fbpx

Potrebne spremembe na področju zdravstva, gospodarstva in znanosti bodo predstavljene na 9. konferenci SSK

“V dveh dneh se bo zvrstilo 42 predavateljev, od tega 19 iz tujine.” Tako so v prostorih Svetovnega slovenskega kongresa na današnji novinarski konferenci predstavili tematike, katere bodo obravnavali na 9. konferenci slovenskih znanstvenikov in gospodarstvenikov iz sveta in Slovenije, ki bo 27. in 28. oktobra. Na konferenci bodo govorili predvsem o tem, kaj je potrebno narediti na področju zdravstva, gospodarstva in znanosti.

Osrednja tematika tokratnega srečanja bodo družinska podjetja. V sklopu Vloga in vpliv družinskih podjetij v gospodarstvu, katera mu bosta predsedovala priznana pravnica Verica Trstenjak in profesor Ludvik Toplak, bodo govorili o družinskih podjetjih. Predstavljen bo predvsem pomen družinskih podjetij in njihov delež pri zaposlovanju, državnem BDP-ju ter sprejemanju družbene odgovornosti. V sklopu povezave med znanostjo in gospodarstvom pa bodo ponovno spomnili na to, kako zelo pomembno je, da znanost in gospodarstvo med seboj sodelujeta. Sklop bo vodil Dušan Povh. Tretji tematski sklop ustanovitev in vzpon novih podjetij bo predstavil nekaj uspešnih t.i. start upov, dotaknili pa se bodo tudi izzivov s katerimi se taka podjetja srečujejo in razmišljali o tem kako bi lahko novim podjetjem olajšali in omogočili njihov preboj. Temu sklopu bi predsedoval Marko Jaklič. V četrtem in tudi zadnjem tematskem sklopu z naslovom predstavitev raziskovalnih del in dobrih praks doma in po svetu bodo predstavljene nove tehnologije in znanja, izjemni dosežki ter dobre prakse. Sklop pa bo vodil Edvard Kobal.

9. konferenca bo najboljša konferenca
Na današnji konferenci je direktor Instituta Jožef Štefan Jadran Lenarčič dejal, da je to najboljša konferenca. “Torej po izbranih tematikah, ki so bile že navedene. Torej družinsko gospodarstvo, raziskave in gospodarstvo ter podobne stvari, so izredno dobre izbrane te tematike. Izredno posrečene, izredno aktualne in zanimive so za nekoga, ki želi izvedeti kaj se dogaja v Sloveniji.” Dodal je še, da so izbrali izredno dobre govorce, ki so že te stvari preizkusili na svoji koži. Pripomnil je še, da se konference zelo veseli: “Vzdušje je enkratno na teh konferencah, udeležujejo se jih predvsem mladi.”

Predsednik Svetovnega slovenskega kongresa Boris Pleskovič pa je povedal, da se trudijo, da se jih čim več vrne nazaj v Slovenijo, predvsem pa tisti, ki študirajo v tujini.  “V Evropi študira preko 1000 študentov na leto. Zato so prišli do zaključka, da največ kadrov poberejo tuja podjetja pri nas,“​ je še dodal Pleskovič. 

Tako se bodo o načrtih za leto 2016 na 9. konferenci spominjali srebrnega jubileja slovenske državnosti. Kot pa je znano, bo Svetovni slovenski kongres v soorganizaciji z Institutom Jožef Štefan, Slovensko znanstveno fundacijo, Almo Mater Europaea, evropskim centrom Maribor, Kemijskim inštitutom, Univerzo v Novi Gorici tradicionalno pripravil najboljšo konferenco po izbranih tematikah, ki bo 27. in 28. oktobra na Institutu Jožefa Štefana v Ljubljani.

Pokrovitelj letošnjega strokovnega srečanja bo predsednik vlade, Miro Cerar. Poleg omenjenih se bodo letošnje konference udeležili še minister za Slovence v zamejstvu in po svetu Gorazd Žmavc, generalni direktor Gospodarske zbornice Slovenije Samo Hribar Milič in ministrica za izobraževanje, znanost in šport Maja Makovec Brenčič.

Udeležba na konferenci je brezplačna. Prijave pa sprejemajo preko spletnega obrazca na njihovi spletni strani. Za vse prijavljene bodo pripravili tudi zbornik z življenjepisi predavateljev in kratkimi izvlečki, ki ga bodo prejeli na kraju dogodka.

I.K.