fbpx

Šarčeva vlada namerava naokrog prinesti vse državljane – tiste, ki so v pokoju, in vse tiste, ki nas to še čaka, saj bi v demografski sklad dali samo drobiž, medtem ko SDS predlaga vse državno premoženje!

Foto: printscreen

Ko človek pomisli, s čim se sploh lahko pohvali vlada Marjana Šarca, upravičeno koleba, kaj bi sploh odgovoril. Seveda to ni nič čudnega glede na to, da je Šarčeva vlada v prvih šestih mesecih delovanja v primerjavi s tremi prejšnjimi vladami obravnavala in sprejela najmanj zakonodajnih predlogov, kot je razvidno iz odgovora vlade na vprašanje poslanca SDS Anžeta Logarja. Zato smo priča nadaljnjemu razpadanju zdravstvenega sistema, obeta pa se nam tudi kolaps varnostnega sistema. Očitno pa se ne bo ustavilo pri tem. Šarčeva vlada namreč zdaj namerava naokoli prinesti vse državljane – tiste, ki so v pokoju, in vse tiste, ki nas to še čaka, saj predlaga, da se v demografski sklad prenese le drobiž, medtem ko so v SDS predlagali, da se vanj prenese vse državno premoženje. 

Minister za finance Andrej Bertoncelj je v četrtek koaliciji predstavil usmeritve za pripravo zakona o demografskem skladu. STA poroča, da so po srečanju partnerji pojasnili, da se strinjajo o konceptu, po katerem bi portfeljske naložbe države sodile pod demografski sklad, strateške pa pod Slovenski državni holding (SDH).

Po besedah Braneta Goluboviča, vodje poslanske skupine LMŠ, gre tako predlog v smeri dveh stebrov; v skladu z njim bi strateške naložbe države, ki se ne prodajajo, sodile pod SDH, v drugem stebru bi se znašle nepremičninske in finančne naložbe, ki bi bile v lasti demografskega sklada. Ker je Golubovič izpostavil, da koalicija načrtuje, da bi bil zakon sprejet do konca leta, kaže, da nameravajo zavrniti predlog zakona o demografskem skladu, ki ga je konec prejšnjega meseca vložila SDS.

Prenos celotnega državnega premoženja za dostojne pokojnine in za lepo starost
Vsakomur z zdravo pametjo je jasno, da je med koalicijskim predlogom in predlogom SDS razlika kot med dnevom in nočjo. Spomnimo. V SDS predlagajo nacionalni pokojninski sklad, saj so prepričani, da bi moralo iti državno premoženje, ki ga je ustvarila upokojena generacija, za višje pokojnine. Na slovenski demografski sklad oziroma nacionalni pokojninski sklad bi se tako preneslo celotno državno premoženje, na podlagi upravljanja tega sklada pa bi se zagotovilo sredstva za dostojne pokojnine in za lepo starost naših in prihodnjih generacij. Glede predloga zakona o demografskem skladu je poslanec SDS Andrej Šircelj izpostavil, da v SDS predlagajo, da se vse državno premoženje združi v eni pravni osebi, delniški družbi, podjetju, in iz tega naslova bi potem prihajal denar tudi za pokojnine, za poplačila dolgov, da bo premoženja vedno več, več pa bo tudi dividend za pokojnine.

Problematično je, da imamo sedaj pokojninski sistem, ko gre denar iz prispevkov dobesedno iz rok v usta, kar pomeni, da tisti, ki so aktivni in plačujejo prispevke, polnijo pokojninsko blagajno, iz katere se izplačujejo pokojnine. Čeprav lahko večkrat slišimo, da naj bi bila naša pokojninska blagajna uravnotežena, je treba izpostaviti, da trditev nikakor ni resnična, saj iz proračuna vsako leto doplačamo približno milijardo ali več kot milijardo evrov, ker pokojninski blagajni zmanjka denarja. Po besedah evropske poslanke Romane Tomc demografski sklad, ki ga predlagajo v SDS, predstavlja tisto dopolnilo pokojninski blagajni, ki bo zagotavljalo razliko v denarju. Po besedah Tomčeve je bistvena razlika, ali se denar črpa direktno iz državnega proračuna ali iz demografskega sklada, demografski sklad je namreč namensko premoženje in tega denarja ni mogoče porabiti za nič drugega kot za pokojnine. “To je varovana kategorija, varovan denar, ki ga vlade, ki rade preveč trošijo, ne morejo porabiti za neke druge namene. To je varovalka za naše upokojence.”

Foto: STA

Glede na to, da je denarja iz prispevkov, ki jih plačujejo zaposleni, premalo in da je za izplačilo mesečnih pokojnin nujno potrebno doplačilo v znesku malo manj kot milijardo evrov, je jasno, da nujno potrebujemo spremembe na pokojninskem področju. Šarčevi LMŠ in Židanovim  Socialnim demokratom je očitno prav malo mar za upokojence in vse, ki to še bomo, glede na to, da predlagajo vzpostavitev demografskega sklada, na katerega bi se prenesel zgolj drobiž. Če bi jim šlo v resnici za dobro slovenskih državljanov, bi podprli predlog SDS, da se v sklad prenese vse državno premoženje. Politično obračunavanje tako postavljajo v ospredje, državljani pa bomo na koncu tisti, ki bomo na svoji koži nosili posledice požrešne vlade, ki bi med državljane vrgla le drobtinice …

H. M.