ob vseh davkih in socialnih prispevkih, najvišji v celotni Evropski uniji.

https://twitter.com/strankaSDS/status/1323629413704048641?s=20

Okoljevarstveni aktivizem pa so se nedavno igrali tudi t. i. petkovi protestniki na enem izmed svojih “mitingov resnice”. Ker jim je zmanjkalo idej nasprotovanja aktualni vladi, jih je vodstvo protestov skušalo popestriti prav z okoljskimi temami, ko pa se je gradilo TEŠ6, Magno, kanal C0 in druge okoljsko sporne objekte, pa o njih ni bilo ne duha ne sluha. To veliko pove o njihovi intelektualni poštenosti.

Jelinčič o NVO: “Nedvomno gre za bolečino ob izgubi ogromnih finančnih sredstev za minimalno ali nikakršno delo.”

Znano je tudi, da sta Šarčeva vlada in minister Zajc reševala “problem” podnebnih sprememb in namenjala na milijone evrov javnega denarja za zlagane težave in nevladne organizacije, ki le odvračajo pozornost od dejanskih problemov v slovenski družbi. Predlani so namreč temu namenili 147 milijonov evrov, program so razdelali na več dejavnikov in le za en del, imenovan “prilagajanje podnebnim spremembam”, namenili 26 milijonov evrov – borili pa so se v letu 2019 za “preprečevanje in obvladovanje vnosa in širjenja invazivnih tujerodnih vrst”. Neverjetno.

https://twitter.com/strankaSDS/status/1323625550913691648?s=20

Poslanec Zmago Jelinčič Plemeniti pa se je maja odločno odzval na provokacije okoljskih nevladnih organizacij, ki so ob podpori medijskega kartela kričale, da je konec z naravo v Sloveniji, in sicer ob sprejetju amandmaja k Zakonu o ohranjanju narave. “Izjave, da bo z naravo konec, so bile bedaste in kažejo na nivo protestnikov. Nedvomno gre za bolečino ob izgubi ogromnih finančnih sredstev za minimalno ali nikakršno delo. Sicer pa so bili protesti zgolj v Ljubljani, kar ni čudno in je sklada z ugotovitvijo, da je 90 odstotkov teh organizacij v Ljubljani,” se je na neutemeljene obtožbe tedaj odzval predsednik Slovenske nacionalne stranke.

Domen Mezeg