Pro plus zalivali z denarjem, načrtno uničevanje konkurence

Generalni direktor Pro plusa Pavel Vrabec. (foto: STA)

Podjetje Telekom Slovenije, ki je v državni lasti, je družbo Pro plus novembra lani obvestilo o delni ničnosti pogodbe o vključitvi programov POP TV in Kanal A v sistem Telekoma. Ugotovili so, da je Pro plus prejemal kar 12-krat višje nadomestilo za predvajanje programov v omrežju Telekoma Slovenije. Hkrati je Telekom nehal plačevati oderuško nadomestilo za predvajanje programov Pro plusa, s tožbo pa zahteva vrnitev 12.346.378 evrov preveč plačanih nadomestil in obresti od leta 2017 dalje.

Razlogi za tožbo
V Telekomu so ugotovili, da je Pro plus leta 2016 izkoristil prevladujoči položaj na trgu in sklenil pogodbo z nerazumno visoko odškodnino za predvajanje programov. V Telekomu so ocenili, da gre za krajo državnega denarja, s katerim upravlja Telekom Slovenije in za katerega mora Telekom skrbeti kot dober gospodar. Hkrati gre tudi za načrtno uničevanje konkurence s strani Pro plusa. Pogodba, ki je bila sklenjena med Telekomom in Pro plusom, tudi nima enostranske možnosti prekinitve.

Kar 12-krat višje nadomestilo
Leta 2016, ko je nadzorni svet Telekoma Slovenije vodil Borut Jamnik, upravo pa Rudolf Skobe, je Telekom z družbo Pro plus podpisal pogodbo, ki je dramatično, kar za 12-krat, povišala nadomestilo za predvajanje petih programov tega medijskega podjetja v omrežju Telekoma Slovenije. Kakšna je razlika, pokaže primerjava, da je na letni ravni nadomestilo leta 2015 znašalo manj kot pol milijona, leta 2018 po novi pogodbi pa na letni ravni že 5,76 milijona evrov. Po neuradnih informacijah je podobno prevladujoč položaj na trgu pa tudi politično moč in podporo POP TV izrabljala tudi pri drugih operaterjih, je pred dnevi poročal Siol.net.

Posledica tega je bila, da se je poslovni izid družbe Pro plus močno izboljšal. Nenadoma so poslovali z velikimi presežki. Še leta 2015 so poslovali z izgubo v višini 6,3 milijona izgube, v letu 2019 pa so imeli že 14,9 milijona evrov dobička.  Ker je družba v tuji lasti, družbe CME Media Enterprises b. v. s sedežem v Amsterdamu (Nizozemska), dobiček tako odteka v tujino. Nizozemska pa velja za davčno oazo.

Novinar POP TV Anže Božič (Foto: STA)

Pod drobnogledom AVK
Dogajanje v družbi Pro plus od leta 2017 preverja Agencija za varstvo konkurence (AVK), ki je sprožila postopek zaradi ocene, da Pro plus izrablja prevladujoč položaj na trgu. Vendar pa vse doslej niso sprejeli odločitve.

Pro plus je svoje programe POP TV, KANAL A, OTO, BRIO in KINO operaterjem ponujal izključno neločljivo, vseh pet v paketu, in zahteval, da jim zagotovijo najboljša mesta. Hkrati je dramatično povišal ceno paketa teh programov.

Posledica takšnega ravnanja sta manjša konkurenčnost na trgu in manjši tehnični napredek v škodo gledalcev, ki morajo plačevati več. V družbi Pro plus so na očitke o zlorabi položaja na trgu lani odgovarjali, da je Telekom Slovenije kot največji operater prostovoljno privolil v dramatično višjo ceno za predvajanje programov. Vendar pa podatki kažejo, da ni bilo tako. Pogajanja so potekala tako, da po prvotni ponudbi Pro plusa, kakšna bi morala biti cena, ni bilo približevanja oziroma znižanja po pogajanjih.  Nasprotno, namesto tega se je cena v pogajanjih  dramatično zvišala.

Agencija za varstvo konkurence (Foto: STA)

Povezave z Golobom
Med nenavadnostmi povečanja financiranja programov POP TV in Kanala A je tudi, da je Telekomu Slovenije v tem obdobju, šlo je za leto 2016, začel prodajati elektriko GEN-I. Pogodba je bila sklenjena za pet let. Robertu Golobu in vsej njegovi upravi pa so nagrade za uspešnost in s tem letni prihodki po letu 2017 poleteli v nebo, podobno kot prihodki družbe Pro plus.

Leta 2017, ko je Agencija za varstvo konkurence začela postopek proti družbi Pro plus zaradi zlorabe prevladujočega položaja, je bila po Borutu Jamniku za predsednico nadzornega sveta v družbi Telekom Slovenije imenovana Lidia Glavina, ki jo je vlada Mira Cerarja iz Italije uvozila za vodenje Slovenskega državnega holdinga (SDH). Glavinova je pozneje odstopila in se zaposlila v GEN-I v Milanu, kjer obstaja samo poštni nabiralnik.

Šesto leto je začelo teči, AVK še vedno ni končala postopka
Agencija za varstvo konkurence je zoper družbo Pro plus 21. januarja 2017 uvedla postopek zaradi ugotavljanja kršitve 9. člena Zakona o preprečevanju omejevanja konkurence in 102. člena Pogodbe o delovanju Evropske unije zaradi zlorabe prevladujočega položaja. Postopek še vedno ni končan, kar je milo rečeno nenavadno.

Zanimiva časovna ujemanja

Linija: Robert Golob (GEN-I), Lidija Glavina (Nadzorni svet Telekoma – nato GEN-I).

 1. Branko Masleša v zadevi Patria »omogoči« Miru Cerarju prihod na oblast.
 2. V letih 2014–2018 je predsednik vlade Miro Cerar.
 3. 11. 2016: Telekom začne s prodajo električne energije (pogodba za 5 let, dobavitelj GEN-I).
 4. 11. 2016: Sklenitev škodljive pogodbe med Telekomom in Pro plusom.
 5. 11. 2017: Agencija za varstvo konkurence začne postopek proti družbi Pro plus zaradi zlorabe prevladujočega položaja.
 6. 4. 2017: Lidija Glavina je imenovana za predsednico nadzornega sveta Telekoma.
 7. Leto 2017: Rudolf Skobe, predsednik uprave Telekoma, postavi vilo v ljubljanskih Dravljah (360 kvadratnih metrov), vredno pol milijona evrov.
 8. Leto 2017: Pro plus prvič posluje z dobičkom.
 9. September 2018: Za predsednika vlade je potrjen Marjan Šarec.
 10. April 2019: Rudolf Skobe odstopi z mesta predsednika uprave Telekoma.
 11. April 2019: Lidija Glavina odstopi z mesta predsednice nadzornega sveta.
 12. Julij 2018: Lidija Glavina se zaposli v družbi GEN-I v Milanu.
 13. Januar 2020: Marjan Šarec odstopi z mesta predsednika Vlade RS.

Vida Kocijan