fbpx

Poslanke in poslanci bodo odločali o zakonu za poslovno cono v občini Hoče – Slivnica

Poslovna cona fotografija je simbolična Foto: STA

Pogajanja z  lastniki zemljišč na območju poslovne cone v občini Hoče – Slivnica še potekajo. Državni zbor pa bo danes razpravljal o predlogu zakona o zagotavljanju pogojev za izvedbo strateške investicije na razvojnem območju v občini. Omenjeni zakon bo skrajšal roke za pridobivanje zemljišč, na katerih bo investitor avtomobilski dobavitelj Magna Steyr.

Zakon določa razvojno območje v občini Hoče – Slivnica kot območje, kjer se izvaja strateška investicija, ki je vredna več kot 100 milijonov evrov in na širšem mariborskem območju ustvari najmanj 1000 delovnih mest. Konkretno lokacijo in njen obseg bodo določili z občinskim prostorskim načrtom. Znano je že, da gre za sto hektarjev veliko zemljišče med mariborskim letališčem in avtocesto. Pomemben del zakonskega besedila so določbe o pridobivanju zemljišč. Če drugačnega dogovora ne bo, je predvidena razlastitev lastnikov zemljišč.

Minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek pravi: “Ta možnost v predlogu zakona je zapisana le kot skrajni ukrep.”

Počivalšek je prejšnji teden obiskal tri kmetije v Hočah, ki imajo v lasti zemljo na omenjenem območju, in ob tem dejal, da bodo vsem, ki od kmetijstva živijo, zagotovili nadomestna zemljišča. “Pred nami je intenzivno obdobje, ko bomo najprej dorekli površine in vsebino, nato pa bomo govorili o vrednosti,” je dejal minister.

Župan Soršak  pravi, da je končni izplen odvisen od države, saj bo ta zagotovila denar in nadomestno zemljo.

Hoški župan Marko Soršak, ki vodi postopke glede odkupa zemljišč, je medtem pojasnil, da sta z ministrom podobnega mnenja, to pa pomeni, da je treba kmetom omogočiti, da ohranijo vsaj takšno površino zemljišč, ki jo trenutno obdelujejo. Odziv lastnikov zemljišč in kmetov je po njegovih besedah dober, trenutno pa je v ospredju iskanje dogovora z okoli desetimi lastniki zemljišč,  ki želijo nadomestna zemljišča. Pogajanja še potekajo, in kot je še dodal hoški župan Soršak, je vse odvisno tudi od države, ki bo zagotovila denar za nadomestno gradnjo.

B. J., STA