Razkrivamo Slovence iz Paname, ki jih časnik Delo ni objavil

Foto: iStock

V panamskih dokumetnih so se pojavila tudi imena Slovencev, za katera so v časniku Delo dejali, da jih bodo razkrili v prihodnjih dneh. Mi jih razkrivamo že zdaj: po naših podatkih so med vpletenimi tudi boksarski šampion Dejan Zavec, slavni ubežnik Mihael Karner in uspešna zakonca Login, ki sta razvila priljubljeno aplikacijo Talking Tom.

Podjetje UPC Svetovalna skupina je eno izmed ključnih slovenskih klientov panamske družbe za registracijo podjetij v skrivnostnih davčnih jurisdikcijah Mossack Fonseca. Pridobljeni podatki po poročanju Dela kažejo, da so Slovenci in nekateri drugi preko UPC doslej registrirali najmanj 17 podjetij v davčnih oazah.

Direktor in prek podjetja Omega Fin tudi edini družbenik podjetja UPC je 36-letni Uroš Petrovič. Podjetje UPC Svetovalna skupina je eno izmed ključnih slovenskih klientov družbe za registracijo podjetij v skrivnostnih davčnih jurisdikcijah Mossack Fonseca, poroča Delo.

Poleg Petrovića razkrivamo še nekatere druge vpletene Slovence:

Outfit7 zanika vpletenost v panamske posle
Outfit 7 je podjetje, ki se ukvarja z razvijanjem mobilnih aplikacij. Njegova najbolj znana aplikacija je govoreči maček Talking Tom, ki je doživela svetovno prepoznavnost. Ustanovitelja podjetja sta Iza in Samo Login, ki se že nekaj let uvrščata v sam vrh najbogatejših Slovencev. Že dve leti sta bila imenovana za najbogatejša, njuno premoženje pa je bilo lani ocenjeno na 855 milijonov evrov. Gre za neverjeten uspeh podjetja, ki je svojo prvo aplikacijo predstavilo pred 6 leti, za uspeh pa je najbolj zaslužna predvsem njihova prva aplikacija – Talking Tom, ki jo je v prvih 19 mesecih na svoje pametne aparate naložilo preko 300 milijonov uporabnikov.

V podjetju Outfit zanikajo vsakršno vpletenost v panamsko afero. “Samo in Iza Login, niti nihče v imenu Outfit7, ni nikoli sodeloval s podjetjem UPC oz. z družbo Mossack Fonseca,” so pojasnili v podjetju. Ob tem so dodali, da izven Evrope zakonca Login nimata in nikoli nista imela nobenega podjetja. Outfit7 ima po njihovih besedah hčerinske družbe v ZDA, na Kitajskem, v Hong Kongu in Južni Koreji, drugje pa jih nikoli ni imel.

Iz Juršincev v Panamo
Davčno uteho je po naših podatkih v Panami poiskal tudi slovenski boksarski šampion Dejan Zavec, ki je novembra napovedal slovo od boksarske kariere. To je Trdobojec, ki je postavil Slovenijo na zemljevid svetovnega boksa, storil, potem ko je v Hialeahu na Floridi izgubil dvoboj za naslov svetovnega prvaka v supervelterski kategoriji proti Kubancu Erislandyju Lari.

V panamskih dokumentih tudi Slovenec, katerega posli so odmevali v ZDA
Mihael Karner je najbolj znan po svoji aferi s prepovedano prodajo steroidov. S svojo ženo Alenko Karner, sicer nečakinjo nekdanjega urednika Dela Danila Slivnika, je bil osumljen spletne preprodaje nedovoljenih dopinških preparatov in steroidov. Njegov primer ni odmeval le v Sloveniji, pač pa tudi v ZDA, kjer so ga umestili na seznam najhujših preprodajalcev mamil. V poročilu je Barack Obama celo napisal, da Karner ni le član hudodelske družbe, pač pa naj bi bil celo njen vodja.

Slovenec naj bi s prodajo steroidov zaslužil 50 milijonov dolarjev, njegova organizacija pa ima več kot 14 podjetij po vsem svetu, med drugim tudi v Sloveniji in v Panami. ​Poleg preprodajanja steroidov naj bi denar prala tudi z vlaganjem v nepremičninske projekte na Hrvaškem.

Z ministrstva za finance so sporočili, da se proti pranju denarja in izogibanju davkov borijo z različnimi mehanizmi in najširšim sodelovanjem tujih držav, ki si prav tako želijo zajeziti tovrstne primere. Finančna uprava je v zvezi z odlivi sredstev v davčne oaze povezana dva projekta nadzora: davčne oaze in ciljno usmerjeni nadzori prijave premoženja. V prvem primeru je FURS v letih 2011 do 2015 opravil 942 nadzorov in dodatno odmeril za 24 mio € dodatnih obveznosti, v primeru prijav premoženja pa je bilo v obdobju od 2009 do 2015 opravljenih 377 nadzorov in odmerjenih za 62,4 mio € dodatnih obveznosti. “Tudi na področju preprečevanja pranja denarja je Slovenija s svojimi nadzornimi ukrepi dosegla dober rezultat, saj po mednarodnih analizah štejemo za eno od držav, kjer je tveganje za pranje denarja med najnižjimi,” so sporočili.

Nina Knapič, Maruša Gorišek