fbpx

Remškar: Prosim, poglejte to primerjavo plače strokovnega direktorja UKC LJ s plačami direktorjev GEN-I!

Prim. Janez Remškar, dr. med. (Foto: sta)

“V gospodarstvu velja: čim več, čim bolje narediš, bolje prodaš in več zaslužiš! Ali menite, da je enako v zdravstvu?” Ne ni! V zdravstvu velja pravilo čim več narediti za določeno, omejeno vsoto denarja ob tem, da kakovosti in uspešnosti v zdravstvu ne merimo! Ali menite, da je to možno narediti s kolektivno pogodbo, ko smo vsi enaki? Če direktor bolnišnice samo poizkusi z diferenciranjem zaposlenih, se mu ne piše dobro! In sedaj, prosim, naredimo primerjavo plače strokovnega direktorja UKC LJ s plačami direktorjev v energetiki,” piše primarij Janez Remškar, dr. med. Strokovni direktor UKC LJ ima 5.700 evrov plače, direktor državne GEN-I pa 45 tisoč evrov!

“Ko gledam plače v energetiki (objavljene danes, 15. 11. 2021) se nasmehnem! Kot vem, je podjetje GEN in vse, kar k njemu spada, tudi GEN I, v državni lasti! Ne želim zganjati “foušije” na račun njihovih javnih plač, ki se gibljejo med 540.000 in 150.000 evri bruto! Morda so uspešni, morda ne!” Večkrat se je že izkazalo, da nadzorni sveti in direktorji v gospodarskih družbah ne opravijo svojega dela, kaj šele v javnem sektorju! “Kot zanimivo naj zapišem, da je Svet OI LJ v času mojega vodenja zavrnil moj predlog spremembe statuta, da je svet odgovoren za upravljanje in finančno stanje inštitucije po vzoru tistega, kar je zapisano v akreditaciji JCI.” Ne samo, da predloga niso sprejeli, dobil je veliko črno piko! In to pod vodstvom sveta s strani bivše direktorice UKC LJ!

Ob dogodkih z menjavanjem vodilnih v energetiki, pogledom na njihove plače menim, da se je za tako plačo vredno potruditi, da ostaneš tam, kjer te je nastavila politika, in se tudi zoperstaviti tistim, ki te žele zamenjati. Še nekaj! Morda se v njihovem poslovanju skriva marsikaj, kar ni za oči vsakogar? Kdo ve? V preteklosti smo že doživeli marsikaj, kar se je dogajalo v državnih podjetjih, bankah in odtekanju denarja marsikam! “Nič ne trdim, samo ugibam!” Ob teh podatkih je skrajno sprevrženo in nesprejemljivo podcenjevanje dela, vodenja strokovnih institucij, kot so slovenske bolnišnice! Strokovni direktor UKC LJ ima reci in piši 5.700 EUR bruto plače ob 8000 zaposlenih!

Ves čas deluje v izrednih razmerah, ne samo v sedanjem času covida-19!? Res je, da velik del bolnišnic v naših razmerah deluje z izgubo, vendar doslej še nismo opravili resne analize o vzrokih! Razlogi so v politiki, ki v javnem sektorju ni sposobna presekati samoupravljanja in podeliti vodstvu več pooblastil in odgovornosti. Težava je v kolektivni pogodbi in uravnilovki! Razlog je tudi na strani vodstva, ki se mora v naših pogojih prilagajati vsem zahtevam in tudi željam stroke, tudi posameznikov! “Z zahtevami imam v mislih zahteve po najdražji opremi, ki ni nujno vedno najboljša, z željami pa imam v mislih želje posameznikov po lastni promociji in uveljavljanju!” V obeh primerih je lahko v ozadju tudi korupcija! V takih razmerah je vodenje bolnišnic izjemno težko.

S kritjem izgub v zdravstvu iz proračuna je Kolar Celarčeva  reševala “politično pravoverne” dobavitelje
Dejstvo je, da se politika ne spusti v zamenjave direktorjev, ki v bolnišnici pridelajo izgubo! Zakaj? Ker vedo, da največja odgovornost ni na strani direktorja! V zdravstvu je pomembno, ne glede na izgube, ki jih prej ali slej pokrije država iz proračuna (tako kot je to storila ga. Milojka Kolar Celarc, da je reševala dobavitelje), da finančni tokovi tečejo v pravo smer (beri k “politično pravemu” dobavitelju. Ker je bil ta tok prekinjen pri dobavah ob epidemiji, je nastal tak velik vik in krik). Po drugi strani je vodenje bolnišnice zaradi kompleksnosti med najzahtevnejšimi nalogami v gospodarstvu. Da, zdravstvo je pomemben del gospodarstva (tudi 10 % zaposlenih)! “In še nekaj! Vodenje v zdravstvu mora slediti povsem drugi usmeritvi kot v gospodarstvu! V gospodarstvu velja: čim več, čim bolje narediš, bolje prodaš in več zaslužiš! Ali menite, da je enako v zdravstvu?”

Ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc (Foto: Bobo)

Ne, ni! V zdravstvu velja pravilo čim več narediti za določeno, omejeno vsoto denarja ob tem, da pri nas kakovosti in uspešnosti v zdravstvu ne merimo! Ali menite, da je to možno narediti s kolektivno pogodbo, ko smo vsi enaki? Če direktor bolnišnice samo poizkusi z diferenciranjem zaposlenih, se mu ne piše dobro! “In sedaj, prosim, naredimo primerjavo plače strokovnega direktorja UKC LJ s plačo direktorjev v energetiki!” V takem stanju se bodo na direktorska mesta v zdravstvu prijavljali le slabi managerji, ki niso uspeli na konkurenčnem trgu v gospodarstvu ali zdravniki, utrujeni od rutine. To ne vodi nikamor! “Politiki, če nameravate delovati v tem smislu naprej, kar nadaljujte.” Najsposobnejši kadri iz stroke bodo še naprej odhajali, za vodenje bolnišnic pa se bodo javljali “managerji”, ki so drugje neuspešni!!!”

Domen Mezeg