fbpx

Razkrivamo vam, kako do dobre službe tudi brez ustrezne izobrazbe

Dejan Židan (Foto: STA).

Z gimnazijskimi maturanti ni nič narobe. Problem z njimi se pojavi šele takrat, kadar začnejo zasedati ključna mesta v (državnem) gospodarstvu ali državi. Gimnazijski maturant Anton Colarič je zdaj eden ključnih mož slovenske energetike. Podobno zgodbo je najti na ministrstvu za infrastrukturo, kjer Tilen Smolnikar, po izobrazbi geodet in informatik – in ne strojnik ali gradbenik, kot bi pričakovali -, vodi sektor za učinkovito rabo in obnovljive vire energije. Oba kandidata druži pripadnost Židanovi stranki SD. 

Anton Colarič je izvršni direktor Energetske zbornice Slovenije in to popolnoma brez strokovnih izkušenj v energetski stroki. Nazadnje se je oglasil v prejšnjem tednu, ko je okaral delavce v slovenski energetiki, ki so stavkali zaradi nepotrebnih odpuščanj. “Te metode predstavljajo resno grožnjo zanesljivosti in varnosti obratovanja in delovanja elektroenergetskega sistema ter s tem grožnjo oskrbi države z električno energijo,” je komentiral Colarič.

Ne glede na to, ali se s Colaričevo izjavo strinjate ali ne, se zastavlja vprašanje, kakšno težo pravzaprav nosijo Colaričeve izjave glede na to, da o energetiki po vsej verjetnosti ne ve prav veliko. Nobenega dvoma ni, da bi morali takšne funkcije zasedati strokovnjaki, ki so vso kariero preživeli v energetski stroki. Gre za delovno mesto, ki bi jo moral zasedati starosta energetike, kajti le takrat bi imela energetska zbornica občinstvo, ki bi njihova stališča vzelo resno in ne le kot sporočilo za javnost nekega lobija.

Anton Colarič (Foto: STA).

Anton Colarič (Foto: STA).

Kdor je naš, bo delal …
Velja omeniti, da je Colarič vidni član enega najmočnejših kadrovskih omrežij v državi, stranke Socialnih demokratov (SD). Njegova najvišja politična pozicija, ki jo je doslej zasedal, je bilo mesto poslanca v letih 2008 do 2011. Bil je tudi dolgoletni ljubljanski svetnik in celo podžupan prestolnice od leta 1994 pa do leta 2002. Navaja, da je doživel največji politični uspeh, ko je bil nosilec zakona o glavnem mestu. Da, prav tistega zakona, ki je na račun Ljubljane finančno prikrajšal ostala slovenska mesta.

Na predsednika energetske zbornice smo naslovili vprašanja glede njegovih kompetenc za opravljanje trenutne funkcije, a nam še ni uspel odgovoriti, kljub temu da je od poslanega sporočilo preteklo že kar nekaj časa. Zanimalo nas je, ali ni nemara samouk, ki je kljub temu da je študent prava, objavil kakšno vsebinsko diskusijo s področja energetike.

Energetsko prenovo stavb vodi geodet
Podobna zgodba se odvija na ministrstvu za infrastrukturo, kjer je vodja sektorja za učinkovito rabo in obnovljive vire energije Tilen Smolnikar po izobrazbi geograf – geodet. Tudi v tem primeru so kompetence vprašljive, imajo pa lahko toliko hujše posledice, saj dejavnosti sektorja, ki se ukvarja z energetsko prenovo stavb, vodi oseba, ki za to nima prav nobene strokovne podlage.

Do službe naj bi prišel s pomočjo očeta Stojana Smolnikarja, direktorja v Energetiki Ljubljana. Tudi njegov oče ima za opravljanje svoje službe pomanjkljivo izobrazbo, saj naj bi imel končano le prvo stopnjo študija strojništva, pa še to je pridobil ob delu v pozni starosti. “Smolnikar je edini direktor v Energetiki Ljubljana, ki nima opravljenega strokovnega izpita,” trdi vir iz Energetike Ljubljana.

Tako oče kot sin svoji službi verjetno dolgujeta lojalnosti stranki Socialnih demokratov, pravni naslednici slovenskih komunistov. Gre za relevanten podatek, ker naj bi bil Stojan Smolnikar svoj čas zadnji vodja partijske celice v Energetiki Ljubljana. 

To pa ni prva služba, ki naj bi jo mladi Smolnikar dobil zaradi očetovega pedigreja. Pred tem naj bi bil zaposlen na Ljubljanskem urbanističnem zavodu (LUZ). Oče naj bi mu službo uspel priskrbeti kot obliko kompenzacije za delo, ki ga je LUZ prejemal od Energetike Ljubljana in to brez ustreznih razpisov. Velja še omeniti, da Smolnikar do službe ni prišel na podlagi razpisa, niti nima opravljenega izpita za energetskega menedžerja, ki bi se ga za tako delovno mesto spodobilo imeti.

Ž. K.