fbpx

Protikoronski ukrepi se sprejemajo za ljudi: za zajezitev epidemije, ohranitev delovnih mest in za zaščito gospodarstva!

Poslanec SDS Marko Pogačnik (Foto: SDS)

“Vlada RS je pri svojem delu in ukrepih uspešna. Slovenija je med najuspešnejšimi državami na svetu, kar nakazuje tudi manjši padec BDP-ja kot drugod. Razlog za to so ukrepi, ki sta jih je sprejela vlada in DZ RS. Vsi ukrepi, ki jih je vlada sprejela do sedaj in jih še sprejema, so namenjeni za zajezitev epidemije covida – 19, za ohranitev delovnih mest in zaščito gospodarstva,” je na nedavni seji Odbora za finance poudaril poslanec SDS mag. Marko Pogačnik in ob tem dodal, da se vsi ukrepi sprejemajo za ljudi in gospodarstvo. 

V soboto je potekala 48. nujna seja Odbora za finance, na kateri so poslanci in poslanke obravnavali spremembe predloga proračuna za leto 2021. Poslanec Marko Pogačnik je na začetku svoje razprave izpostavil, da proračun za leto 2021 daje signal tako gospodarstvu kakor tudi državljankam ter državljanom, kam bo šla Slovenija v letu 2021.

Kritiko opozicije do predloga proračuna je Pogačnik označil za pretirano, saj je prepričan, da vlada dela dobro in gre po pravi poti, kar nakazuje tudi zvišana bonitetna ocena, o čemer se žal premalo govori. “Če je tuja bonitetna agencija zvišala oceno za Slovenijo, to pomeni, da so javne finance v Sloveniji stabilne kljub koronakrizi, ki je prizadela celoten svet. Očitki opozicije glede spremembe proračuna za leto 2021 niso upravičeni,” je povedal Pogačnik.

Ukrepi gredo v pravo smer

Pogačnik je tudi izpostavil dejstvo, da je bil padec BDP v Sloveniji bistveno manjši kot drugod po svetu in da vlada denar namenja predvsem najbolj ranljivim skupinam. “Prepričan sem, da vsi ukrepi, ki sta jih sprejela vlada in vladna koalicija, gredo v pravo smer in da vlada pri sprejemanju ukrepov deluje odgovorno. Proračun za leto 2021 je ciljno in razvojno usmerjen,” je bil mnenja Pogačnik, kateremu se zdi med drugim pomembno, da se evropska sredstva porabijo čim bolj smotrno.

Foto: STA

“EU sredstva bodo omogočila, da se koronakriza premaga s čim manj ranami in da ohranimo tisto, kar je zelo pomembno – delujoče gospodarstvo. Delujoče gospodarstvo je ključno pri prihodkih v proračunu za prihodnost,” je opozoril Pogačnik in dodal: “Ne moremo mimo dejstva, da imamo v Sloveniji težave s produktivnostjo, ki ni na najvišji ravni v EU, in da moramo za stabilnost javnih financ v prihodnosti mnogo narediti na dvigu produktivnosti. Za to bo potrebna davčna reforma in sprememba zakona trga dela. Prepričan sem, da si produktivnosti v Sloveniji ne moremo predstavljati na način, da bodo višje izobraženi odhajali na delo v tujino, nižje izobražene pa bomo uvažali. Na takšen način si produktivnosti ne bomo dvignili, zato bo potrebna sprememba na področju delovne zakonodaje in fleksibilnosti.” V zaključku je poslanec SDS poudaril, da ta vlada dela dobro in da protikoronske ukrepe podpira tudi gospodarstvo, ki pravi, da so ukrepi učinkoviti in pravi.

Sara Kovač