Upor zaradi Cerarjeve zakonodaje. Ravnatelj bo raje plačal kazen, kot otroke silil v beračenje.

Dušan Merc (foto: STA).

Tržni inšpektorat je poslal nekaterim šolam obvestilo, da z organizacijo šolskih tržnic kršijo zakonodajo, saj bi morale šole za vsak prodan izdelek izdati račun. Finančna uprava pa priporoča pobiranje prostovoljnih prispevkov. “Na ta način učimo otroke beračenja,” na predlog o pobiranju prostovoljnih prispevkov odgovarja dolgoletni ravnatelj Osnovne šole Prule Dušan Merc.

Po novem Zakonu o davku na dodano vrednost in uvedbi davčnih blagajn bi za vsak prodan izdelek moral biti izdan račun, potrjen s strani davčne uprave. Večina ravnateljev slovenskih šol je nad temi opozorili tržnega inšpektorata že izrazila ogorčenje.

Šole organizirajo tržnice, sejme oziroma bazarje predvsem v decembrskem času ali pa z namenom prodaje rabljenih učbenikov.

Otroci izdelke ustvarijo in nato prodajo. To je najbolj normalna stvar na svetu.
Kot pojasnjuje Dušan Merc, ravnatelj OŠ Prule, je na njihovi šoli izdelava in prodaja izdelkov koncept, ki otroke uči celostne ekonomije. “Otroke moramo naučiti celoten proces in za to dobijo denar. Začetno investicijo 2 evra na učenca posodimo razredu oziroma šolski razredni skupnosti. Učenci morajo svojo idejo izoblikovati, ustvariti projekcijo, izdelati izdelek in na koncu ga prodajo. To je najbolj normalna stvar na svetu,” idejo prodaje izdelkov na šolskem bazarju pojasnjuje Merc.

Učenci morajo po prodaji izdelkov 20 evrov vrniti v šolski sklad, preostanek od prodanega denarja pa ostane v razredni skupnosti. Tukaj proces preide na novo raven, saj morajo potem oni v razrednih skupnostih razpravljati, kaj bodo s tem denarjem, ki so ga zaslužili, naredili. “Razredna skupnost razpolaga s tem denarjem, zato se morajo v naslednji fazi dogovoriti, kaj bodo z njim – ali bodo šli v kino, na pico ali na končni izlet. To je cela ekonomija,” še dodaja Merc.

Na vprašanje, kaj bo storil v primeru, da prejme kazen, ne le obvestilo inšpektorata, je Merc dejal: “Bom pa plačal kazen, kaj morem. Bom državljansko nepokoren.”

Otroci pri izdelovanju izdelkov. Foto: iStock

Otroci pri izdelovanju izdelkov. Foto: iStock

FURS priporoča prostovoljne prispevke, ravnatelj učencev ne želi učiti beračenja
Finačna uprava zato šolam svetuje, naj za izdelke otrok pobirajo prostovoljne prispevke. “V tem primeru računa ni treba izdati in ga tudi ne davčno potrditi. V nasprotnem primeru, če se za izdelke določi cena, pa je potrebno izdati račun,” so zapisali po poročanju STA.

“Alternative? Ne, to pa ne. Alternativa so prostovoljni prispevki, ampak na ta način otroke učimo beračenja. Tega ne želim. Denar je denar,” je svoj pogled na ponujene alternative finančne uprave odgovoril Merc. Dodal je še, da razume in podpira delo inšpekcijskih služb, vendar meni, da bi morali biti pri svojem delu bolj natančni morda kje drugje.

Prodaja izdelkov na otroškem bazarju je pridobitna dejavnost
Kot so pojasnili na tržnem inšpektoratu, je glavna težava šolskih tržnic ta, da so posamezni izdelki označeni s ceno, kar pomeni, da gre za pridobitno dejavnost, pojasnjuje tržna inšpektorica Andrejka Grlić. 

Z ministrstva za finance pa podajajo pojasnilo: “Pri prodaji izdelkov gre tako za opravljanje dejavnosti prodaje, v zvezi s katero skladno s predpisi, ki urejajo davek na dodano vrednost, nastane obveznost izdaje računa. Če gre pri plačilu za nakup teh izdelkov za plačilo v gotovini, v zvezi s temi računi nastane tudi obveznost davčne potrditve v skladu s predpisi, ki urejajo davčno potrjevanje računov,” so zapisali.

Anja Dangubič

 • fonza blesavi

  Merc ima prav.

 • Antonius

  Zgleda, da se je kupovanje diplom in “znanstvenih” naslovov bolj razpaslo, kot smo mislili.
  Merc je za te kvazi strokovnjake zares inteligenten in izšolan.

 • althar

  Socialistična ekonomska šola ima samo eno lekcijo: ljudem vse pobrati, od tega potem večino dodeliti socialistični avantgardi, preostanek pa kot miloščino dobrohotno razdeliti med ljudi, s čimer se pridobi trajne, od pomoči odvisne volilce.
  Zatorej, Merc, kar prenehaj z repenčenjem in lepo uči svoje učence ponižne hvaležnosti za socialistično miloščino, sicer jim lahko kasneje celo pade na misel, da ne bodo volili cerarjev, bratuškov, tuerkov in drugih klovnov, ki jim jih servirajo iz udbomafijskega generalštaba.

 • domovina mili dom

  Vzgojiti že v rani mladosti, da z delom služiš kruh in svoje blagostanje. Ne pa fehtanje in čakanje, da bo država dala miloščino.

 • Darth Vader

  sem mislil, da so vsi ravnatelji v slovenskih osnovnih šolah polpismeni socialistični aparatčiki, ki so svojo pi**o alpa an*s prodal za 1500eur/mesec, ampak tale Merc je demantiral mojo generalizacijo delovnega mesta družbenega delavca – ravnatelja osnovne šole. Tip mulce uči najbolj pomembno stvar trenutno na svetu (če je mir in ni vojne seveda) in sicer, da fantje dobijo majhen kredit, ki postane njihovo obratno sredstvo, saj s pomočjo denarja in svojega znanja naredijo izdelek, katerega nato plasirajo na tržišče, kjer z maloprodajno maržo pokrijejo vračilo kredita, ostane jim pa še za nadaljno investicijo v sebe v obliki hrane, prijetnega druženja alpa depozita :D v bistvu jih posredno uči še parlamentarne demokracije, ker skupaj razpravljajo, kaj in kako, ter sprejmejo odločitev, katero najbrž podpira večina…..tip si zasluž medaljo za posebne zasluge, tko bi mogl vsi delat z mularijo v OŠ

  • Gr8_1

   Po drugi strani ji uči sive ekonomije in nespoštovanja zakonov. Odvisno iz katerega zornega kota gledaš. Enako počnejo v vrtcih, kar ne prinese enakih učinkov kot si jih napisal oz. otroci še ne razumejo. V poklicnih šolah pobaše šola dobiček in ne gredo na pico, kino…Mogoče 10% šol uporablja to nekako v izobraževalne namene ostalih 90% pa zato, da so v koraku s časom.

   • Nata

    ? ? ? ? ? ? ? ?

   • Darth Vader

    ni res, da jih uči sive ekonomije in nespoštovanja zakonov, saj si sam napisal, da otroci še ne razumejo teh mentalnih konceptov (zakoni, država, siva ekonomija), kajti to kar počnejo oni je v vseh tržno-kapitalističnih državah z demokracijo nekak osnova za uspešno delo v takih sistemih. Najbrž bodo sčasoma dojeli, da obstaja v sloveniji preveč parazitov s preveč verniki v javni upravi in da so zato ekonomski pogoji za ustvarjanje nekoliko slabši oziroma da obstajajo v sloveniji določene interesne skupine, ki z vplivanjem na zakonodajo ščitijo svoje kapitalske in politične interese in izrabljajo državni aparat za osebno bogatenje…..pravzaprav država jih uči bit klošarji in reveži, ravnatelj pa poizlkuša prebuditi podjetniško žilico v teh mulcih, obstaja pa seveda tudi mislim da institut davčnega odpustka, kar bi pa FURS že po defaultu moral podelit šolam, ob predložitvi dokumentacije seveda…..kam pa mislite da gre ta pridelan denar? mulci kupijo nove izdelke&storitve od resnih ponudnikov(lastnikov picerij, turističnih agencij…), kjer se obračuna ves DDV in kjer tisti s.p. alpa d.o.o. ki jim proda to zadevo, to zavede tudi v bilanci in nakonc plača svojim zaposlenim še bruto znesek, od katerega država spet prejme razliko bruto/neto….tko da v bistvu če bi izdal ukrep “davčnega odpustka” tem mladeničem, bi oni to normalno nadaljeval, in s tem, ne boste verjel, v določenem 0.000000000001% s to aktivnosjo dvigajo tudi BDP

  • Ruggedplant

   Žal te moram razočarati – tip sicer je socialističen aparatčik, v tem primeru se je uprl le, ker mu nekdo (verjetno iz druge veje partije) rije po njegovem peskovniku. Strinjam se sicer z vsem povedanim, ampak ena izjava še ne prinese Pomladi…

   • karlina

    Ha, ha, ja ena lastovka še ne prinese pomladi.

 • Bilderberg

  SLO je totalno nesposobna, neinovativna država ki zna samo slabo kopirat druge. “Enostavnost je ultimativna sofisticirnost” (A. Einstein).
  Zakaj je potrebno toliko pravil, papirologije, birokratskih ovir itd da se izvede najbolj normalna stvar na svetu (posel).
  Danes vsi podjetniki ali obrtniki vsak dan trepetajo, kaj če je pred vrati inšpekcija?! Je to normalno?! Seveda je, V državi kjer so pravila nejasna in kjer te lahko vedno kaznujejo pa če si kriv ali ne. In v posmeh morali in etiki, oni temu, da se držiš njihovih izsiljevalskih, roparskih metod, pravijo “poštenje”.
  Zakaj se preprosto ne naredi da se da 5% pri vsaki finančni transakciji državi?! Brez vsega ostalega?! Verjetno je to preveč sofisticirano za naše funkcionalno nepismene produkte socrealizma?! Tak ti bo takoj povedal da je 5% premalo da bi država lahko funkcionirala. A isti revež ki to pomisli ali pove, se niti zaveda ne, da je samo žrtev slabega šolskega sistema in produkt nekega bledega spomina na nekdanji, zatohli stari čas …..

  • karlina

   Zakaj je potrebno toliko pravil, papirologije, birokratskih ovir itd da se izvede najbolj normalna stvar na svetu (posel). Zakaj, samo zaradi tega, da se birokrati v tej deželi delajo, da delajo, ubogi največ 3 ure na dan, oziroma zaradi zaposlitve naših-njihovih otrok, ki jih niti slučajno zaradi njihove neizobraženosti nebi zaposlili v nobeni drugi državi-sami FDV, EKONOMSKA FAKULTETA, UPRAVNA FAKULTETA, TO JE RESNICA, SAMO ZARADI TEGA.

 • Breiva

  Dokazal je, da so boljševiki, ki so trenutno v vladi, sami idioti. Cerar pa njihov kralj.

  V javni upravi je občutno preveč zaposlenih birokratov, ki nimajo kaj delati, pa si zmišljujejo vedno nove oslarije. Socialno čuteči po Kučanu, ki jemljejo še otrokom, da lahko Kučanu plačujejo dodatno penzijo.

  • mojadezela

   ne da si izmišjujejo bedarije, morajo nekako pokriti luknjo v proračunu in nekako prinesti nazaj kar so pokradli, očitno tudi na račun otrok….dragi moji to je navaden ROP. Dogaja pa se že 25 let in manj ko je za pokrast, več davkov in drugih tatvin si bodo izmislili. Čas je da gremo na cesto in vržemo te nesposobne posrance ven iz parlamenta!!!

   • karlina

    Pardon, dogaja se že 70 let, mojadezela.

  • karlina

   Točno tako, je treba zaposliti naše-njihove otroke, zato vedno nove in nove službe, naši izobraženi, slovenski otroci , pa v tujino s trebuhom za kruhom, kot po letu 45, zgodovina se ponavlja.

 • cornusmas

  Včeraj Grličeva kar nekajkrat poudarila,da moramo otroke učiti spoštovanja predpisov.Pa za začetek šolarjem povejmo,da si je predsednik vlade potne stroške 2x obračunal,ko je šel predavat otrokom.

  • abria

   Naj povejo otrokom, da je v sodobni slovenski ekonomiji je potrebno plačevati davke zato,
   da si lahko priviligirana kasta iz proračuna nekaznovano plača
   – neracionalne nabave blaga, materiala in opreme,
   – neurpravičene plače, nagrade, bonuse, dodatke,
   – provizije za neopravljene ali slabo opravljene storitve,
   tudi s kršenjem veljavnih predpisov.

   In nobenemu ni potrebno odgovarjati ( odstopiti, povrniti škodo, v zapor,… ).

  • abria

   Naj povejo otrokom, da je v sodobni slovenski ekonomiji potrebno plačevati davke tudi zato,
   da si lahko priviligirana kasta iz proračuna nekaznovano plačuje
   – neracionalne nabave blaga, materiala in opreme,
   – neupravičene plače, nagrade, bonuse, dodatke,
   – provizije za neopravljene ali slabo opravljene storitve,
   tudi s kršenjem veljavnih predpisov.

   In nobenemu ni potrebno odgovarjati ( odstopiti, povrniti škodo, v zapor,… ).

   Pri plačevanju davkov se levaki zavzemajo za čim višje davke za privatni sektor,
   pri porabi davkov za javni sektor so pa zakoni napisani, da imam čim manj nadzora in nobene odgovornosti.
   Prepoved opravljanja kakršnekoli dejavnosti v javnem sektorju bil bil higienski moralni minimum.
   Seveda naš predsednik vlade MIro Cerar nič ne vidi, nič ne sliši, nič ne razume,…

  • abria

   Naj povejo otrokom, da je v sodobni slovenski ekonomiji potrebno plačevati davke tudi zato,
   da si lahko priviligirana kasta iz proračuna nekaznovano plačuje
   – neracionalne nabave blaga, materiala in opreme,
   – neupravičene plače, nagrade, bonuse, dodatke,
   – provizije za neopravljene ali slabo opravljene storitve,
   tudi s kršenjem veljavnih predpisov.

   In nobenemu ni potrebno odgovarjati ( odstopiti, povrniti škodo, v zapor,… ).

   Pri plačevanju davkov se levaki zavzemajo za čim višje davke za privatni sektor,
   pri porabi davkov pa javni sektor samemu sebi piše zakone in predpise tako, da imamo čim manj nadzora in nobene odgovornosti.
   Prepoved opravljanja kakršnekoli dejavnosti v javnem sektorju bil bil higienski moralni minimum.
   Seveda naš predsednik vlade Miro Cerar nič ne vidi, nič ne sliši, nič ne razume,…

  • abria

   Naj povejo otrokom, da je v sodobni slovenski ekonomiji potrebno plačevati davke tudi zato,
   da si lahko priviligirana kasta iz proračuna nekaznovano plačuje
   – neracionalne nabave blaga, materiala in opreme,
   – neupravičene plače, nagrade, bonuse, dodatke,
   – provizije za neopravljene ali slabo opravljene storitve,
   tudi s kršenjem veljavnih predpisov.

   In nobenemu ni potrebno odgovarjati ( odstopiti, povrniti škodo, v zapor,… ).

   Prepoved opravljanja kakršnekoli dejavnosti v javnem sektorju bil bil higienski moralni minimum.
   Seveda naš predsednik vlade Miro Cerar nič ne vidi, nič ne sliši, nič ne razume,…

   Pri plačevanju davkov se levaki zavzemajo za čim višje davke za privatni sektor,
   pri porabi davkov pa javni sektor samemu sebi piše zakone in predpise tako, da imamo čim manj nadzora in nobene odgovornosti.

  • karlina

   Eh, ta Grlićeva, škoda besed, je ne morem niti videti, niti gledati, niti poslušati, ošabna, vzvižena ženščina, polna denarja in same sebe.

  • Tanja Bor

   Ne razumem, zakaj bi se v tem primeru ravnali po ugotovitvah inšpektorata in kaznovali šole. Rektorju je namreč ministrstvo za šolstvo pri kaznovanju izplačevalcev dodatka za pripravljenost pustilo proste roke in kazni ne bo. Ali to pomeni, da univerzitetnim profesorjem ugotovitev inšpekcij ni treba spoštovati, učenci pa jih morajo?

  • antimur

   Ne samo predsednik vlade, saj skoraj ni ministra v tej vladi, ki bi bil čist. Na primer Mramor in mnogi komunajzerski profesorji na ljubljanski univerzi so si celo delili dodatek za pripravljenost. Svetlik pa v tem ne vidi nič spornega. To je že več kot noro, kaj vse si dovoli ta kučanistična zalega.

 • Nata

  To ! Inšpetorji naj svojo” natančnost ” uveljavljajo kje drugje !
  In , prav ima – že otroke učimo beračiti – to naša vlada dobro obvlada !

  • mojadezela

   inšpektorji so nič drugega kot navadni birokrati in ne bodo nič uveljavljali na svojo pest, delali bodo, kar jim bo zakon zapovedal. Te trapaste zakone, pa vsi dobro vemo, kdo sprejema: NESPOSOBNEŽI v parlamentu, ki jim je važna samo njihova lastna RIT….

   • karlina

    Inšpektorji FURSA so samo veseli,da imajo delo, po ukinitvi carinikov na mejah, tako ,da si ni treba delati utvar.

 • Bilderberg

  SLO šole učijo vse, samo najpomembnejših stvari za življenje ne. To je upravljanje z denarjem, služenje denarja, sociološke spretnosti (demokracija, znat se pogovarjat s temi s katerimi se ne strinjamo, živet v skupnosti brez nenehnih konfliktov …. itd), konkretnih praktičnih znanj itd.
  Verjetno je razlog tega da vsega tega ne obvladajo ne politiki ne učitelji.

  • karlina

   Šolniki so po večini njihovi in morajo učiti tako, kot jim velevajo njihovi komandanti.

 • cornusmas

  A socialistično-komunistična ideologija se po nekaterih šolah lahko prodaja?Cena res ni napisana,je pa ogromna…..

 • Ryuk

  Vaaau! Koliko poguma potrebuješ, da se spraviš nad otroke. Za vse drugo ga pa zmanjka. A ne, ga. Grlić?

 • Ramzes

  kako pa je to kaj z plačevanjem maš in pobiranjem nabirke? nisem še videl, da bi župnik izstavil račun

  • koreninca

   Maša je župnikova plača, pušča pa prostovoljni prispevek. Zadovoljen?

   • Vera

    Ves denar , ki ga duhovniki prejmejo za opravljene sv. maše , ne ostane samo njim , temveč gre nek delež škofijam . Mnogi vidite samo njihove prejemke, izdatkov in dela , ki ga imajo z našimi otroci,vnuki, pravnuki, tega pa ne . Cerkve in župnišča je treba tudi vzdrževati , saj farani raje gremo v lep božji prostor, kot zapuščenega . Prispevamo mi , ki zahajamo v cerkev , zato se drugi naj ne vtikajo . DURS bo pa že poskrbel, da bo uredil to področje .

   • Ramzes

    kao.. to je utaja davkov.. treba spremenit zakon

    • karlina

     PROSTOVOLJNI PRISPEVKI VERNIKOV, dej že nehaj s to svojo gonjo .

  • epson mlacni

   Kako vas kaviar socialiste skrbi cerkev, to ni normalno. Cerkev ne odira ne države in ne državljanov, po drugi strani tistim, ki to želijo, daje ogromno.
   Sam sem nisem vernik vendar me cerkev nikoli ni motila, zelo pa mi greste na jetra vsi, ki vas motijo cerkev in verniki. Od 8 stoletja naprej so naše prednike vzgajali v krščanskem duhu, kar občutimo vsi. Krščanstvo v Sloveniji je del tudi naše kulturne dediščine in tradicija.

   • karlina

    Bravo, to si pa zelo, zelo, zelo lepo povedal, četudi si ateist, vsaka čast.

  • cornusmas

   Gre za prostovoljni prispevek.Še kaj?

   • Ramzes

    gre za utajo davkov in ne prostovoljni prispevek.. drugače pa bom odprl gostilno, kjer bom točil alkohol brez računa.. in vsi se bodo strinjali, da mi dajo prispevek za pivo 1.5€ ;)

    • karlina

     Ah dej, no, ko v tej državi nekomu stopiš na žulj, takoj v obrambo začne omenjati SKC in se spravi na nas, ki smo verni, dej dej, umiri se malo, no.

     • Ramzes

      SKC je podjetje, biti vernik pa je biti veren. kdo se je kje spravljal na vas, ki ste verni? tudi sam sem veren.

 • mojadezela

  kretenizem naše politike in ostalih birokratov v kompaniji, res ne pozna meja…koliko še potrebujemo bratje Slovenci, da vdremo v parlament in vse od prvega do zadnjega, ki se notri dolgočasijo prebutamo in zmečemo na cesto????

  • karlina

   Mislim,da je pa res že skrajni čas, da to naredimo, se strinjam in sem takoj pripravljena, vse za dobrobit naše dežele in državljanov Slovenije.

 • hribovc

  bravo g. Merc, Ravnatelj, eden redkih, ki ima pamet in jajca !!!

  • karlina

   Hribovc, ali si ti mogoče tisti iz k……e, sam vprašam.

   • hribovc

    karlina, če si mislila iz koroške… nisem iz koroške !!

    • karlina

     Ne, ne, sem mislila, če si iz portala kulinarika, ker tam je tudi nekdo s tem imenom, samo iz radovednosti.

     • hribovc

      nisem tist’ iz kulinarike, lahko ti pa vseen kej skuham kdaj… :)

     • karlina

      Ha,, ha, ha, ha, no, brez zemere, pa hvala lepa.

 • PIA PlA

  Merc daje najdražja posojila na svetu. Za 2 eura začetnega posojila, morajo otroci vrniti šoli 20 evrov. Krasna podjetniška šola, ni kaj. Otroci bodo kmalu razumeli, da najbolje živijo banke.

  • viktorh

   ” Začetno investicijo 2 evra na učenca posodimo razredu oziroma šolski razredni skupnosti.”

   • PIA PlA

    Ja in?
    Vrniti morajo 20 evrov.
    Tako piše v prispevku!

    • viktorh

     2 € na GLAVO…

     • PIA PlA

      Tu matematika ne štima, še manj pa vzgojni pristopi.

     • cornusmas

      Kakšen pa bi bil tvoj vzgojni pristop?

     • PIA PlA

      Predolga zgodba. Morda kdaj napišem več o tem.
      V nobenem primeru pa nekaj ni v redu z matematiko posojanja denarja učencem. Izračunaj si, pa boš videl. Sploh pa v življenju posojila ne dobiš za vsakim vogalom. Otrokom tako vsiljujejo miselnost, ki ni življenjska, še manj vzgojna.

     • viktorh

      Opa…..Le zakaj pa naši mladi podjetniki dobivajo NEPOPVRATNA republiška in EU sredstva? Denar, ki jim ga da šola, GRE ZA ZAGON dejavnosti, da nabavijo potrebne materiale: lepila, barve, papir.
      Torej NE GRE ZA POSOJANJE, GRE ZA začetno vlaganje mladega “podjetnika”….
      A bo sedaj šlo?

     • PIA PlA

      Investiranje države v zagon mladega podjetja je kraja denarja davkoplačevalcev.

     • viktorh

      …škoda besed…

     • PIA PlA

      Točno tako. Se ti zdi prav, da nekateri dobijo denar iz proračuna, za zagonska sredstva podjetja? Ta denar se vzame davkoplačevalcem. Marsikdo bi s tem denarjem lahko veliko naredil, a ga mora dati državi. Sam pa nima botrov, ki bi mu pomagali do državnega denarja. Lahko ima odlično idejo, botro pa ne, in ne bo dobil subvencije. Subvencije so kraja davkoplačevalskega denarja. Pika.

     • viktorh

      Ne, ne! Škoda besed, da bi tebi vlival v glavo. Enostavno nočeš razumeti najbolj jasnih zadev. Najprej ne znaš izračunati, potem obrneš temo in besedičiš.
      Adje, bok!

     • PIA PlA

      Preberi ponovno.

      PS:

      Tisto na glavo, pa so dodali kasneje, a še vedno matematika ne štima.
      Ob bok s teboj.

     • viktorh

      Morda ti je bolj simpatično tole:

      “Na Bavarskem dvoru je sredi belega dneva zabodel dijakinjo in ji ukradel 20 evrov”
      V obeh primerih gre za enako vsoto denarja.

     • viktorh

      Zakaj?
      V razredu je med 16 in 22 učencev. Dobijo torej od 32 – 44 €, v skupni sklad pa vrnejo 20 €, ostalo ostane njim za cigarete in žganje.

     • Evil_shadow

      50% davka da bi morali plačati? a si ti normalen? le kako dolgo misliš da lahko “podjetje” obratuje pri takih pogojih?!

     • viktorh

      Zase lahko trdim, da sem normalen, v tvoje stanje pa se spuščam.
      Lastnik portala ti daje pravico komentirati na vsako temo. Daje tudi pravico komentirati tudi na temo, ki je ne poznaš ne razumeš. Seveda, zavedati se moraš, da smešiš sebe.
      Nihče pa ti ne daje pravice, da nekomu podtikaš svoje neumnosti. Bolje, da se naprej, v miru igraš z lego kockami…

     • Evil_shadow

      LEGO kocke so zate še vedno igrača kajne? se ti vidi….

    • cornusmas

     A kar 20 evrov?Čuj,kam prijaviti te male *zločince*?Na kakšen otroški FURS?

    • Nena

     Računstvo. 2 eura na učenca. Razredna skupnost vrne 20 eurov, vendar ne na učenca. Ropajo jih ne.Učenci nekaj zaslužijo.

  • domovina mili dom

   Tudi startup ima investicijo v projekt. Kaj je tu narobe? Ti učenci so bodoči inovatorji kaj še…, torej se spoznavajo z osnovami ekonomije. Kaj tu ni razumeti? Napaka je le ta, da ni iz te ponorele davčne zakonodaje izvzeto denarno poslovanje v namene izobraževanja v nekem razumnem znesku.

   • PIA PlA

    Itak. Naša zakonodaja je nora. Inšpektorji pa tudi, saj ji slepo sledijo ko gre za evro ali dva, miljonske zneske velikih kršiteljev, pa mirno spregledajo.

    Na inovacije se odlično spoznam in siljenje otrok, da doma pečejo piškote ni način, ki bi inovacije spodbujal.

    • domovina mili dom

     Bolje doma piškote peči, je prav prijetno družinsko vzdušje, kot v parkih posedati in se drogirati. Se ne bi pojavljali deviantneži kot so ta mladež v Zblojeni Lestvici, da ne delam reklame.

     • PIA PlA

      Žaloastna država, ki mladini omogoči le peko piškotov ali drogiranje.

     • domovina mili dom

      Delo ne škoduje v normalnem vzgojnem okolju. Otrok se nauči odgovornosti do sebe in drugih. Ko odraste ima izoblikovano samopodobo, ki rod vzgaja naprej. Vsi ti eksperimenti kot so, permisivna vzgoja, so privedli do realne slike, kakršna je na žalost sedaj.

     • PIA PlA

      Kje sem napisala, da otroci ne smejo poprijeti za njim primerno delo?
      Nasprotno, otroci so sposobni in v normalnem vzgojnem procesu tudi dolžni opraviti sebi primerno delo. Problem imamo, ker razvajena generacija zdaj vodi državo, sami pa nikoli, NIKOLI, niso delali.

     • domovina mili dom

      Drži, se strinjam.

    • karlina

     Seveda, saj inšpektrorji so itak njihovi, kako pa drugače.

     • PIA PlA

      Ti moram odgovoriti, kako bi moralo biti drugače?

 • dob

  Upor proti Cerarju? Ljudje božji, saj ne morem verjet, kako smo mi Slovenci en nehvaležen narod! Pravkar smo se izvili iz recesije in vsa zasluga je vendar Cerarjeva. Čigava pa?!
  Če bi bili v Angliji, bi mu kraljica podelila plemiški naslov in bi postal Sir Zdenka.

  • karlina

   Ha, ha, ha, ha, ha, ha, ha, joj, Dob, edino ti nas znaš ob vsem tem s,,,,,u, spraviti v dobro voljo, hvala ti.

   • dob

    V bistvu se jaz zahvaljujem tebi, karlina!

 • Vera

  G.Merc je edini , ki si upa . Prav je tako . Država bi raje videla mlade lenuhe , ne pa delovne , ki si za svojo eksistenco sami poskrbijo s pomočjo učiteljev . Zakaj ne bi mladi delali in s tem nekaj ustvarjali ? Kaj pa je ta drobiž, proti tajkunskemu denarju v raznih oazah, kjer ga pa na DURSU nočejo pobrati ? Samo našim bedakom v državni upravi to ni jasno, ker jim je bilo že v zibelko položeno, da jim ni treba delati, temveč samo davke pobirati in na naš račun dobro živeti .

  • karlina

   Točno, to so jih učili in jih še vedno učijo njihovi starši in stari starši, jabolko ne pade daleč od drevesa.
   Samo našim bedakom v državni upravi to ni jasno, ker jim je bilo že v zibelko položeno, da jim ni treba delati, temveč samo davke pobirati in na naš račun dobro živeti .

 • abria

  Naj povejo otrokom, da v sodobni slovenski ekonomiji je potrebno plačevati davke tudi zato, da si lahko priviligirani iz proračuna lahko nekaznovano izplačajo neupravičene plače, nagrade, bonuse, dodatke, dobave blaga, materiala in opreme, tudi s kršenjem veljavnih predpisov.

 • Bilderberg

  Nekateri ste negodovali nad mojim nedavnim pisanjem, da je za Slovenijo veliko večji problem ceh javnih parazitov kot pa terorizem in radikalni Islam. No, sedaj me povzemajo tudi dominantni SLO mediji. ONA. naslovnica: “Za Slovenijo so večji problem (SLO) politiki kot terorizem”.
  Doslej so nam islamski teroristi povzročili bore malo škode. Pač nekaj milijonov ki nam jih EU tako vrača.
  Politični javnobirokratski teroristi, ki so doslej ustoličili še vsako vlado, posledica česar je izničitev izrednih razvojnih možnosti in prosperitete ki smo jo imeli leta 91, so nam doslej povzročili za 100+ milijard škode, kar pomeni da je vsak od vas doslej izgubil 50.000 eurov. In upanje za svetlo prihodnost.
  Definicija terorista je da se za svoje politične cilje spravlja zahrbtno na nedolžne. Tej definiciji ustreza ves SLO parlament in večina SLO javnega sektorja!

  • Ruggedplant

   Problem niso POLITIKI, ker je to zgolj naziv poklica, krivi so kvečjemu TOČNO DOLOČENI POLITIKI (česar sam kot vseglihar seveda ne boš izpostavljal), ki so jih izvolili TOČNO DOLOČENI DRŽAVLJANI. Kolikor vem imamo vsi državljani Slovenije svoja imena in priimke, tudi vsaka kraja in ostali zločini jih imajo, če boš krivdo valil na VSE, ne boš ulovil NIKOGAR in to je tvoj glavni cilj. Zamegliti situacijo v kateri osmradiš vse in umakneš fokus iz pravih krivcev z imeni in priimki, ki na ta način svojo absolutno vladavino podaljšujejo že 25 let po padcu totalitarizma.

   • Bilderberg

    Seveda niso krivi politiki ki nikoli še niso bili v parlamentu. To je verjetno logično. Ostali pa vsekakor so (so)krivi! Kdor je te politike (iz)volil je tudi sokriv.
    Drugače pa moj dragi “demokrat”, taki kot si ti in tvoji ste največje zlo v tej državi. Ti in tvoji glede demokracije, kulture in sposobnosti še na nivoju zgodnjega srednjega veka niste

    • Ruggedplant

     Ko takšna pohvala pride izpod tvojih prstov, sem le še bolj prepričan da sem na pravi poti. Tako kot silna komunajzerska gonja proti JJ – če jim ne bi bil trn v peti, jim njegova likvidacija ne bi bila edina programska točka v političnem programu. Hvala.

     • Bilderberg

      Za vaše interne komunistične obračune pa res ni treba kriviti drugih. Saj ljudje vam na te fore več ne nasedajo.

     • Ruggedplant

      Pa ti res verjameš sam sebi, ko pišeš te nesmisle. Še vedno čakam na dokaz (izjavo) s katero me boš povezal s komunistično ideologijo in enako velja za SDS s katero me identificiraš. Če tega ne narediš v kratkem, bom to vzel kot obrekovanje in začel tvoje propagandne lažnive komentarje dosledno flagat in pozval tudi ostale demokrate tega portala, da naredijo enako. Imaš veliko srečo, da ima Nova zelo tolerantnega admina, če bi sam moderiral portal, bi letel dol čim bi se prvič javno in zavestno zlagal.

     • Bilderberg

      Demokrat se vse bolj razkriva. Če bi bila administracija korektna bi ti sedaj moral bit blokiran. Ker zlorabljaš forum za osebne in strankarske (agenturne) interese. In ker si primitiven in nestrpen.

   • karlina

    Pa saj itak vemo, da so to v večini ljudje s priimkom na ić.

    • Ruggedplant

     Ne bo držalo. Mehki ć-ji povečini ne spremljajo politike, na volitve pa jih spraviš še težje kot slovenclje (razen če je igri zemljak Zoki). Za situacijo smo najbolj odgovorni prav rojeni Slovenci, pa če nam gre to še tako težko z jezika. Potrebno si je naliti čistega vina – ićev je v Sloveniji morda 10%, komunistične stranke pa nabirajo v povprečju 60-65%, vprašaj malo naokoli svoje sosede, prijatelje, znance, sorodnike, pa boš videl kako volijo slovenci in kako (ne)volijo janičarji.

  • karlina

   Točno in še kako res, če živiš v državi, kjer je še vedno in vedno bolj komunistični režim, ne rabiš teroristov.

 • domovina mili dom

  G. Mercu predlagam, da z vsemi ravnatelji zasnuje projekt “Kako s pridnim in inovativnim delom zaslužiš denar zase in za državo”. Enotno naj pritisnejo na MŠ, da se odobri nek pavšalni znesek, neobdavčen, za namene izobraževanja in vzgoje.

  • karlina

   Teška bo, v tej državi je večina rdečih ravnateljev, to se itak ve.Pa tudi učiteljev.

 • Osti jarej

  …kaj je palamudila grlička?…da je treba otroke pravilno vzgajat?….v tej državi,kjer nihče ne odgovarja za milijarde “preč vrženega” davkoplačevalskega denarja?…kjer ne uspejo izterjati 1,6 milijarde davčnih dolgov,ki jih dolgujejo “nedotakljivi”?….za kozlat!

  • Nena

   Res. Za kozlat. Toliko slaboumnih idej spravijo na svet, da me je sram v njihovem imenu.

   • karlina

    Itak, mi gre že na bruhanje, pravzaprav vsak dan.

 • Bilderberg

  Narodu predlagam naslednje. Da se po novem SLO politike preneha nazivat s politiki (ker to niso, saj ne služijo večinskemu narodu ) ampak se jih naziva z skorumpiranimi javnimi teroristi, SLO parlamenta pa več ne parlament (ker to ni) ampak “dom teroristov”. Vlado dajmo nazivat “Biriči”, Javno Upravo pa preprosto Mafija!

  • Princ Butelezi

   Pametno razmišljaš!
   Da bi sledove temeljito zabrisali za seboj, moramo frazo ‘politiki’ ki je že izrabljena, zamenjati z besedo ‘ljudje,’ pa bodo lahko nezadovoljni krivdo za svojo nesrečo zvalili kar na ljudi!

   • Bilderberg

    Ja saj to nam je že velikokrat uspelo. Za vso našo nesposobnost in lopovščine smo doslej uspeli okriviti kapitalizem, Balkan, borze, banke, Rusijo, Ameriko, EU, Jugoslavijo, komuniste, domobrance, …… Murgle ….

   • karlina

    Se še kako strinjam s tabo , res je tako.

 • Osti jarej

  …..zakaj morajo pa otroci za posojena 2€ vrniti 20 €..?

  • Nena

   Jaz razumem takole: če je v razredu 30 učencev,dobijo 60 eur . Vrnejo jih 20. Na vsak način so učenci nekaj pridelali.

   • domovina mili dom

    Bravo. Enostavno.

 • PIA PlA

  Vse skupaj me spominja na kulturo; tudi oni beračijo za kvote pri predvajanju slovenske glasbe.

 • pokvarjeniSvet

  Ravno otroke je že v otroštvu treba učiti dela in živeti od dela. Tudi podjetniške žilice jih je treba navajat in učit.

  Ne pa da hodijo v šole, kjer po končanem šolanju dobijo ničvredne diplome brez znanja. Pol pa upajo da bodo dobili službo v JS ali se pa preusmerijo v kriminal, goljufije in izsiljevanje.

  Je to svet katerega si želite in da vaši potomci tako živijo ?

 • drzavljanslo

  Edina garancija za preživetje komunističnih ostankov je revno ljudstvo. Ponavlja se povojni čas. Tokrat ga izvajajo z birokratskim, pravnim in davčnim terorjem.
  Naj ljudje malo pomislijo kaj lahko levičarji ali komunisti ponujajo bogatim Švicarjem, nič. Za politično oblast in preživetje levice le-ta nujno potrebuje volilne glasove revežev, ki jim deli drobtinice (priseljencev, migrantov ali čim več domačih revežev). Bogatemu ljudstvu za zmago na volitvah ne moreš obljubljati drobtin. Zato je v eksistenčnem interesu ekstremne levice čim bolj revno ljudstvo. Ko/če bodo Slovenci to kdaj dojeli bo šlo pa počasi na bolje.

  Odlomek iz govora, ki ga je imel na prvem zasedanju Avnoja v Bihaću novembra 1942 Moša Pijade: »…

  Zato je potrebno ustvariti tolikšno množico brezdomcev, da bodo ti postali večina v državi. Zato moramo požigati. Streljali bomo in se umikali. Nemci nas ne bodo našli, a iz maščevalnosti bodo požigali vasi. Potem bodo vaščani, ki bodo ostali brez strehe, sami prišli, in mi bomo imeli narod ob sebi in bomo na ta način postali gospodarji razmer. Tisti, ki nimajo ne hiše, ne zemlje, ne živali, se nam bodo hitro pridružili, ko jim obljubimo velik rop. Težje bo s tistimi, ki imajo vsaj kakšno posest. Njih bomo navezali nase s predavanji, gledališčem, predstavami in drugo propagando. Tako bomo postopoma obredli vse kraje. Vaščan, ki ima hišo, polja in živino, delavec, ki prejema plačo in ima kruh, je za nas brez vrednosti. Mi moramo iz njih narediti brezdomce, proletarce … Samo nesrečniki postanejo komunisti, zato moramo ustvariti nesrečo in množice spraviti v obup. Mi smo smrtni sovražniki vsake blaginje, reda in miru …« ( dokument iz arhiva Vojnoistorijskog instituta v Beogradu, fascikel Štab vrhovne komande JVUO pod oznako K-2,30/12

  • Kučko pod pručko

   Kot da bi leto 1942 preslikal v današnji čas. Vse se ujema, tisti ki revščino izvajajo in drugi, ki jo okusijo!!!

   • karlina

    Ja, ampak se sprašujem in samo čakam res ,da se bo zgodil enkrat čudež-vstaja slovenskega naroda-pravih slovenskih domoljubov, ne tistih, ki so si državljanstvo pridobili, oni so itak vsi na položajih in za plačilo zelo dobro živijo, saj so v tej državi njihovi večinski volilci-iči.

  • karlina

   Edina garancija za preživetje komunističnih ostankov je revno ljudstvo.

   Pa še kako prav imaš, uveljavljajo dejanja svojih starih staršev iz leta 45 naprej, ampak ti so še 100000% hujši,kot so bili oni.

  • karlina

   Točno, vse to so delali in še vedno so na dobri poti, da se bo to res spet dogajalo, oz. se že dogaja, kot vidimo in doživljamo vsak dan bolj in bolj, krutost njihova ne pozna meja.

 • domovina mili dom

  Napadli so družino, sedaj so se spravili na nemočne otroke.

  • Ruggedplant

   No, saj pravzaprav so se prav nanje zelo konkretno spravili tudi že v zakoniku, v splavih, posredno (še prej) pa s popularizacijo intantnih porok ter ločitev, kasneje pa s praktično izenačitvijo statusa partnerske skupnosti z normalnim zakonom. Posledice vsega navedenega najbolj čuti otrok. Zakaj so se komunisti (poleg seveda vere, družine, privatne lastnine) spravili prav nanje? Ker so v vseh svojih primerih v zgodovini vedno z največjo strastjo napadali prav tiste, ki se ne morejo braniti.

   • domovina mili dom

    Ni kaj dodati. Bo treba v javnem prostoru tudi to problematiko komijev razsvetliti. Hočejo vzgajat novodobne volilne sužnje.

 • Kučko pod pručko

  Čeprav ga osebno ne poznam, mi je ravnatelj Dušan Merc na podlagi njegovih intervjujev, ki jih je imel v zadnjih letih, zelo všeč. Zdi se mi realen človek, ki zna zdravo razmišljati v dobro njegovih varovancev in celotne družbe. Zato se ne čudim, da se je temu bedastemu zakonu uprl in bo raje deloval v dobro dijakov in ne v prid nesposobne Cmerotove vlade!!!

  • karlina

   Mislim,da se mu ob tej izjavi ne piše dobro, sigurno bodo sankcije in bo v kratkem času odletel iz svoje funkcije, sam še malo počakajte, v tej državi je čisto vse možno in tudi je.

 • hibernacija

  A pol so RKC, RK, Karitas,..berači!?

 • viktorh

  Članek ne more biti bolj jasen kot. Vsakdo bi ga moral razumeti, ker je napisan
  preprosto, navedeni so vsi citati..

  V komentiranju pa je nastal problem, ker nekateri ne poznajo osnov »proizvodnje«,
  izdelave proizvodov in osnov kalkuliranja, oziroma oblikovanja lastne in
  prodajne cene. Nočejo razumeti, da šola da razredni skupnosti 2 € na vsakega učenca za nastale stroške pri nabavi osnovnih ali pa pomožnih materialov. Tu večina pozablja, da učenci nimajo vhodnih stroškov in pri izdelavi.

  Vzamem primer izdelave piškotov za ta čas najprimernejšega in preprostega izdelka.

  – Nimajo stroškov z nabavo moke, sladkorja, maščobe, začimb, ker jim to prispevajo starši.
  – Nimajo »proizvodnih« stroškov, nimajo stroškov energije, amortizacije, plačevanja
  prispevkov, davkov. Izdelek zapakirajo in oblikujejo ceno / brez vsakih stroškov/, pribijejo zaslužek.
  – Nimajo stroškov plasmaja propagande, trženja, same prodaje, najema poslovnega prostora…
  – Predpostavka, da je v razredu 20 učencev in predpostavko, da vsak izdela 1 kg piškotov, cena kg piškotov 4 € / kg, iztržijo 80 €. To je njihov promet – »bruto dohodek«, na katerega ni nobenih dajatev plus dodatek šole 40 €.
  Skupaj dobijo torej 120 €.
  V šolski sklad vložijo 20 €

  Ostane jim torej 100 € prihodka, zaslužka, kakorkoli že to imenujemo.

  Zato je zmerjanje, da jim šola pobere več kot 50% in podobnih kritik na račun »dragega
  kreditiranja« šole, odveč.

  • Uroš Mikanovič

   Torej trditev ravnatelja, da jih uci osnove ekonomije ne drzi.

 • Bilderberg

  Na National Geographicu je bila ravno oddaja o zdravi pameti. Dokazali so da ta ni tako pogosta kot bi si človek mislil. Človeka je zelo enostavno mogoče zavest (primer so razni iluzionisti ali pa strokovnjaki za oglaševanje, reklamo, marketing itd). Po eni strani tako manjka zdrava pamet našim politikom, po drugi pa njihovim volivcem.
  Verjemite ali ne, ampak večina na tem forumu je daleč od zdrave pameti. Zato je velika verjetnost da ima prav tisti ki je v svojih trditvah osamljen.

  • Kučko pod pručko

   Torej si zdravo pamet med vrsticami pripisal sebi, vsi ostali pa smo butlji!?!

   • Bilderberg

    Če izvzamem tiste ki me večinoma lajkajo, potem … DA! Saj tega ne trdim jaz ampak ugledna mednarodna raziskava. Vklopi TV in zavrti NG nazaj za pol ure in preveri! Kdaj je pa množičnost bila merilo presežkov?! Množica da samo povprečje. In vedno je pozicionirana v napačni smeri, sicer bi bili večinoma vsi bogati.

   • viktorh

    Joj, spoštovani Kučko pod pručko, ti se boš moral prilagoditi situaciji in se prijaviti na Svet24.si, tam komentirati kot zagovornik levičarjev, zmerjati desničarje, pa boš videl koliko “všečkov” boš imel. Pred dnevi sem opazil na teh straneh eno tovarišico komentatorko, imela je nekaj deset komentarjev in preko 8000 “všečkov”. Ko sem šel iskat od kod, sem spoznal, da je zelo aktivna med rdečo bratovščino.
    Tako se dela, potrebno je biti konspirativen kot stari komunisti.

    • Kučko pod pručko

     Na tadrečih portalih pluse kar admini pritiskajo!!!

     • viktorh

      Že, že, toda le pravovernim rdečkarjem….

 • PIA PlA

  Ker domnevam, da Viktorhov komentar leti name, bom odgovorila.

  Je prav, da učence navajamo, da denar prileti z neba? Da bodo za njihove podvige vedno na razpolago starši s svojim premoženjem? Za vsak začetek, za vsako investicijo, je potrebno pridobiti sredstva. Mi otroke na gornji način učimo, da ni problema; bo dala šola, bodo dali starši, in seveda bo dala država!!!

  Se kdo vpraša, kje bodo dobili starši, kje bo dobila država? Ravnatelji se tega ne sprašujejo, večina komentatorjev tudi ne; njim je normalno, da bo dala država. Vendar, če hoče država nekomu dati, mora drugemu vzeti. In tudi vzame!!! Pa ne zato, da bi nam gradila ceste, šole, uredila zdravstvo, kot pravi. Ne denar mi vzame zato, da ga da nekomu drugemu, ki bo tudi s pomočjo mojega denarja gradil svoj dobiček, ali pa vse izgubil. Je to prav?

  Najtežje je zbrati začetni kapital. Najlažje je od staršev in države zahtevati, da ga da. V tem primeru ga je dala šola, ki je, ne pozabite, financirana z državnim denarjem. Otroke so samo naučili, da je treba le dobiti denar od države, pa bo. In verjamite, ne življenje ne inovativnost ni peka piškotov.

  Naši zakoni so slabi, vzgoja je na psu, vlada in inšpektorji pa delajo, kadar sploh delajo vse drugo, le kar bi morali ne.

  • drzavljanslo

   Seveda se strinjam s teboj. Vendar, ali se ti starši vprašajo koga voliti, ko gredo na volitve :) 20 od 25 let ljudstvo podpira komuniste, ki so bili proti osamosvojitve in se bebavo sprašuje zakaj gre vse v maloro. Ali ni to malenkost mentalno problematično (oz. ljudstvo za k psihiatru), milo rečeno :)

   • Uroš Mikanovič

    Kučan je bil za osamosvojitev, cela slo kp je protestno odsla s seje in tudi v partijskem krogu so prisli do zakljucka, da se morajo osamosvojit. Sploh pa, ce vecina podpira “komuniste”, morajo te pac “vladati”. Demokracija, vlada vecine. Tudi ce vecina ni izobrazena(zadnji referendum)

    • Kučko pod pručko

     Ali se tebi malo feclja v glavi, da pišeš take neumnosti? Kučan in njegova ZKS sta bila velika nasprotnika osamosvojitve, o čemer priča veliko dokumentiranih dejstev. Na nekem intervjuju beograjske TV z Miranom Potrčem ga je novinarka vprašala, ali je glede osamosvojitve obstajala kakšna razlika med Demosom in ZKS. Potrč ji je odvrnil, da se je Demos zavzemal za osamosvojitev, za ZKS pa to ni bil nikoli cilj.

     Da pa si boš razjasnil zgodovinjski spomin, ti prilagam pomembne datume, ki se nanašajo na naše osamosvajanje. Iz njih boš videl, kdaj šele se je Kučan, ki se je prej varno potuhnil, boječe vključil v osamosvojitveni proces:

     – januar 1987: V 57. številki Nove revije je izšel članek Prispevki za slovenski nacionalni program
     – 31.5.1988: Proces proti četverici … Začel se je zaretacijo Janeza Janše s strani JLA in nadaljeval z izpustitvijo iz zapora julija 1989. Za aretacijo je stal slovenski politični vrh s Kučanom na čelu
     – 8.5.1989: Majniška deklaracija … Politična izjava, ki so jo oblikovale slovenske opozicijske politične stranke in zahtevale suvereno državo. Kučana in članov ZKS ni bilo zraven
     – 20. do 22.1.1990: Odhod delegacije ZKS s kongresa
     – aprila 1990: prve večstrankarske volitve … zmagala je združena opozicija Demos
     – 23.12.1990: Prebivalci Slovenije so se odločali o samostojni in neodvisni državi . . . rezultati so bili objavljeni 26.12.1990; kar 88,5 % za samostojno državo
     – 14.5.1091: prisegla je prva demokratično izvoljena slovenska vlada
     – 15.5.1991: JLA izdala ukaz o predaji orožja TO … za ukaz je že prvi dan zvedel Kučan in 4 dni ni ukrepal; v tem času je bilo predanega že veliko orožja; veleizdaja, zaradi katere bi moral pristati Kučan v zaporu
     – 25.6.1991: Slovenski parlament sprejel ustavni zakon za uresničitev Temeljne ustavne listine o samostojnosti in neodvisnosti Slovenije
     – 27.6.1991: pričela se je 10-dnevna vojna za Slovenijo
     – 7.7.1991: Brionska deklaracija … dokument med Slovenijo in SFRJ; osamosvojitvene aktivnosti so bile prekinjene za 3 mesece; tu sta že sodelovala Kučan in Drnovšek
     – 15.1.1992: Slovenijo je priznala večina članic Evrope

     • karlina

      Točno tako je bilo ,res vse, kar si napisal, se še predobro spomnim, Kučan bi res moral in še kako sedeti v arestu, ker je izdal svojo-našo državo Slovenijo.

  • karlina

   itak

 • Kučko pod pručko

  Nesposobna Cmerotova vlada, ki ne zna ustvariti boljših pogojev za gospodarsko rast, se loteva zakonov, ki imajo skupno točko. Ta pa je v dvigovanju davkov in še večjega obubožanja prebivalcev Slovenije. Taki neumni ukrepi pa so samo voda na mlin k še večji iznajdljivosti pri izogibanju davkov, kar se bo pokazalo v porastu dela na črno!!!

  • karlina

   točno tako

 • david23

  Mene pa zanima, kdo je napisal tako neživljenjski, blago rečeno čuden zakon, zakon, ki ne dovoli ravnatelju, da učence nauči bistvenega o ekonomiji (kar je v svojih izjavah zelo lepo in preprosto pojasnil)? Zakaj ta zakon ne dovoli življenjskih izjem in zakaj niso o tem razmišljali tisti, ki so za razmišljanje o tem plačani?

  • drzavljanslo

   Sprašuješ nepomembne zadeve. To se imenuje funkcionalna nepismenost. Slovencem dejansko nikoli ni jasno kaj je bistvo. Večina celo ne razume delovanja parlamentarne demokracije. VLADA je tista, ki ima interes in moč (št. poslancev) sprejemati in spreminjati zakonodajo. To pa počne na podlagi strankinega programa. Če je ljudstvo tako noro, da voli stranko brez programa je to že znak za klic na psihiatrijo :)
   Torej, Cerar je direktor in si je postavil ekipo ministrov. In kriv je Cerar ter njegova SMC. Dokler teh preprostih stvari Slovenci ne bodo razumeli jih bodo politični lopovi vodili žejne čez vodo.

   • Nata

    + + + + + + + + + + + + + +

   • david23

    Upam, da ne misliš, da jaz nimam pojma, kaj je to retorično vprašanje? Skozi to konkretno retorično vprašanje sem jasno pokazal, kdo je za to odgovoren! Je pa tudi jasno, da predpisa ne pripravlja minister osebno, ampak pripravljeno gradivo on podpiše in če prej ne, potem bi si moral pred podpisom gradiva (preden gre v proceduro na vladi ali kam drugam oziroma v objavo na Uradni list) vzeti čas in ga prebrati, ne?

  • karlina

   Mene pa prav nič ne zanima kdo, ker itak vsi vemo,da samo bedaki v tej državi lahko pišejo takšne zakone, ki jih ne razume nobeden, niti slučajno oni sami. No, kaj pa zakon , ki je bil sprejet 1. 11. 2015 o novih pravilih obračunavanja kurjave v blokih-bolj, ko boš šparal in zapiral radiatorje, več boš plačal??????? Skregano z vsako zdravo kmečko pametjo, ki jo oni niti slučajno nimajo. Tega ni nikjer na svetu.

 • Vrhovni sodnik

  Bravo Dušan Merc, on ima ZKP še preveč, jo bi lohk potalal našim birokratom, ki zavirajo razvoj in prosperiteto našega naroda. Je tudi drugače napreden mož, ga osebno poznam, oba moja otroka sta se šolala na Prulah in tudi jaz sem tja hodil. Namesto, da bi tega pokončneža postavili za ministra, to pa ne, ne marajo pametnih na tej vladi.

 • Prospro

  JAz imam tak občutek, da je v naši Sloveniji dejansko vse nekako štima. AMPAK – samo da se bližamo naši prestolnici, tam je pa vse levičarsko bolano – homići, ogromno neslovencev iz južnih republik, bolano dojemanje realnosti, lopovi, od levičarske mafije kupljeni mediji, ki zavajajo, lažejo…Kučani, JankoviĆI. TomiĆke, MakaroviĆke – a ma kdo že vsega poln kufer? To Lublano bi blo treba zravnat z zemljo, saj je center naših težav. Si predstavljate, da to skorumpirano brezdelno lublansko duševno bolano drhal zbombamo? Nič več denarja za brezdelne neke dr. iz FDV, razne radie Študent in podobno drhal, ki se šlepa na naem pridnem delu?

  DOST MAM!

  • drzavljanslo

   Se strinjam. Vendar LJ nima dovolj volivcev, da si postavi vlado. Zgleda, da je ostala Slovenija podobno nora, da 20 let podpira komunistično levico.

   • karlina

    Tudi jaz in moj velik podpis. Ljubljančani, oz .ljudje, ki živijo v tej bolani Ljubljani, niti slučajno ali ne vedo, oz. nočejo vedeti, kako živimo ljudje izven periferije, koliko je brezposelnosti, njim tega ni potrebno vedeti, kajti imajo vse-službe, standard, dobre hiše, stanovanja, so situirani, predvsem pa še kako levi in prav zaradi tega imajo vse, česar drugi nimamo, sramota.

    • Nata

     O, vemo, vemo …..marsikaj ! Veliko , veliko nas je , ki nismo levi , ki živimo v starih hišah s celo družino , ……..tudi naša finančna situacija je podobna vaši – pa ?? Naj se postavim na glavo ?? Mislim , da je držvljanstvo dobro napisal .

     • karlina

      Se opravičujem, sem mislila, večina, ne vsi.

     • Nata

      Veš, ni se potrebno opravičevati. Tako pač misliš in glede na položaj v Ljubljani , bi se človek kar zjokal !! Ravno danes je bila v nabiralniku zopet županova revija ……….ko to prelistaš , ti je pa še manj jasno , kako si lahko ta tovariš vse dovoli ?
      Hvala Bogu , da v parlamentu ni uspel …………..delal bi na isti način , kot v mestnem svetu . Lep večer

     • karlina

      Hvala in tudi tebi želim lep večer, ja , se strinjam s tabo, da vam ni vsem tako zeloo lepo v Ljubljani, kakor slišimo hvalisanje vašega še kako pokvarjenega župana, kateremu je očitno vse dovoljeno, oz. vse odpuščeno, brez problemov.

    • radiokills

     Najbolje bo, da se preselite v Ljubljano.

  • Nova24TV Mod 1

   Opozorilo: Nestrinjanje lahko izražamo
   tudi brez psovk in s tem vzpostavljamo kulturni nivo komentiranja. #drhal

 • Novakec

  Kazen bo šla pa iz davkoplačevalske mavhe, hi hi hi…..

 • karlina

  “Alternative? Ne, to pa ne. Alternativa so prostovoljni prispevki, ampak na ta način otroke učimo beračenja. Tega ne želim. Denar je denar,” je svoj pogled na ponujene alternative finančne uprave odgovoril Merc. Dodal je še, da razume in podpira delo inšpekcijskih služb, vendar meni, da bi morali biti pri svojem delu bolj natančni morda kje drugje.

  Bravo, ta ravnatelj je čisto prav in resnično povedal, se grem staviti, da ni njihov-naš.

  • PIA PlA

   http://foto.sta.si/#!a/27438/320032

   Kandidati LDS so tudi …

   …direktor urada za verske skupnosti Aleš Gulič, državni sekretar na ministrstvu za kulturo Jožef Školč, nekdanji direktor uprave kriminalistične policije Aleksander Jevšek …

   … in ravnatelj Osnovne šole Prule Dušan Merc!!!

   Toliko o tem naš-njihov-vaš!!!

   • Nata

    No, meni se to ne zdi nič narobe ……če nekdo dela dokaj v redu ??

 • Kučko pod pručko

  Če pa cela pesmica vas mika,
  ne bojte se preprost’ga klika.

  http://shrani.si/f/1w/z0/p5PLkI6/peterprevc011.jpg

 • Kučko pod pručko

  Če pa cela pesmica vas mika,
  ne bojte se preprost’ga klika…

  http://shrani.si/f/1w/z0/p5PLkI6/peterprevc011.jpg

 • Aton

  Zapret Merca za deset let, ker izkorišča mladoletno delovno silo!

 • Rajko Galun

  Bravo, gospod ravnatelj.Tisti,ki pa mislite,da je “gospodu pač treba dati kar je gospodovega”,se pa malo ozrite čez severno mejo,v urejeno državo,kjer je davčni izplen VELIKO višji,kjer se nam smejijo,ko uvajamo davčne blagajne za branjevke,multinacionalke,domači tajkuni in ostala domača zalega plačuje pa minimalne davke,če sploh jih.

  • Tehtnica

   Se strinjam. Pri nas zakoni vedno veljajo samo za majhne, veliki pa jih nikoli niso upoštevali, pa jih za to ni nihče preganjal. Zato pa je standard v Sloveniji takšen, kot je.

 • pjerebi1

  Bravo za Merca–vsaj nekdo ki upa povedat in se ni zavlekel tej naši vladi in zakonodaji v tazadnjo–po domače v rit

 • Abumere Luckyfranklin

  NUJNO POSOJILA PONUDBA PRIJAVITE SE ZDAJ

  Spoštovani kandidati za posojila, Pozdrav iz LUCKY trdnih kredita.
  Smo certificirani posojila posojilodajalcu, ki ponuja posojila
  ljudje, ki so v stiski posojil. Daje posojila
  projekti, poslovanje, davki, dolg, menice, in še mnogi drugi
  reasons.we deluje na 2% več rate.There prejeli prek
  dobiti kredit za podjetje, zato morate posojilo?
  Ali ste v dolgovih? Želite ustanoviti podjetje in potrebujejo kapital?
  Vi potrebujete posojilo ali financiranje iz kakršnega koli razloga? tvoja pomoč
  končno tu, in mi dal vse kredit v višini
  poceni in dostopne samo 2% na odpravijo, če vas zanima
  Obrnite se na nas še danes
  ([email protected])
  in dobili kredite today.For več o naših
  Storitve, prosim pustite
  vedoč znesek posojila, ki jih potrebujete in trajanje posojila.
  vzamemo naslednji;
  * Osebna Posojila (Secure in nezavarovane)
  * Poslovni Posojila (Secure in nezavarovane)
  * Konsolidacija Loan in še veliko več.
  Smo certificirani, zaupanja vreden, zanesljiv, učinkovit, hiter in
  dinamično. Če ste zainteresirani, se obrnite
  nas:
  [email protected]
  Vso srečo,
  Stranka.
  LUCKY ZNAKI POSOJILO.,

 • Vanesa Fabiana Martinez

  Pozdravljeni, Jaz sem zasebno, registrirana in odobrena posojila posojilodajalcu, damo ven posojil območju 5,000.000 50.000.000,00 po nizki obrestni meri v višini 2% Naši posojila so dobro zavarovana in maksimalno varnost je naša prednostna naloga, smo legitimni in dobro znana Britanski odobrena posojila posojila podjetju. Mi ponujajo posojila za posameznike kot tudi za organizacije, ki imajo namene obnove hiš in institucij, konsolidacijo dolga, ponovnega financiranja in tudi ustanavljanje poslovnih obleke. Pišite nam zdaj: ([email protected])

 • Mary Johnson

  Pozdravljeni, jaz sem ga MARY JOHNSON, zasebna posojila posojilodajalcu, ki daje priložnost posojila Življenjska doba. Ali ste nujno potrebujejo posojilo, da bi poplačala svoje dolgove, ali pa boste potrebovali posojilo za povečanje vaše poslovanje? Ti so bili zavrnjeni s strani bank in drugih finančnih institucij? Ali potrebujete konsolidacijsko posojilo ali hipoteko? iščejo več, ker smo tukaj, da bi vse svoje finančne probleme stvar preteklosti. Mi posojajo sredstva posameznikom, ki potrebujejo finančno pomoč, ki imajo slabo kreditno ali potrebujejo denar za plačilo računov, da vlagajo na poslovanje v višini 2%. Želim uporabiti ta medij, da vas obvestim, da smo zagotavljajo zanesljivo in upravičenko pomoči in bo pripravljen ponuditi posojilo. Torej pišite nam danes po elektronski pošti na: [email protected])

 • Harry Clark

  Clark družba posojilodajalka je omejena na kapital. Nudimo posojila in
  finančne storitve vseh vrst. Naša posojila se giblje od podjetja do
  osebna posojila ali dolgimi ali kratkoročne pogoji z ugodno obrestno
  Stopnje (2%). Naša posojila proces je zelo hiter in zanesljiv z
  garancija. Za več informacij o naših storitvah, prosim pustite
  točen znesek posojila, ki jih potrebujete in želite življenje posojila. WE
  Upamo, da bomo slišali od vas. Lahko pošljete sporočilo na e-poštni naslov
  dol.
  [email protected]

 • Amit Sharma

  Ali potrebujete udobno finančno pomoč za vaše zadovoljstvo? Mi postanejo finančne storitve komercialnih in zasebnih organizacij, po obrestni meri v višini 3% letno. Smo certificirani, zaupanja vreden, zanesljiv, učinkovit, hiter in dinamičen in sodelovanje – deluje. Za več informacij

  [email protected]

 • Micheals finance

  Pozdravljeni vsi skupaj,

  Sem Michael je Finance Private posojilo posojilodajalec z dobro delovno ugled,
  [email protected] Uporabi danes, če boste potrebovali v sili
  Posojilo iz ugledne družbe, z dobrimi pogoji in delovnih razmerij,
  potem bi se obrnete na nas, kot smo ponujajo posojila na
  cenovno obrestno mero 3% in vaše delo pri nas
  bo dobra izkušnja. Če ste zainteresirani, se obrnite
  nas po e-pošti: [email protected] ali
  +2349057519652 [email protected]

  Čakam na vaš hiter odziv
  Micheal za finance

 • Abbot Lasson

  Pričanju KAKO GENUINE prejšnji teden pridobil posojilo od družbe posojila.

  Sem Danny Meister po imenu. Živim v ZDA, želijo uporabiti ta medij za opozarjajo vse kandidate posojila biti zelo previdni, saj so pred prevaranti everywhere.Few meseci sem napeti finančno in zaradi mojega obupa sem se odtrgali različnih posojilodajalcev na spletu. Imel je skoraj izgubila upanje, dokler prijatelj me je iz zelo zanesljivega posojilodajalca imenom Mrs. Betty Mabel mi pod nezavarovano posojilo v višini $ 150.000,00 v zadnjem tednu 7 ur brez stresa. Če ste v stiski s katero koli vrsto kredita stik z njo samo preko e-pošte: [email protected]

 • Braun Gerhard

  Pozdravljeni,

  Ali ste utrujeni od išče posojila in Hipoteke,si bil obrnjen navzdol nenehno vaš bank in drugih finančnih institucij,ki jih ponujamo koli obliki posojila za posameznike in pravne osebe, na nizko obrestno mero v višini 3% .Če ste zainteresirani pri posojilo,vas prosimo, da nas kontaktirajte še danes,obljubimo, da vam ponudimo najboljše storitve kdaj.Daj nam poskusite, ker sojenje bodo prepričali. Kakšne so vaše Finančne potrebe?

  Potrebujete poslovni posojilo?
  Potrebujete osebno posojilo?
  Ali želite kupiti avto?
  Ali želite refinanciranje?
  Ali potrebujete posojilo, posojilo?

  Ne potrebujete veliko kapitala, da začnete svoje podjetje predlog za širitev? Ste izgubili upanje in mislite, da ni izhoda, in vaše finančne obremenitve, ki se še vedno ni odpravljena?

  Prosimo, ne oklevajte, da nas kontaktirate, za morebitno poslovno sodelovanje nas kontaktirajte preko e-pošte: ([email protected])

 • fedrick power

  Potrebujete nujno posojilo, da bi poplačala svoje dolgove? Ali potrebujete posojilo za zagon novega podjetja? Ali potrebujete osebnega posojilo? Ponujamo vse vrste posojil po obrestni meri v višini 2%. Pišite nam danes na email: ([email protected])

 • Pan Paksah

  Dober dan,

  Mi smo zakonito in Ugledna denar posojilodajalca. Mi posodi sredstva iz posameznikov, ki potrebujejo finančno pomoč, smo dali posojila za ljudi, ki imajo slabo kreditno ali potrebujejo denar za plačilo računov, da vlagajo na poslovanje. Ali ste iskali za posojilo? imate ne skrbi, ker ste na pravem mestu sem ponujajo posojila po nizki obrestni meri v višini 2% tako da, če ste v stiski s posojilom želim, da le stik z mano preko tega e-poštni naslov: [email protected]

  INFORMACIJE posojilo uporabi POTREBNO OD VAS

  1) Polna imena: …………
  2) Sex: ……………..
  3) Starost: ……………………
  4) Država: ……………..
  5) Telefonska številka: ……..
  6) poklic: …………..
  7) Mesečni dohodek: ……
  8) Znesek posojila Potrebno: …..
  9) Posojilo Trajanje: ……………
  10) Namen Loan: ………..

  Lep pozdrav

 • christabel walter

  Pozdravljeni, gospa, Christabel Walter, posojilodajalec legitimno in zanesljivo posojilo za posojila
  pod pogoji, jasnimi in razumljivimi z 2% obrestno mero.
  dajemo poslovna posojila,
  Osebna posojila, študentska posojila, avtomobilska posojila, poslovni krediti, bolnišnična posojila in posojila za plačilo računov. če ti
  potrebuje posojilo
  vse, kar morate storiti, je, da me lahko neposredno kontaktirate preko e-pošte: ([email protected])
  Bog te blagoslovi.
  S spoštovanjem,
  Gospa: christabel walter
  E-pošta: ([email protected])

  Opomba: vse odgovore je treba poslati na naslov: ([email protected])

 • ANDREA ANTONIO

  Dober dan vsem,
  Celovita storitev financiranja posojil zagotavlja financiranje, ki ima koristi od podpore Združenih držav Amerike in njenega finančnega ozemlja v okviru garancijske sheme za posojila, ustanovljene v skladu z uredbo, smo certificirani, registrirani in zakoniti posojilodajalci in vam bodo bolje služili! Za več informacij glej spodnje podatke,
  KONTAKTNE INFORMACIJE:
  * [email protected]
  * [email protected]
  * http://clfunding.org/home/
  OPOMBA: Vse odgovore je treba posredovati naslednjim podrobnostim:
  Najlepša hvala!

 • ANDREA ANTONIO

  Dober dan lepo se lepo zabavam, da se zahvalim tistemu podjetju, ki me nikoli ni pustilo, ko sem potreboval življenje v zadnjih 3 letih, nikoli ne verjamem, da bomo kdaj izrekli veliko hvaležnost Bogu, ki me je vodil do tega podjetja Oddelki za posojila se na to obrnejo, da spremenijo svoje življenje v smeri vašega zadovoljstva. KONTAKT INFO:
  * [email protected]
  * [email protected]
  * http://clfunding.org/home/
  OPOMBA: Vse odgovore je treba posredovati naslednjim podrobnostim:
  Hvala vam

 • Adrian Bayford

  Zdravo,

  Potrebujete legitimno in hitro posojilo?

  Prijavite se zdaj in hitro dobite posojilo!

  Finančno pomagamo ljudem, ki iščejo posojila. Kreditno financiranje in obratni kapital za začetek novega poslovanja ali za razširitev obstoječih dejavnosti. Naše posojilo je na voljo z ugodno obrestno mero 2%. Zainteresirane stranke naj se obrnejo na nas po e-pošti za dodatne informacije: ([email protected])

 • Loans Offers

  Ali potrebujete kakršnokoli nujno posojilo? Posojila za izterjavo dolga ali potrebo po posojilu. Da bi izboljšali svoje poslovanje, so vas vse banke in druge finančne institucije zavrnile? Potrebujete posojilo ali hipoteko? To je kraj za ogled, tukaj smo, da rešimo vse vaše finančne težave. Mi sposodimo denar javnosti. Potrebujete finančno pomoč pri slabem upniku, ki potrebuje denar. Če želite plačati poslovno naložbo po razumni obrestni meri 2%, naj uporabim ta medij, da vas obvestim, da vam nudimo zanesljivo in koristno pomoč ter da vam bomo pripravljeni posojati. Pišite nam danes po e-pošti: ([email protected] com)

  Ponudba posojil

 • kim morse

  (Posojilo Code360)
  Iščete poslovna posojila, osebna posojila, stanovanjska posojila, avtomobile
  Posojila, študentska posojila, posojila za konsolidacijo dolgov, nezavarovana posojila, podjetja
  Kapitalska posojila itd. Ali vam je zavrnjeno posojilo pri banki ali finančni instituciji
  Za vsaj en razlog ste na pravem mestu
  Plačajte svojo kreditno rešitev!
  Jaz sem zasebni posojilodajalec. Posojajo denar podjetjem in posameznikom.
  Nizke obrestne mere in ugodne cene
  2%
  Vas zanima? Pišite nam za sledenje kreditnim operacijam in
  Prenos poteka v 48 urah. E-pošta: [email protected]
  Da
  Pišite nam @ :( [email protected]) Za več informacij o nas obiščite naš spletni naslov: https://xtradeoption.com/banking/
  Hvala in Bog vas blagoslovi

  Spoštovanje,
  Gospa Kim