fbpx

Premier Janez Janša na konferenci “V tranzicijo z ambicijo”: Imamo najvišjo stopnjo zaposlenosti v zgodovini samostojne Slovenije

Premier Janez Janša. (foto: Vlada RS)

“Prihodnost Slovenije je zelena in digitalna, ali bolje rečeno – še bolj zelena in še bolj digitalna. Razvijali jo bomo celostno in homogeno in pametno. Uporabili bomo vse prednosti, ki jih prinašajo nove tehnologije ter izkoristili vse talente in znanja, ki jih kot narod imamo. Pri tem ne bomo eksperimentirali v različne neznane smeri, ki lahko prinesejo več škode kot koristi. Razmišljanju izven znanih okvirov bomo na široko odprli vrata,” je dejal predsednik vlade v svojem nagovoru na konferenci V tranzicijo z ambicijo.

Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo, ministrstvo za zunanje zadeve, Javna agencija SPIRIT Slovenija in Gospodarska zbornica Slovenije so organizirali konferenco z naslovom V tranzicijo z ambicijo, na kateri je prek videonagovora spregovoril tudi predsednik vlade Janez Janša. Dogodek je predstavljal združeno 4. nacionalno konferenco o internacionalizaciji slovenskega gospodarstva in 3. konferenco Industrija prihodnosti, vsebina dogodka pa so bili izzivi, ki pretresajo strukture in vsebine nacionalnih gospodarstev ter korenito spreminjajo mednarodne gospodarske tokove.

Premier trdi, da se slovensko gospodarstvo na novo realnost odziva s sledenjem trendom, njegov prebojni inovativni del trende oblikuje, v ozadju pa deluje tudi slovenski podporni “ekosistem”, ki oblikuje program internacionalizacije in industrijskega razvoja, povzame in posvaja usmeritve EU za učinkovito podporo gospodarstvu. Podjetja, ki želijo danes, v tem času, zadovoljiti potrebe potrošnikov in osvojiti nove, se morajo s soočati z resnimi izzivi, kot so nujnosti in izzivi digitalizacije, uredbe za zaščito okolja in zdravja, pretočnost transportnih poti, razpoložljivost surovin in sestavnih delov, nelojalna konkurenca. 

https://twitter.com/strankaSDS/status/1471095710317690881

“Naslov konference V Tranzicijo z ambicijo pove več kot tisoč besed. Podjetnost in uspešnost posameznika, podjetja in nenazadnje naroda zaznamuje ambicija biti vedno boljši. Ta lastnost je še posebej pomembna v kriznih časih, kar pandemija brez dvoma je,” so bile uvodne besede predsednika vlade. Ob poudarku, da je bilo letošnje leto težko za vse, je še dejal: “Vendar upam, da je bila kriza, ki jo je povzročil virus, hkrati priložnost, da spremenimo naše vzorce razmišljanja. Da je epidemija iz nas priklicala novo zaupanje v lastne sposobnosti in moči in da smo krizo, kakorkoli včasih to čudno zveni, sprejeli kot izziv.”

Uspešno smo omilili negativni vpliv epidemije na gospodarstvo

Po besedah premierja je glede na gospodarske kazalce v Sloveniji vlada dokazala, da je s sprejemom protikoronskih zakonodajnih paketov uspešno in učinkovito omilila negativni vpliv epidemije na gospodarstvo. Samostojnim podjetnikom in podjetjem je bilo prek protikoronskih ukrepov namenjenih okrog 2,15 milijarde evrov pomoči brez upoštevanja pomoči iz naslova turističnih bonov. “Njihova skupna vrednost v lanskem letu znaša okoli 357 milijonov evrov, v letošnjem letu pa okoli skoraj 200 milijonov evrov,” je izpostavil predsednik vlade. Poudaril je tudi, se Slovenija lahko pohvali z enim najhitreje rastočih gospodarstev v Evropi, z najvišjo stopnjo zaposlenosti v zgodovini samostojne Slovenije in da se za slovensko gospodarstvo obetajo dobri časi.

Ob koncu svojega nagovora je premier vsem udeleženim zaželel uspešno konferenco, ki naj ponudi nove razvojne, zelene, ustvarjalne in pametne gospodarske rešitve, prav tako pa je vsem zaželel mirne praznike.

Tanja Brkić