Pred ministrstvom za delo bodo protestirali zaradi znižane prispevne stopnje za poklicne pokojnine

Fotografija je simbolična (Foto: STA)

Letos veljavni pokojninski načrt poklicnega zavarovanja, ki ga je potrdila ministrica za delo Anja Kopač Mrak, je prispevno stopnjo za delodajalce za dve leti znižal z 9,25 odstotka na osem odstotkov. Sindikati s člani na zdravju škodljivih delovnih mestih oziroma mestih, ki jih po določeni starosti ni več mogoče zanesljivo opravljati, bodo pred ministrstvom za delo izrazili nestrinjanje z znižano prispevno stopnjo za poklicno zavarovanje. Na protestu pričakujejo več tisoč ljudi.

Znižana prispevna stopnja bo po oceni sedmih sindikalnih central, ki organizirajo protestne demonstracije pred ministrstvom, ogrozila poklicno upokojevanje v prihodnjih letih. Že zdaj je premalo sredstev za poklicno upokojitev za 50 zavarovancev, v prihodnjih letih bo denarja premalo za 50 do 80 zavarovancev. Tudi če bi ostala 9,25 odstotna prispevna stopnja, bi bil primanjkljaj v  naslednjih desetih letih po ocenah sindikatov 2,2 milijona evrov. Na ministrstvu za delo sindikatom odgovarjajo, da so pričakovani presežki v prihodnje ocenjeni na več sto milijonov evrov. Pri manjšini zavarovancev, ki bodo imeli premalo sredstev za poklicno upokojitev, pa bo primanjkljaj pokrit iz solidarnostnih rezerv, poudarjajo.

Po izračunih Kada bo od približno 45.000 zavarovancev v naslednjih desetih letih približno 600 zavarovancev imelo minimalni primanjkljaj, medtem ko bodo ostali imeli presežek. Približno tretjina od 45.000 zavarovancev v poklicnem zavarovanju je iz javnega sektorja, ostali pa so iz zasebnega. Znižana prispevna stopnja bo po oceni sindikatov ogrozila poklicno upokojevanje v prihodnjih letih. Že zdaj je premalo sredstev za poklicno upokojitev za 50 zavarovancev, v prihodnjih letih pa za od 50 do 80 zavarovancev.

Na ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti sindikatom  odgovarjajo, da z enotno prispevno stopnjo ni mogoče zagotoviti enakomerne pokritosti pravic vseh zavarovancev. Pričakovani presežki so v prihodnje ocenjeni na več sto milijonov evrov. Največji presežki so pri zavarovancih, ki hkrati izpolnijo pogoje za poklicno in starostno pokojnino. Dolgoročno vzdržnost poklicnega zavarovanja je po mnenju ministrstva mogoče ob enotni prispevni stopnji zagotoviti le z zadostnim zneskom solidarnostnih rezerv, za kar pa je treba imeti določeno število let.

Sindikati nasprotujejo tudi višji upravljavski proviziji Kada, ki jo prinaša novi pokojninski načrt. Opozarjajo na dogovor pri prej veljavnem pokojninskem načrtu, da se začne upravljavska provizija postopoma nižati, ko sklad obveznega dodatnega pokojninskega zavarovanja doseže vrednost 700 milijonov evrov. Toda po novem pokojninskem načrtu se bo upravljavska provizija znižala šele, ko bo vrednost sredstev sklada znašala 750 milijonov evrov, so ogorčeni v sindikalni vrstah. Čista vrednost sklada obveznega dodatnega pokojninskega zavarovanja po podatkih ministrstva znaša 660 milijonov evrov, upravljavska provizija 6,5 milijona evrov, vstopni in izstopni stroški pa 1,3 milijona evrov. Kad bo moral znižati upravljavsko provizijo, če se bo pokazalo, da je previsoka, so zagotovili na ministrstvu.

Ministrstvo in Gospodarska zbornica Slovenije poudarjata, da ima kar 95 odstotkov, vključenih v poklicno zavarovanje, na svojih individualnih računih presežek. Pri tistih, ki ob poklicni upokojitvi ne bodo imeli dovolj sredstev pri individualnem računu, pa bo primanjkljaj pokrit iz solidarnostnih rezerv, so povzeli rešitev iz novele pokojninskega zakona. V zbornici želijo, da se prenova sistema poklicnega zavarovanja nadaljuje tudi z oblikovanjem novih meril in kriterijev za vključitev v sistem poklicnega zavarovanja in tudi s prevetritvijo registra težkih in zdravju škodljivih delovnih mest. V zadnjih dveh desetletjih so nove tehnologije in spremembe pri organizaciji dela prinesle toliko sprememb, da marsikatero delovno mesto, ki je v registru, ne sodi več v kategorijo posebno težkih in zdravju škodljivih delovnih mest, je za STA poudarila izvršna direktorica GZS za socialni dialog Tatjana Čerin.

Poklicno zavarovanje pomeni zbiranje prispevkov delodajalcev na osebnih računih zavarovancev, ki opravljajo bodisi težka in zdravju škodljiva dela bodisi dela, ki jih po določeni starosti ni več mogoče uspešno opravljati, denimo policisti, vojaki, gasilci, železničarji, rudarji in piloti. Gre za delovna mesta, ki so imela v preteklosti pravico do štetja zavarovalne dobe s povečanjem oziroma do beneficirane delovne dobe. Z letom 2001 jo je nadomestilo obvezno dodatno pokojninsko zavarovanje. Poklicno zavarovanje se izvaja v okviru sklada obveznega dodatnega pokojninskega zavarovanja, ki ga upravlja Kad. Vanj je bilo septembra lani vključenih 45.975 zavarovancev, 18.790 jih je  imelo sredstva v zadržanju. Poklicno pokojnino je septembra lani prejemala 201 oseba, njena povprečna višina je bila 1674 evrov. Pravico do enkratnega izplačila odkupne vrednosti iz sklada je že  izkoristilo 4117 ljudi.

Branka Jurhar

 

 • RATATA

  To je dokaz, da se tisti denar, ki odvajamo (nam ga trgajo) od bruto-bruto ne “nalaga” nikamor in ga porabljajo trenutni penzionisti.
  Celo premalo je teh prispevkov in ga je treba še od drugje kanalizirat.
  Nujno potrebno je znižat penzion”maso” z rezom najvišjih (še posebno neupravičenih penzij);
  Taniske (teh je največ) pa zvišat (!) in to je naloga desnih (!), zato je nujno med drugim to zapisati v program in po dobljenih volitvah to tudi TAKOJ uresničiti.
  Preveč smo se že zažrli.

  • Vera

   Zakaj pa naloga desnih, ki niso v vladi ? ? ?

   • RATATA

    Kako boš pa volilce dobil in obdržal, če ne boš obljubil nekaj dobrega in obljubo izpolnil?
    To kar sem napisal je tudi moralno(!) do “tamladih” in do “tastarih”,
    uresničljivo in
    pravilno ter
    (mdr.) nujno!

   • Nata

    No, Vera, tudi desnih …..

  • janez.pokoncni

   Ojej …
   Valjda se ne nalaga nikamor. Kaj takšnega nihče, ki so mu jasne osnove, ni nikoli trdil (kje si sploh to pobral??).
   Pokojninski sistem v Sloveniji temelji na medgeneracijski solidarnosti. Treutno zaposleni plačujejo za trenutno upokojene in ves denar se SPROTI porablja od “nekdaj”! No, porablja se ga več, kot se ga vplača. Trenutno letno zmanjka cca 1,3 miljarde ampak to je že druga, izjemno dolgo zgodba.

   • RATATA

    Kaj da jaz ne vem? S tem sem samo potrdil in izpostavil kako je.
    Na živce mi grejo penzionisti, ko trdijo kaj vse so vplačali (morda res vendar tega zdaj ni, saj je bilo že sproti porabljeno. Tega zdaj NI! Oni so dajali-odvajali za prejšnje/takrat aktualne upokojence).
    Vedno je kup govorancij (s strani upokojencev, sindikalistov, protestnikov, ministrov…in navadnih ljudi) v smislu:
    – Smo si prislužili pokojnino, saj smo vplačevali;
    – V prispevku je napisano: »….primanjkljaj bo pokrit iz solidarnostnih rezerv..« (katerih rezerv(?).. in samo primanjkljaj bo pokrit(!), ja vse bo pokrito iz solidarnosti.
    – V prispevku je napisana ocena sindikata, da bo »Znižana prispevna stopnja bo po oceni sindikatov ogrozila poklicno upokojevanje v prihodnjih letih« – to že zdaj nima zveze!.

    ZPIZ nekaj preračunava in zamolčuje bistvena dejstva, ki jih ti (pa tudi jaz) poznaš.
    Za konec pa preberi še končni zapis v okvirju na rumeni podlagi: (Ključne besede: zbiranje prispevkov, osebni račun, sklad …, ki ga upravlja KAD, sredstva v zadržanju, pravica do enkratnega izplalčila odkupne vrednosti iz sklada.)

    • janez.pokoncni

     Narobe sem te razumel. Tvoj prvi stavek : “To je dokaz, da se tisti denar, ki odvajamo …”
     Ker te spremljam in se “poznava” sem bil kar malo začuden, ker vem, da so ti sicer zadeve precej jasne in pri pokojninskem sistemu ni kaj za dokazovati. Takšen je, kot je.

     Se pa povsem strinjam. Tudi meni gredo zelo na živce cepci, ki se “derejo” kako so plačevali silne denarje in da hočejo sedaj ta denar nazaj. Ta denar je kot predpredlanski sneg. Kdor se je smučal po njem se je, potem se je stopil in se odpravil na pot proti Črnemu morju. :)

     • RATATA

      Tako sem tudi prebral / saj se mi je zdelo, da je nekaj takega.
      Menim, da bi vsem ljudem morali pošteno in enostavno povedati kakšna je situacija.
      Enostavno pomeni “po domače”, razumljivo.
      Ljudje niso butasti, le zavedeni s(m)o,
      namerno napačno informirani od tistih, ki jim takšno stanje trenutno koristi.
      S(m)o pa tudi “na kratko nasajeni”in težko dostopni (vsak na svojem okopu).
      Če malo bolj pomislim, s(m)o ljudje tudi zelo površni za pretežni del tematike, saj se nam ne da (vedno) niti v celoti prebrati, kaj šele poglabljati – celo v novinarski prispevek ne, kaj šele v zadevo samo z več zornih kotov.
      No … že lapam ….
      lp

     • Nata

      Seveda smo namerno napačno informirani !!
      O, tem , kam vse gre ta denar, od njih ne bomo slišali !
      Sicer pa ……… saj ga podjetja delavcem sploh ne odvajajo !

     • RATATA

      Tudi to se dogaja, da delodajalec prispevkov sploh ne vplačuje, vendar je treba vedeti, da je to možno samo po dogovoru s smrdljivim fursom! Ponavljam: le po dogovoru!
      No druga varjanta je zaposlovanje na črno tako, da delavec misli, da je na belo.

     • Nata

      + + + + + + + in ti dogovori so nekaj nedoumljivega !!

     • janez.pokoncni

      “Ljudje niso butasti, le zavedeni s(m)o, namerno napačno informirani od tistih, ki jim takšno stanje trenutno koristi.”

      V pravu poznajo fantastičen rek, ki še kako drži : nepoznavanje prava škoduje!

      Danes za neinformiranost, neznanje in neizobraženost več ni opravičil. Govorim seveda od ljudeh, ki se čutijo poklicani o neki stvari debatirati.
      Na forumih sem Xkrat naletel na genijalce, ki z vsem srcem nasprotujejo večinskemu volinemu sistemu, vendar jim to sranje, ki ga imamo sedaj, prav tako ni všeč in se jim ne sanja kako sploh deluje. Skoraj brez izjeme so mi potem, ko sem jih sprovociral, da mi naj vseeno opišejo kak bi bil zanje dober volilni sistem, opisali večinski volini sistem. Razumeš? Ker VVS zagovarja Janša so povsem proti, na drugi strani pa bi zanje bil sprejemljiv edino VVS. :)

     • RATATA

      Vedno najdeš primer.
      Si sicer krajši in manj duhoven kakor Dob.
      Moj pokojni foter je dobro vedel kako hud protikomunist sem.
      V času pred vsakršnimi volitvami sem še posebno poudarjal grehe in “porekla” strank ter njihovih vodilnih, podpornikov, drugih izpostavljenih, govorance in hvaljenja režimskih medijev itd.
      Nikdar mu nisem z eno besedo vsiljivo, pristransko, direktno ali na kratko rekel karkoli o tem, da ima SDS ali pa Janša o nečem prav, temveč sem se vedno potrudil razložiti kaj ni prav, da bi tisti prav bil najin skupni zaključek. Zaman.
      Ko so Janšata zaprli, me je poklical po telefonu in mi dejal: “Predsednika imaš v arest.”

     • traktor

      A si ti edini protikomunist iz Zasavja?

     • RATATA

      Edini nikakor ne!
      Eden bolj redkih pa verjetno res.
      Pa še to verjetno bolj zato, ker me je življenjska pot zanesla ven iz rdeče kotline….

     • traktor

      He, he tud jest sm iz te vukojebine, 3 krasne doline foušijekov.

     • sodnikisozločinci

      Nekoč, ko pravo še ni bilo tako izpopolnjeno in so ljudje še hodili naokoli oboroženi, reka: nepoznavanje prava škoduje! še niso poznali. Imeli pa so rek: nepravičnost škoduje. Ker se je rokovanja z orožjem lažje naučiti kot tistih pravnih oslarij v neštetih knjigah, je potrebno samo ljudem razdeliti orožje in bi se takoj vrnili nazaj časi, ko je škodovala nepravičnost in ne nepoznavanje prava.

 • sončnica

  parlament smo gradili za pametne, toda vladajo nam cepci in klovni. ”

  • Nata

   Si kaj ” pripomogla ” k temu, da nam vladajo, oz., da nam ne bi ??

  • Vera

   Vsi poslanci niso cepci, še manj klovni ! V SDS so sami pošteni delovni , kar dokazuje mnogo njihovih pametnih predlogov tej zarukani vladi SMC !

 • Nata

  Kje je tov. Semolič in njemu podobni ???

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!