fbpx

Primite se za denarnice: Golobov GEN-I draži elektriko

Foto: Facebook/Pixabay

Draginja se poglablja. Gospodinjstva, ki odjemajo električno energijo pri GEN-I, pa je včeraj doletelo negativno presenečenje. Na njihove naslove je prišlo obvestilo, da bodo položnice za elektriko s 1. 8. 2022 v povprečju višje za 18 odstotkov.

Kot razlog za podražitev cen so navedli vojno v Ukrajini. Po napovedih družbe cen energije ne nameravajo višati do konca tega leta.

Cenik bo po novem videti tako:

Cene tarif električne energije
od vključno ‪1. 8. 2022
VT (€/kWh)MT (€/kWh)ET (€/kWh)
Cena brez DDV0,086900,059900,08190
Cena z 22 % DDV0,106020,073080,09992

Nekatera gospodinjstva bodo imela višjo ceno. Po poročanju Slovenskih novic bodo podražitve, če se osredotočimo le na ceno kilovatne ure, po novem videti tako.

– ena kWh porabljena v višji tarifi bo po novem 34 odstotkov dražja (0,07918 evra → 0,10602 evra),
– ena kWh porabljena v manjši tarifi bo po novem 66 odstotkov dražja (0,04391 evra → 0,07308 evra)
– ena kWh porabljena v enotni tarifi bo po novem 41 odstotkov dražja (0,07069 evra → 0,09992 evra).

Do podražitev šele po izvolitvi
V GEN-I so zvišanje cen zvrnili na vojno v Ukrajini. Zapisali so: “Že sicer rekordne cene energentov so se še dodatno zvišale in so danes za več kot 500 odstotkov višje od povprečja cen preteklih 9 let.” Poznavalci so sicer že pred časom napovedali, da bodo ponudniki električne energije cene morali dvigniti. Zakaj je GEN-I dvignil cene šele zdaj, pa je bolj politično kot gospodarsko vprašanje. GEN-I je namreč družba, ki jo slovenski volivci najtesneje povezujejo s trenutnim predsednikom vlade, ki je v predvolilni tekmi gradil svoj politični kapital na nizkih cenah električne energije. Tako je bilo politično oportuno počakati na čas po volitvah, ko višje položnice ne bi več mogle vplivati na volilni rezultat.

Nekdanji predsednik uprave GEN-I Robert Golob (Foto: STA)

Ali bo Robert Golob ukrepal?
Kot vemo, je novi predsednik vlade napovedal ukrepe za blaženje draginje. Na prvi vsebinski novinarski konferenci je razložil, da se bodo najprej uvajali ukrepi za blaženje cen pogonskih goriv, šele nato bo prišla na vrsto cena hrane in električne energije. Ukrepi, ki jih je uvedla Golobova vlada, so zaenkrat celo podražili cene pogonskih goriv, tako na avtocestah kot na lokalnih bencinskih črpalkah. Kar se tiče cene hrane, je Golob napovedal nekakšno javno razglašanje cen prehrambnih produktov, ukrepov, s katerimi bi se blažile visoke cene električne energije, pa zaenkrat še ni predstavil.

Andrej Žitnik