Gospodarstveniki pozivajo vlado k umiku mini davčne reforme

Foto: STA

Predstavniki gospodarstva, podjetništva in obrti vlado vnovič pozivajo k umiku davčnih sprememb, ki prinašajo razbremenitev stroškov dela in zvišanje obdavčitve podjetij, DZ pa bo o njih odločal v torek.

”Potrebujemo bolj odločno davčno reformo, kar je vlada pripravila doslej, pa pomeni le prelaganje denarja iz enega v drug žep,” pravijo.

Razbremenitve stroškov dela načrtoval že Mramor
Da bi povečali konkurenčnost domačega gospodarstva, so se odločili za razbremenitev stroškov dela. To je pred več meseci napovedal nekdanji finančni minister Dušan Mramor ter opravil več krogov posvetovanj s širokim krogom deležnikov. Vlada je nato ta mesec v DZ poslala predlog t. i. mini davčne reforme, ki prinaša razbremenitev plač nad 1,6-kratnikom povprečne plače ob ohranitvi 50-odstotne stopnje pri dohodnini ter znižanje obdavčitve božičnic in 13. plač, po drugi strani pa zvišanje davka od dohodkov pravnih oseb, kot poroča STA.

“Vlado in finančno ministrico pozivamo, naj še enkrat pregledajo, ali je to smiselno,” je danes na novinarski konferenci v Ljubljani dejal predsednik Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije Branko Meh. “Imamo vzvode, da se lahko tudi mi zoperstavimo tej davčni reformi,” je dodal.

Nasprotovanje nepošteni delitvi sredstev med javni sektor in zaposlene v gospodarstvu
“V primeru dodatnega obremenjevanja podjetij in ponovne nepoštene delitve učinkov gospodarske rasti med javne uslužbence in zaposlene v gospodarstvu bomo prisiljeni delovati,” je posvaril tudi predsednik Gospodarske zbornice Slovenije Marjan Mačkošek. V Sloveniji smo v času krize v gospodarstvu izgubili 77.000 delovnih mest, medtem ko se je javni sektor okrepil za 15.000 novih zaposlenih. “Zaposleni, ki so bili največje žrtve krize, so zdaj znova prikrajšani, hkrati pa vlada dodatno obremenjuje podjetja,” je dejal.

Mini davčna reforma razumljena kot ignoriranje gospodarstva
Davčni prilivi v proračun so letos za 1,3 milijarde evrov višji, kot so bili leta 2013. Zato ne drži, da bolj odločna davčna reforma ni mogoča zaradi javnofinančne konsolidacije, je dejal Mačkošek. Sprejem mini davčne reforme bi v gospodarstvu razumeli kot popolno ignoranco vlade do gospodarstva in podjetništva.

Malemu gospodarstvu, samostojnim podjetnikom, mikro in malim podjetjem ta reforma ne koristi
Malemu gospodarstvu, samostojnim podjetnikom ter mikro in malim podjetjem mini davčna reforma ne prinaša ničesar. Tisti, ki zaslužijo nad 2500 evrov bruto mesečno, bodo razbremenjeni le za tri evre, tisti s plačami nad 4500 evrov pa kar za 120 evrov, je izračunal ter vlado pozval, naj zniža davke in prispevke, saj bi to vodilo v večje zaposlovanje.

Kaj pa znižanje porabe v javnem sektorju?
Za podpredsednika Združenja delodajalcev Slovenije Mira Smrekarja so sprejemljive le tiste reforme, ki bi pomenile izboljšanje poslovnega konkurenčnega okolja za slovenska podjetja, a ne na račun delodajalcev. “Ne želimo dodatnih obremenitev gospodarstva, želimo si racionalno porabo v javnem sektorju, tam je veliko prostora za racionalizacijo in varčevanje,” je pojasnil.

Podjetnik Igor Akrapovič je potrdil, da so se o možnih davčnih spremembah za povečanje konkurenčnosti gospodarstva res posvetovali s finančnim ministrstvom, a so zavrnili vse njihove predloge. “Vse nam je spolzelo iz rok, dobili pa smo še zvišanje davka od dohodkov pravnih oseb za dve odstotni točki,” je bil kritičen do predloga, ki je že pred potrditvijo v DZ. Dobili smo predlog, ki ni za nikogar več sprejemljiv, je dodal.

Predsednik upravnega odbora Kluba slovenskih podjetnikov Marjan Batagelj je izrazil željo, da bi bili povabljeni na novi krog pogovorov. “Ko nas ne poslušajo več, preselimo podjetja v tujino, a tega ne moremo vsi narediti,” je dejal.

A. B., STA

 • samsara

  “Kaj pa znižanje porabe v javnem sektorju?”

  Odpade! 4000 novih (volivcev) prisesancev, je dosežek nove marionetne vlade oportunistov in prisklednikov.

 • Unikatna

  Kam naj to napišem…hehe…novi migranti -okoljski migranti!

  Pa ne moreš verjeti!

  ———————————————————
  OKOLJSKE MIGRACIJE: VPRAŠANJE VARNOSTI ALI PRAVIČNOSTI?

  Umanotera je v imenu Mreže Plan B za Slovenijo Vlado Republike Slovenije pred Vrhom Organizacije združenih narodov o beguncih in migrantih, ki je potekal danes, 19. septembra, pozvala, naj se zavzame za nabor politik, ki bo skladno prispeval k nadomestitvi diktata stalne rasti s paradigmo družbene blaginje, ob tem pa izkaže zgodovinsko odgovornost do ekonomsko šibkejših, prihodnjih generacij in planetarnih sobitij.

  Med drugim so Vlado pozvali, naj se zavzame za čimprejšnjo opredelitev statusa okoljskega migranta, na osnovi katerega bo mednarodnopravna zaščita zagotovljena osebam, ki jih prizadenejo spremembe v okolju. Tako dokument »Okoljske migracije: vprašanje varnosti ali pravičnosti?« kot poziv Vladi najdete na spletni strani Umanotere.

  http://www.umanotera.org/novice/okoljske-migracije-vprasanje-varnosti-ali-pravicnosti/

  • samsara

   Kako bi kaj v duhu novega časa, klasificirali slovenske izseljence zadnjih 100 let, recimo?

   • RATATA

    Verjetno nepokorni.

 • Borut Stari

  kar je vlada pripravila doslej, pomeni le prelaganje denarja iz enega v drug žep, pravijo.
  Ni res to enostavno prelaganje iz naši v njihove žepe. Po volitvah nas je Janša opozoril, da se primemo za denarnice. Odkar je že avgusta, 3 meseca pred koncem leta zamrznjen proračun ne poslušamo, gledamoin beremo samo zidanje gradov v oblakih. Medijska in politična prostitucija pospešeno deluje.

 • Poštenje velja

  Čimprej preselite sedež na Slovaško in lepo naj gre ves dobiček tja in pačete 10 % davek pa bo.

 • Olga

  Vlada se obnaša arogantno do vseh državljanov in tudi do gospodarstva! Koprivnikar je pred kratkim izjavil, da mu je v Sloveniji kepo!? Verjetno je lepo tudi vladi, pa se ne sekira za take malenkosti kot je gospodarstvo!
  Denar si itak lahko sposodijo!??

 • domovina mili dom

  Gospodarstveniki z delavci na ulice in pokazati kdo daje in kdo jemlje. Plače JU/JS naj določa gospodarstvo. JU/JS so servis.

 • althar

  S tem predlogom v bistvu višajo le plače v javnem sektorju. Bi od lutkovne uradniške vlade sploh lahko pričakovali kaj drugega?

 • sprehajalec

  Cerar kot je danes izjavil, potrebuje mini davčno reformo, s povečanji davkov, da bo lahko uspešno zaključil pogajanja z Javno upravo in nameravanim dvigom plač v njej naslednjem proračunskem obdobju za 320 milijonov Eurov skupne mase.

  Oblast iz Javne uprave za Javno upravo. To pa je vse, kar je ta oblast.

 • črnaovca

  Mini davčno reformo pač predlaga mini pamet. Žal nimajo niti vizije še manj pa volje nekaj resno spremeniti. Javni sektor se množi kot uši kajti vsi javni uslužbenci so preobremenjeni in na smrt utrujeni tu ne govorim o šolnikih, policajih in zdravnikih temveč o birokratih v državni upravi. Ko poslušaš koliko jih je zaposlenih in kaj naredijo je jasno da ni rešitve, žal je vseeno leva ali desna vlada nikoli ne naredi reza. Tudi Jnaševa ja za izvedbo predsdovanja zaposlila dodatne moči in jih poem obdržala z obrazložitvijo da so takšni strokovnajki ki bi jih bilo škoda zgubiti. Le za kaj so bili strokovnajki, če so bili za organizacijo predsedovanja potem bi jih morali takoj posoditi naslednji predsedujoči državi, bi jih že zaposlili če so bili tako dobri saj je baje bilo naše predsedovanje daleč najboljše v uniji.

  • traktor

   Zakaj braniš policaje, šolnike in zdravnike. Vsi so isti. Policaji so oboroženi javni uslužbenci,ki se s službenimi vozili vozijo od kafiča do kafiča in jamrajo. Koristi razen inkasantstva je bore malo.Šolniki so generatorji izobražene populacije, ki je nihče ne rabi. Torej so v večini sami sebi namen.Zdravniki imajo po 60 dni dopusta, študirajo med delovnim časom in 2/3 zaslužka potegnejo popoldne v privatnih ordinacijah, so generatorji umetno povzročenih čakalnih dob. Vsi ostali crkavamo zaradi omenjenih.

   • dr Janez Sveti

    Res si me nasmejal. Pravzaprav drži, kar si napisal :) Škoda, da si na poslance pozabil.
    DR janez Sveti

 • xtc

  Če je kdo slučajno naivno mislil na nižje davke je bedak davki se bodo le dvignili a večina firm bo zdahnila kot tudi država_skratka pot do dna je odprta na stežaj:

  • traktor

   Prej crknemo, bolje bo za vse.

   • xtc

    Žal je to kruta realnost:

 • Shalalabayzer

  Ljudje nekaj predlagajo, vlada tisto zavrne, davke pa vseeno povišajo.
  To sta počela Lenin in Stalin…

 • dr Janez Sveti

  Javna uprava in upokojenci so najmočnejša volilna baza, ki živi samo od proračuna. Krog je sklenjen.
  DR Janez SVeti davkoplačevalec