fbpx

Boris Peric je pred preiskovalno komisijo lagal, da ne ve, kdo je lastnik podjetja KB 1909 – Vse poti vodijo do financiranja tednika Mladina

Direktor družbe KB 1909 iz Gorice Boris Peric. (Foto: sta)

“Zadnji kamen v mozaiku, ki nam je manjkal na preiskovalki #žilneopornice. Lastnika Vega Finanz tudi B. Peric, šef KB1909 in nekdanji pred. Saftija Dari Zuppin. Vega Finanz lastniško prisotna v Mark Medical in KB1909 (lastnica Mladine). Nova @TarcaRTVSLO?” je na Twitter profilu zapisala Jelka Godec, državna sekretarka za področje zdravstva, s čimer je postala jasna še zadnja podrobnost v mozaiku razvpite afere z žilnimi opornicami in spornega financiranja levičarskega tednika Mladine. Se bodo na nacionalni RTV tako potrudili pri obelodanjenju te finančne svinjarije, kot so se potrudili pri očrnitvi Janševe vlade v povezavi z zrežirano afero z zaščitno opremo v inkvizicijski oddaji Tarča?

Za komentar oziroma pojasnitev celotne situacije pa smo prosili tudi Jelko Godec, ki je pojasnila, da so na preiskovalni komisiji o žilnih opornicah imeli ves čas eno neznanko, in sicer to, kdo je lastnik Vege Finanz. Vega Finanz je bil prvotni lastnik Mark Medicala, počasi  pa je KB 1909 od Vega Finanz odkupovala delež v Mark Medicalu. Godčeva navaja, da se je poleg tega Vega Finanz vseskozi pojavljal tudi kot lastnik KB 1909.

Znano je, da je Vega Finanz nastal iz udbovskega podjetja. “Mi smo na preiskovalni komisiji gospoda Borisa Perica, ki je šef KB 1909 in sedaj tudi stečajni likvidacijski upravitelj, ker je KB1909 v likvidaciji, vprašali, kdo je lastnik Vege Finanz in on je zatrdil, da ne ve. On se je v bistvu zlagal. V istvu je lagal, saj novi dokumenti dokazujejo, da je solastnik Vege Finanz, na skupščinah KB1909 pa je bil pooblaščenec Vege Finanz,” nam je v telefonskem pogovoru pojasnila Jelka Godec. Omenjeni poslovnež je bil torej pooblaščenec Vege Finanz, zdaj pa papirji razkrivajo, da je ravno on lastnik Vege Finanz.

Jelka Godec (Foto: STA)

Peric, ki je šef KB 1909, je tudi lastniško udeležen v Vege Finanz. Vege Finanz pa je tudi lastniško udeležen v KB 1909. Vega Finanz je podjetje v Luksemburgu, ki se je do leta 2002 imenovalo Proteus, poleg Perica je lastnik tudi Dario Zupin, ki je bil predsednik Saftija. Vemo tudi, da je bila KB1909 ali pa še je, lastnik  Mladine. Denar naj bi se v Vega Finanz in v KB1909 stekal tako iz Mark Medicala kot tudi iz NLB-ja. “To je vse povezano,” je še prepričana Godčeva. “Denar je šel v to davčno oazo. Denar je torej krožil od Luksemburga do Gorice, Trsta in Ljubljane.”

Foto: facebook

Vendar pa žilne opornice očitno niso edini vir financiranja Mladine, o čemer smo pred časom že pisali. Iz javno dostopnih podatkov je razvidno, da javna hiša RTV prav tako financira tednik Mladino. O tem smo povprašali kar nacionalni medij in prejeli sledeč odgovor: “Ne gre za donacijo. RTV Slovenija je časopisnemu podjetju Mladina februarja nakazala več plačil v skupnem znesku 12.060,64 evra. Gre za letne naročnine na tednik Mladina …” Torej je Mladina bolnik, ki je pod krinko naročnin na infuziji javnih sredstev? Na Erarju je jasno razvidno, od koga in koliko je Mladina prejela med leti 2003 in 2020, ko je govora o javnih sredstvih. Med večjimi donatorji so na primer: RADIOTELEVIZIJA SLOVENIJA javni zavod, Ljubljana, Ministrstvo za kulturo, Državni zbor republike Slovenije, Ministrstvo za zunanje zadeve in Ministrstvo za obrambo republike Slovenije.

Mladina, financiranje iz javnih sredstev. (Foto: Erar, posnetek zaslona)

Mladina, financiranje iz javnih sredstev. (Foto: Erar, posnetek zaslona)

Domen Mezeg