fbpx

Prvič v zgodovini Slovenije direktor Slovenskih železnic dobil še en mandat

Dušan Mes (foto: STA).

Nadzorni svet Slovenskih železnic je Dušanu Mesu podelil drugi mandat na čelu družbe. V času Mesovega vodenja so Železnice izboljšale večino finančnih in nefinančnih kazalcev, s čimer nadzorniki utemeljujejo njegovo vnovično imenovanje na čelo družbe.

V času Mesevega prvega mandata so se prihodki skupine Slovenske železnice zvišali za več kot 20 odstotkov. Denarni tok iz poslovanja pa se je v tem obdobju povečal za 70 odstotkov, torej na dobrih 72 milijonov evrov. Skupina beleži tudi čisti dobiček. Ta je lani dosegel dobrih 21 milijonov evrov, medtem ko so Železnice v 2012 beležile 15-milijonsko izgubo.

Zadolženost se je občutno zmanjšala
Med korenito izboljšanimi finančnimi kazalci so tudi finančne obveznosti, ki so še leta 2011 znašale 394 milijonov evrov, konec lanskega leta pa dobrih 143 milijonov evrov. Delež finančnih obveznosti v sredstvih je v letu pred nastopom prvega Mesovega mandata znašal dobrih 60 odstotkov, lani pa le še 25 odstotkov. Zadolženost, merjena s koeficientom med neto finančnimi obveznostmi in EBITDA, se je zmanjšala z 9,1 v letu 2011 na 1,2 v lanskem letu, navajajo v družbi.

Slovenske železnice so med drugim zmanjšale tudi število zaposlenih za več kot 12 odstotkov, tj. na 7741, dodana vrednost na zaposlenega pa se je z 31.913 evrov leta 2011 lani povečala na 39.082 evrov oz. za dobrih 22 odstotkov.

Slovenske železnice se usmerjajo v razvoj
Mes je že decembra poudaril, da se Slovenske železnice po intenzivni sanaciji zdaj usmerjajo v razvoj. Ključni izzivi so izboljšanje storitev, posodobitev voznih sredstev in prodor na tuje trge. Slednje bodo Slovenske železnice poskušale doseči s strateškim povezovanjem; pogovori o tem tečejo z avstrijskimi železnicami.

Mes je sicer eden redkih generalnih direktorjev Slovenskih železnic, ki je na čelu družbe zdržal ves mandat, in edini v času samostojne Slovenije, ki je dobil nov mandat. V skoraj 25 letih se je na tem položaju pred Mesom namreč zvrstilo kar 12 imen.

N. K., STA