Razkrivamo, zakaj ni denarja za delavce v slovenski energetiki

Direktor družbe Elektro Ljubljana Andrej Ribič (Foto: STA)

Borutu Brinšku bi verjetno težko očitali, da ne zna služiti denarja. Javnosti je postal znan med neslavnim propadanjem gradbene firm SCT, sedaj pa na Slovenski cesti oddaja poslovne prostore družbi Elektro Ljubljana, ki je pristala, da bo poleg plačevanja najemnine investirala še v Brinškove prostore v višini 250 tisoč evrov. Gre za izredno neobičajno prakso, ki bolj kot na posel spominja na slovenski pregovor Roka roko umije.

Pri pregovornem umivanju rok sodelujeta Andrej Ribič, sicer ustanovni član propadle stranke Zares, iz Elektra Ljubljana in Borut Brinšek, direktor E-solventa, podpisnika čudaškega pogodbenega razmerja med družbama. Pogodbeno razmerje, v katerem se najemnik prostora obveže, da bo investiral v prostore najemodajalca, je skregano s poslovno logiko – prav to pa je temelj pogodbe med podpisnikoma. V primeru, da bi se kaj takšnega zgodilo v privatni družbi, bi lastniki direktorja nemudoma zabrisali na cesto – tu, kjer gre za javno ustanovo, pa se zaenkrat ni zgodilo še nič.

Elektro Ljubljana je za investicije v poslovne prostore družbe E-solventa porabila približno 250 tisoč evrov, kolikor je stala zamenjava dvigal in delilnikov toplote, so nam sporočili anonimni viri. Zamenjava dvigal je stala 150 tisoč evrov, zamenjava razdelilnikov toplote pa 100 tisoč evrov.

Pogodbo med Elektro Ljubljana in E-Solventa si lahko ogledate tukaj: Stran 1Stran 2Stran 3Stran 4Stran 5.

Še ena poslovna cvetka
Elektro distributer je v letu 2013 upravo preselil na novo lokacijo v Ljubljani. Preselili so se v poslovne prostore na Slovenski cesti 56, kjer so postali najemniki prostorov družbe E-Solventa. Najemno razmerje je začelo veljati s 1. 1. 2013, pogodba pa je bila sklenjena za tri leta. V pogodbi med družbama je tudi zapisano, da ima najemnik, torej Elektro Ljubljana, predkupno pravico do prostorov, ki jih je najemal, ter do opreme, ki jo je E-Solventa kupila od SCT-ja v stečaju, in to za identično ceno, kot je zanjo plačala E-Solventa SCT-ju v stečaju.

Na Elektro Ljubljana smo glede spornega poslovnega najema že poslali vprašanja. Na njihove odgovore še čakamo. 

Družba Elektro Ljubljana je ob tem lastnica poslovnih prostorov v velikosti (815,9 kvadratnih metrov) na Slovenski cesti 58, kjer pa le-ti večinoma samevajo. Zakaj se uprava ni preselila v te prostore, ni jasno. Znano pa je, kolikšni so obratovalni stroški praznih prostorov – ti znašajo 36 tisoč evrov letno. Še ena briljantna poslovna odločitev ali pač ne?

Žiga Korsika