Povezave nadzornikov drugega tira vodijo vse do TV Slovenija in Pop TV

Datum:

Med osebami, ki bodo očitno mastno zaslužile s projektom drugega tira, naj bi bil po poročanju Pozareporta tudi znani lobist Mile Šetinc, ki je na drugi tir presedlal z razvpitega projekta Teš 6, kjer je delal za odstavljenega direktorja velenjske komunale Uroša Rotnika, nazadnje pa pri Gorazdu Skubinu, ki je prav tako klavrno končal kot odstavljeni predsednik uprave Holdinga Slovenske elektrarne. Šetinc naj bi z drugim tirom zaslužil kot svetovalec pri Luki Koper, ki po navedbah omenjenega vira “vsebinsko, moralno in bržkone tudi finančno” podpira famozni svet za civilni nadzor (projekta drugega tira), ki sta ga pod okrilje vzela Milan Kučan in njegov Forum 21.

Bojan Požar na svojem portalu razkriva, da so se v svetu za civilni nadzor drugega tira znašli sami kalibri, kot so Stanko Štrajn, ki je bil 15 let ‘glavni pravnik’ za Dars, kjer je očitno užival visoko zaupanje, saj naj bi bil po poročanju Požarja “glavni avtor vseh pogodb in aneksov, ki jih je Dars podpisoval z gradbenimi izvajalci, torej tistih pogodb in tistih aneksov, zaradi katerim smo nekajkrat preplačali avtoceste”. Že takoj naslednji dan po prenehanju zaposlitve na Darsu pa se je Štrajn zaposlil pri Darsovem podizvajalcu SCT. Štrajn je sicer brat medijsko bolj razvpitega Darka Štrajna, enega od mnenjskih voditeljev propadle stranke LDS in dolgoletnega predsednika državno financirane Liberalne akademije.

Povezave vodijo vse do Draga Kosa in Pop TV
Požar pa razkriva, da je v svetu za civilni nadzor drugega tira tudi Jože P. Damijan, ki sicer deluje kot profesor na ekonomski fakulteti v Ljubljani, hvalospeve pa ‘piše’ ekonomskemu odvetniku tajkunov Foruma 21 Jožetu Mencingerju, ki je sicer prav tako član sveta za civilni nadzor drugega tira. Vendar pa pri drugem tiru ne sodeluje le civilno, temveč poskuša prodajati tudi svoje plačljive svetovalne storitve, piše omenjeni portal. Jože P. Damijan je bil sicer poročna priča Draga Kosa, ko se je ta poročil z odgovorno urednico informativnega programa na Pop TV Tjašo Slokar.

Zaračunal 20 odstotkov več, zdaj pa kima z ostalimi, da so bile cene 50 odstotkov previsoke
Kot strokovna podpora pri delu sveta za civilni nadzor pa se pojavljata tudi dve podjetji, ki sta širši javnosti popolnoma neznani – Axis, d. o. o., ki ga je ustanovila skupina nekdanjih informatikov SCT, in Geoportal, d. o. o. Slednji je sicer sodeloval kot projektant enega od predorov in tudi nekaterih drugih objektov na trasi drugega tira, vendar pa so bile projektantske cene po navedbah omenjenega vira približno 20 odstotkov višje od tistih, ki jih je upoštevala državna družba DRI upravljanje investicij, d. o. o., in za katere zdaj v Geoportalu skupaj s svetom za civilni nadzor drugega tira zatrjujejo, da so kar 50 odstotkov previsoke.

Odkar vlada Miro Cerar, Šetinc spet bogati
Se je pa za člana sveta za civilni nadzor drugega tira uspelo zriniti tudi Miletu Šetincu – ta po poročanju Pozareporta tako pri drugem tiru kot pri Luki Koper deluje po “preverjenem medijskem receptu”, to je kar prek svoje žene Mojce Pašek Šetinc, ki je na TV Slovenija urednica dnevnoinformativnega programa. In v okviru tega bodo ta četrtek na TV Slovenija 1 predvajali Tarčo, ki bo menda popolnoma po okusu Mileta Šetinca, Luke Koper in sveta za civilni nadzor drugega tira. Šetincu, ki ima podjetje Ljubljanski val, d. o. o., naj bi se z vlado Mira Cerarja sicer spet začel finančni vzpon, potem ko je po padcu Pahorjeve vlade tudi Šetinc doživel padec (leta 2010 je na primer zaslužil 290 tisoč evrov, kasneje pa le še 78 tisoč evrov). Leto 2015 je bilo za Šetinca spet bolj bogato, in sicer je zaslužil nekaj več kot 140 tisoč evrov. Sicer pa je Šetinc po objavi tega članka na Pozareportu poslal zahtevo za demanti, kjer je pričakovano zanikal kakršno koli vpletenost v gradnjo drugega tira, prav tako je tudi zanikal kakršno koli povezavo s podjetji, ki so omenjena v članku.

M. S.

Sorodno

Zadnji prispevki

Soros s 50-milijonsko fundacijo v času prihajajočih volitev v ZDA

Soroseva organizacija Open Society Foundations bo vložila 50 milijonov...

Golob znova prekršil dano obljubo, v SDS mu dali še eno priložnost

Na današnji izredni seji je bil na dnevnem redu...

Dejan Vunjak postal očka

V družini Vunjak je veselo. Pevec Dejan Vunjak je...