fbpx

Računsko sodišče: Slovenija ne obvladuje več državnega premoženja, manjka kar tretjina dokumentacije!

Mateja Vraničar Erman. (Foto: STA)

Medtem ko smo včeraj poročali o poraznih rezultatih Slovenije na področju ekonomske svobode, je Računsko sodišče sporočilo, da država ne najde dokumentacije za tretjino državnega premoženja. Ministrica Cerarjeve vlade pa ostaja na ministrstvu za finance kot državna sekretarka!

Revizijsko poročilo Zbirne bilance stanja proračuna Republike Slovenije za leto 2017, ki ga je pripravilo Računsko sodišče Republike Slovenije, razkriva, da Slovenija ne obvladuje več svojega preobsežnega državnega premoženja. Računsko sodišče ministrstvu za finance tako očita nepravočasno aktiviranje investicij zaradi neizvedenih popisov tekočih investicij, neobstoj dokumentacije o nabavni vrednosti in popravkih vrednosti za starejša osnovna sredstva, napake pri obračunavanju popravkov vrednosti, katerih pravilnih vrednosti zaradi neustreznih evidenc ni mogoče ugotoviti, neurejene vpise v zemljiško knjigo in neopredelitev do ugotovitev popisnih komisij.

Kot je še poročalo Delo, je Računsko sodišče ugotovilo, da ima država evidentirano premoženje v vrednosti 31,8 milijarde evrov, za 9,9 milijarde evrov premoženja pa dokumentacija ni ustrezno vodena ali pa sploh ne obstaja.

Nekdanja ministrica ostaja na ministrstvu kot državna sekretarka
Ministrica za finance v času Cerarjeve vlade, Mateja Vraničar Erman, pa je po nastopu vlade Marjana Šarca ostala na ministrstvu za finance kot državna sekretarka. Glede na katastrofalna razkritja Računskega sodišča in njeno delo, ki ga je opravljala kot ministrica, lahko jasno vidimo, kako neresno vodenje finančne politike je izvajala nekdanja Cerarjeva vlada, glede na kadrovsko sestavo in koalicijsko pogodbo pa pod novo vlado ni pričakovati kaj drugega.

Ministrstvo za finance (Foto: Tamino Petelinšek/STA)

Visio Institut: katastrofalen obseg (para)države v Sloveniji
Že včeraj smo na portalu Nova24TV poročali, da se Slovenija glede na ekonomsko svobodo v letu 2018 uvršča na 71. mesto izmed 162 držav, kar pomeni, da smo med zadnjimi v Evropi. Po obsegu (para)države, kjer je eden od dejavnikov tudi obseg državnega lastništva, pa se izmed 162 držav z oceno 4,78 uvrščamo na 146. mesto, torej med najslabše države na svetu! Poleg državnega lastništva in investicij se v tej kategoriji ocenjujejo tudi javna poraba, transferji in subvencije ter najvišja mejna davčna stopnja pri dohodnini in pri plačah.

Rešitev za težavo se torej nahaja v bolj kompetentnih kadrih ter zmanjšanju obsega državnega premoženja, od Šarčeve vlade pa si tega ne moremo obetati.

J. Ž.