Prihodnost Slovenije odvisna od digitalne preobrazbe

“Digitalizacija bi postavila našo državo med napredne, saj bi z njo in s tehnologijo veriženja podatkov Slovenija lahko doprinesla ogromen napredek EU,” meni Janez Janša.  “Država se mora preobraziti, zato nujno potrebujemo platformo, ki bo temeljila na blockchain tehnologiji,” pa je dejal poslanec Franc Breznik. Peter Trček in Mitja Glavnik sta poudarila, da na področju digitalizacije zaostajamo, zaradi česar nas prehitevajo druge države.

Predsednik Slovenske demokratske stranke Janez Janša, poslanec SDS Franc BreznikMitja Glavnik (Kriptovalute.si) in Peter Trček (Low Coins, predsednik Blockchain Think Tank Slovenia) so danes v Celju predstavili resolucijo o digitalni preobrazbi Slovenije. Z omenjeno resolucijo želijo Slovenijo postaviti v osrčje razvoja digitalizacije ter med drugim Vladi RS priporočamo, da med prednostne naloge predsedovanja Svetu EU v letu 2021 na podlagi Strateške agende EU za obdobje 2019- 2024 vključi tudi digitalizacijo.

Janez Janša je na današnji novinarski konferenci uvodoma poudaril, da tehnologija veriženja podatkov prinaša ogromno novih možnosti razvoja moderne družbe. “Slovenija je bila pred leti z nekaterimi start-up podjetji v svetovni špici, potem pa je ta zagon nekoliko zamrl in zdaj precej “capljamo” za drugimi,” je dejal predsednik. Dodal je, da so v SDS skupaj z zainteresirano javnostjo pripravili predlog resolucije o digitalni preobrazbi Slovenije, ki jo nameravajo predložiti v obravnavo Državnemu zboru. Ob tem se je zahvalil vsem strokovnjakom, ki so pomagali pri pripravi resolucije, še posebej Mitji Glavniku in Petru Trčku. “Delo oz. priprava resolucije je trajala kar nekaj mesecev, v zadnjih tednih smo z resolucijo pohiteli, saj želimo, da bo Slovenija v letu 2021, ko bo predsedovala Svetu Evropske unije, digitalno Evropo uvrstila med prioritete,” je povedal Janša.

Slovenija potrebuje digitalno preobrazbo in resor za digitalizacijo
Po njegovem mnenju bi digitalizacija postavila našo državo med napredne, saj bi z njo in s tehnologijo veriženja podatkov Slovenija lahko doprinesla ogromen napredek EU. “Pri določanju resorjev za evropske komisarje je obstajala možnost, da bi Slovenija dobila resor za digitalizacijo, na koncu pa smo dobili enega najtežjih resorjev, ki so se ga vsi otepali,” je dejal predsednik in s tem tudi komentiral včerajšnjo odločitev Ursule von der Leyen, da Sloveniji pripade resor za krizno upravljanje. Predsednik stranke je dodal, da z omenjeno resolucijo Vladi RS predlagajo, da razmisli o posebnem ministrskem resorju za digitalizacijo. Ob tem je poudaril, da se v stranki sicer zavzemajo za debirokratizacijo in čim manj ministrstev, vendar pa je digitalizacija tudi za našo prihodnost tako pomembna, da bi potrebovala nekoga v funkciji ministra, ki bi bdel nad tem področjem.

Po mnenju Janše bi lahko s pomočjo nove blockchain tehnologije vzpostavili veliko večji red tudi v zdravstvu, kjer vsi vemo, da je sedaj velika kriza. Z uporabo teh sredstev bi omogočili večjo varnost in učinkovitost. Janez Janša je ob tem povedal, da so resolucijo poslali vsem poslanskim skupinam, vendar je ob tem koalicija takoj dejala, da dokumenta ne bodo podpisali, ga pa bodo verjetno podprli. “Ta resolucija je odprta za kakršnekoli predloge, kdorkoli lahko še kaj predlaga, za sprejetje pa se potrebuje večina. Naj bo to nacionalna odločitev, ki bo omogočila, da Slovenija “ulovi” druge države oz. jih celo vodi na nekaterih področjih.” Zaključil je s tem, da Slovenija potrebuje digitalno preobrazbo in znanje doma, “a da bo znanje ostalo doma, moramo za to ustvariti pogoje.

Slovenija bi lahko postala nov evropski Singapur
Poslanec SDS Franc Breznik je dejal, da so pri pripravi resolucije želeli ustvariti besedilo, ki bo enostavno in ki bo vsebovalo najboljše predloge. Pri pripravi resolucije so namreč sodelovali s strokovnjaki s področja tehnologije veriženja podatkovnih blokov. Dejal je, da je “prva modrost IT strokovnjakov to, da je digitalizacija kot dihanje. Torej, če bomo prenehali z njenim razvojem, bomo nekonkurenčni.” Poudaril je, da v SDS spremljajo vse tehnologije in procese 4. industrijske revolucije, od mehatronike, elektronike, elektromobilnosti, razvoja pametnih vasi in mest ipd., in da sinergije te tehnologije potrebujejo platformo. “Država se mora preobraziti, zato nujno potrebujemo platformo, ki bo temeljila na blockchain tehnologiji,” je dejal poslanec SDS. Po njegovem mnenju lahko Slovenija z digitalno platformo zastavi dobre elemente za prihod številnih IT podjetij, ki bi nato pomenili temelj našega blagostanja. “To bi bila tudi edina prava garancija, da bodo postali izdelki “made in Slovenia” najbolj kvalitetni,” je poudaril Breznik in dodal: “Slovenija bi lahko postala nov evropski Singapur. To naj bo cilj slovenstva – high tech tehnologija, ki bo omogočila gospodarstvo z visoko vrednostjo,” je za konec poudaril Breznik, ki je tudi predstavil besedilo resolucije, ki je dosegljiva TUKAJ.

Start up podjetja nimajo primernega okolja za razvoj
Nato je svoj pogled na resolucijo predstavil Peter Trček, ki je tudi predsednik Blockchain Think Thank Slovenia. Uvodoma je dejal, da je Blockchain Think Thank Slovenia organizacija, katere cilj je, da sodeluje in povezuje industrijo in skupnost ter predlaga ukrepe. “Nam se zdi ta resolucija odlična iniciativa, blockchian tehnologija pa je tema, ki je skupna vsem, blockchain pa ima tudi velik potencial,” je poudaril Trček. Nadaljeval je, da ima Slovenija veliko strokovnega kadra, a težava je v tem, da start-up podjetja nimajo primernega okolja za razvoj, zato bežijo v tujino. Po njegovih besedah je blockchain oz. veriženje podatkov najbolj uporabno tam, kjer manjka zaupanja med ljudmi in kjer ga med drugim zelo potrebujemo. To pa je pri financah. Trček je izpostavil, da se danes veliko govori o javnem naročanju, vendar je sistem javnega naročanja nepregleden. Tudi to področje bi po njegovih besedah z blockchain tehnologijo lahko nadzirali. Trček je še poudaril, da ima Slovenija zelo dober temelj za razvoj te tehnologije, vendar bi bili lahko na tem področju še uspešnejši, saj nam nekatere države, kot sta Malta in Estonija že jemljeta vso pozornost.

Baltske države nas prehitevajo na področju digitalizacije
Mitja Glavnik
iz podjetja Kriptovalute.si je izrazil zadovoljstvo, da je končno prišlo do konkretnega dokumenta na področju blockchain tehnologije, ki ni le seznam želja, temveč uporabna resolucija, ki bi lahko omogočila napreden digitalni razvoj Slovenije. Izpostavil je, da imamo Slovenci radi slovenska podjetja v Sloveniji, a kapital vedno najde svojo pot in nima meja. “Rahle spremembe v zakonodaji bi omogočile lažjo registracijo in boljše poslovno okolje za start-up podjetja,” še dodaja Glavnik, ki verjame, da bi se na ta način podjetja začela vračati v Slovenijo. Opozarja, da ob omembi blockchain tehnologije običajno pomislimo na kriptovalute, čeprav blockchain pomeni veliko več. “Ta resolucija ni političen projekt, temveč splošen projekt za Slovenijo in državljane. Razvoj digitalizacije je dejstvo, vprašanje je samo, v katerih državah bodo ustvarjeni boljši pogoji za podjetja,” je zaključil Glavnik in tudi on opozoril, da nas na področju digitalizacije, kjer je bila Slovenija paradni konj, že prehitevajo baltske države.

Po končani novinarski konferenci so bili današnji govorci na voljo za novinarska vprašanja. Predsednik Janez Janša je za konec kot odgovor na vprašanje, kaj nam prinaša ta resolucija dejal, da je uspešnost življenja v Sloveniji v veliki meri odvisna od digitalne preobrazbe. Ta tehnologija po njegovem mnenju mladim odpira boljšo prihodnost in je to tudi eden izmed bistvenih razlogov, da se SDS zavzema in trudi za sprejem omenjene resolucije.

Peter Truden

 • Unikatna

  Zakaj zaostajamo? Ker se denar porabi za vse ostale nepotrebne stvari…

 • AlojzZ

  Zakaj zaostajamo? Ker imamo na oblasti Šarca, v opoziciji pa Janša.

  • Sonce

   Z Janšo je bil ful razvoj, Bog mi je priča.

 • Sonce

  , saj bi z njo in s tehnologijo veriženja podatkov Slovenija lahko doprinesla ogromen napredek EU,” meni Janez Janša

  Seveda, sure.

  Kot ostale države ki si jih priporočal

 • Black_hawk

  Janša bi naredil iz Slovenije državo dobro vsaj kot je Avstrija.

  • Sonce

   Čudno, da 2x ko je bil na oblasti ni naredil tega.

   • Black_hawk

    Bil je 1x na oblasti skupaj z levičarji!

    • Sonce

     2x je vodil vlado, slab spomin?

 • Sonce

  Ne vem kdo resen in pošten bo povabil Janeza k sodelovanju, mogoče Oni…

  • soc

   Bebček z običajnim skritim profilom, Mesec/Sonce, ali si na tem forumu zapisal kakršnokoli mogočno “misel”, ne da bi omenil Janše? Kaj ko bi poiskal psihiatra, da ti razloži pojma preganjavice in fiksacije? Te morda celo poskuša ozdraviti na stroške ZZZS, torej tudi moje? Evo, plačam.

 • Olga101

  Bravo SDS! Svet nas prehiteva levo in desno, Slovenija pa pod levičarsko hordo uvaža nepismene divjake!

 • skorpijon93

  Slovenija , zgleduj po Češki Republiki, ki ni sprejeela evra, ne sprejema delovne sile iz balkana, imajo nizek javni dolg

 • Observer

  “Digitalna preobrazba” = čipiranje ljudi

  Valute za čip že pripravljajo:

  Central Banks Worldwide Testing Their Own Digital Currencies
  https://news.bitcoin.com/central-banks-testing-digital-currencies/

  Znamenje zverine oz. čip ali elektronski tatu boste prejeli v desnico ali v čelo. Prerokba Svetega pisma se počasi uresničuje.

  Maranatha

 • antimur

  Janša, ne ti zdaj o digitalizaciji, ko nas kučanistična drhal nasilno tlači v Rusijo in na balkan, ko čez mejo vdira muslimanska drhal, ko se nad Slovenci in slovensko kulturo, glasbo in jezikom dogaja pravi genocid, zdaj se je potrebno ukvarjati z obrambo Slovencev in slovenstva, ne pa trenutno z nepomembnimi zadevami, ko ti gori hiša, se ne boš ukvarjal z načrtovanjem vrta, ampak boš gasil. Daj se že enkrat loti tega, dolgo ne bom več verjel v tebe kot zaresnega borca demokracije in borca za pravice Slovencev, da končno zdrobimo kučanistično okupacijo. Nikakor ni ta komentar mišljen kot napad na Janšo, ampak samo kot zvonec, da je potrebno sedaj ukreniti nekaj konkretnega, ne želim biti kot največja slovenska izdajalka Novačka in brezzobi klipan Tonin.

 • Janez Novak

  Hiša gori, hišni svet pa razpravlja o zamenjavi žarnic…

 • Novakec1

  Taprvo se naučite zvok in sloko sinhronizirat pol se pa z digitalizacijo ukvarjajte. Na naših TV ste politkarji zmeri bolj podobni ribam, odpirate usta, zvok pride pa čez par sekund.

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!