Prestrašeni sindikat bo stavkal

Branko Svečnikar (foto: STA).

Sindikat delavcev dejavnosti energetike Slovenije je napovedal splošno stavko v elektrogospodarstvu Slovenije in o tem obvestil predsednika vlade Mira Cerarja ter ministra za finance in za infrastrukturo. Kdaj bo stavka, v sindikatu pred četrtkovo novinarsko konferenco ne razkrivajo.

Odločitev o stavki so, kot so zapisali v danes poslanem vabilu na novinarsko konferenco, sprejeli v petek. Sindikat sicer stavko napoveduje že dlje časa, ob tem pa opozarja na pomanjkanje dialoga z odgovornimi deležniki, predvsem vlado, pogrešajo pa tudi vizijo razvoja panoge.

Predsednik sindikata Branko Sevčnikar je sicer že prejšnji teden dejal, da so prišli do prelomnice, ko so ocenili, da z običajnim dialogom niso bili uspešni.

Bo šlo vse v roke tujcem?
Sindikat se boji, da bi energetske družbe prešle v last tujcev, poleg tega pa opozarja tudi na po njihovem mnenju neracionalno organiziranost elektrodistribucije, na kar je pred leti opozorilo tudi računsko sodišče. Vlada tudi še vedno nima dorečene organiziranosti tega dela elektrogospodarstva.

Sevčnikar je prejšnji teden spomnil, da skuša sindikat svoje videnje vladi predstaviti že od leta 2010, ko se je v dejavnosti odvila stavka, ki so jo nato po podpisu dogovora z gospodarskim ministrstvom ustavili. Kljub temu da so leta 2014 zagrozili z opozorilno stavko, do danes odgovornih niso uspeli prepričati, da pokažejo svojo vlogo in začrtajo pot, po kateri naj bi šla energetika.

Med drugim jih je pred dnevi razburila tudi poteza uprave Holdinga Slovenske elektrarne (HSE), da (še) ne izda obveznic. Prepričani so namreč, da trenutna uprava HSE vodi v propad skupine.

B. O., STA