Požrešni Mramor z dohodnino gloda slovenski narod

Foto: STA

 

Ob nastopu Cerarjeve vlade je Mramor hitel priznati, kako je v času Ropove vlade zagrešil z davki marsikatero neumnost. Kesanje je sicer bilo, toda očitno ne iskreno, saj je danes njegov odgovor na vsa vprašanja le več davka.

Poleg bizarnega predloga davčnih reform, ki bi tako posameznike kot podjetnike prikrajšale za marsikatero olajšavo, sedaj predlaga podaljšanje četrtega dohodninskega razreda do leta 2020. Zdi se, kot da minister Slovence podi preko meja, kjer bi jim od plače, ki jo zanje nameni delodajalec, ostalo več kot le polovica.

Minister za finance Dušan Mramor se je v svojem svežnju davčnih reform spravil tudi neposredno na narod. Milostljivo je privolil v po njegovem mnenju “razbremenitev srednjega razreda” – torej tistih, ki v letu dni zaslužijo več kot dobrih 18 tisoč evrov. Mramor je neto osnovo povišal na 20.400 evrov, torej bo 114 tisočim davkoplačevalcem na računu mesečno ostalo celih 17 evrov več.

Njegovo gesto so v časniku Finance pospremili s komentarjem: “Italijanski, nemški in avstrijski mramorji so veliko manj požrešni bramorji.”

Preberite tudi: Evangelij po Mramorjevo: Podjetniki so v naši državi zločinci, bodite raje paraziti v javni upravi.
Minister Mramor ne zna računati ali pa laže

Od poletja do danes mu je nekaj “šinilo v glavo”
Četrti davčni razred naj bi veljal le do leta 2016 – še v začetku letošnjega poletja so na ministrstvu zagotavljali, da ga ne nameravajo podaljšati. Kaj je Mramorju stopilo v glavo sedaj, lahko le ugibamo. Morda so noter skočili zaposleni v javnem sektorju, ki jim je popustil pri pogajanjih in njihovim plačam namenil okrog 150 milijonov evrov več.

Zakon o dohodnini predlaga podaljšanje veljavnosti četrtega davčnega razreda z mejno davčno stopnjo 50 odstotkov do leta 2020. Četrti davčni razred se uveljavi pri neto letni davčni osnovi nad 70.907,20 evrov.

Za primerjavo: V Nemčiji bi v 50-odstotni dohodninski razred sodili, če bi zaslužili kar četrt milijona letno.

Avstrija državljanov z najnižjimi dohodki – do 11 tisoč evrov bruto v enem letu – sploh ne obdavči. Podobno je v Nemčiji, kjer niso obdavčeni državljani z dohodkom, nižjim od osem tisoč evrov letno

Tudi druge njegove reforme spravljajo državljane v jok
Že zdaj so plače v Sloveniji med daleč najbolj davčno obremenjenimi v Evropi, kar velja za vse davčne razrede. Če želi delodajalec zaposlenemu izplačati dva tisočaka mesečne plače, ga to stane nekaj več kot štiri tisoč evrov bruto – brez malice in prevoza.

Rečeno v grobem: od tega, kar plača delodajalec, dobi zaposleni le polovico.

Kristijan Gajšek, direktor podjetja Meteorit: “Ta nesorazmerna obdavčitev dela postavlja slovensko gospodarstvo v nekonkurenčni položaj proti večini konkurenčnih držav, kjer je obdavčitev dela nižja oziroma zaposleni prejmejo višji osebni dohodek pri enakem strošku delodajalca. Vsekakor še vedno na tem področju v Sloveniji slabo kaže in seveda si vsi delodajalci želijo,da pride do razbremenitve stroškov dela, delno v korist zaposlenih in delno v korist delodajalcev. Višje plače zaposlenih,nižji stroški delodajalcev prinašajo večjo konkurenčnost, več delovnih mest,konkurenčnejše okolje in kakorkoli tudi večje prihodke v državni proračun zaradi na novo zaposlenih ljudi.”

Nas Mramor še bolj sili v tujino?
Slovenija je davčno, socialno in birokratsko precej neugodna država. Ogromno Slovencev že sedaj išče delo preko meje – vedno več se jih tudi odseli. Z novimi davčnimi reformami, tudi podaljšanjem četrtega davčnega razreda, se zdi, kot da minister Mramor Slovence in kapital podi iz preljube dežele. Le ugibamo lahko, če in kdaj bo Mramorju “šinilo v glavo”, kako državljanom priti naproti – namesto kako jih oglodati do kosti.

Anja Dangubič