Prave ideje za prihodnost wellnessa v Sloveniji

Zdravilišče Laško (foto:STA)

Slovenska zdravilišča bi morala v specializacijo storitev, je pokazala raziskava, ki jo je konec lanskega leta opravila Skupnost slovenskih naravnih zdravilišč, je ob koncu petega BalkanSpa Health & Wellness Summita v Laškem povedal direktor skupnosti Iztok Altbauer.

Altbauer je izpostavil, da bi bilo v Sloveniji treba ločiti predvsem medicinske programe za rehabilitacijo od preventivnih programov, ki so namenjeni preprečevanju bolezni. “Posebno pozornost pa je treba nameniti dobremu počutju, če želimo razbremeniti stresnost današnjega življenja. Želimo si, da bi se ljudje v času bivanja v zdraviliščih naučili sprostitvenih tehnik in zdrave prehrane,” je še dodal.

Hotel Kaliska Lenart, SPA (foto: V.V.)

Počitek bistveno prispeva k dobremu počutju (foto: V. V.).

Danes se v Laškem končuje peti BalkanSpa Health & Wellness, ki je letos v ospredje postavil šest tematskih področij:

– raziskave in razvoj na področju balneologije,
– izobraževanje in razvoj človeških virov,
– standardi kakovosti,
branding v balkanskih zdraviliščih,
– produkti v balkanskih zdraviliščih,
– prost pretok bolnikov znotraj Evrope.

Meditacija (foto: V.V.)

Sprostitev in meditacija (foto: V.V.)

Po Altbauerjevih besedah je madžarska vlada financirala obsežno dvoletno raziskavo Balkan Wellbeing Project, ki je zajela 11.000 vprašanih. Študija tako postavlja osnove za možne razvojne alternative zdraviliške in nasploh turistične stroke za vseh 11 balkanskih držav.

STA, V. V.

 • John

  Čateške toplice, izropane s strani enega glavnih tajkunov, o katerem ni slišati slabe besede v Dolini (le zakaj, mogoče je pa lev?), ne vlagajo v razvoj. Vse gre v žep oz za druge potrebe nenasitnega požrešnega pohlepnega tajkuna. Njihova socialistična miselnost in kulture jim ne moreta vbiti v glavo, da vlaganje pomeni razvoj in več dobička. Oni bi samo trpali in trpali.

  Kakšen razvoj, kakšna specializacija? Vse se bo podrlo.

  • viktorh

   Le zakaj se je gorenjski rdeči gumar odločil za turizem Jasno, prišel je do hotelov ogromne vrednosti, s katerimi ne zna gospodariti…

   • John

    Saj ne znajo z ničemer gospodariti. Samo izčrpavati in kanalizirati v svoje in v žepe botrov.

 • ryan

  ja čez par let bo islamski wellness (kar naredte vodiče v arabščini)