Razkrivamo, zakaj Stojan Petrič želi Karavanke za “vsako ceno”: Dobiček njegovega Kolektorja se je lani skoraj prepolovil

Stojan Petrič zahteva Karavanke, sicer bi se lahko njegov imperij počasi sesul. Foto: Nova24TV.

Kot kaže je zaradi svoje nekonkurenčnosti ob zaostrenih pogojih na trgu tajkun Stojan Petrič pod vse večjim pritiskom, njegov koncern Kolektor je namreč v lanskem letu kljub 15 odstotkov višjim prihodkom zabeležil kar 45 odstoten upad dobička iz poslovanja, ki je znašal 20,68 milijonov evrov. Visoko rast so kljub temu zabeležili v gradbenem delu koncerna, Petrič med drugim v Ljubljani pod vodstvom Zorana Jankovića brez težav izvaja projekt za projektom, medtem ko se neprijateljski vlagatelji v nepremičnine soočajo s številnimi težavami, prav tako pa Petrič očitno iz krempljev ne namerava spustiti projekta druge cevi predora Karavanke. Oktobra so namreč ponovno vložili pritožbo na postopek izbire izvajalca, saj je turški Cengiz Insaat ponovno oddal najnižjo ponudbo.

Kot kaže, so se nad razvpitega tajkuna Stojana Petriča, ustanovnega člana Foruma 21 Milana Kučana, zgrnili temni oblaki. Dobiček iz poslovanja njegovega koncerna Kolektor se je namreč skoraj prepolovil in je lansko leto znašal 20,68 milijona evrov, kar je 45 odstotkov manj kot leto pred tem. Koncern, ki združuje hobotnico kar 48 povezanih družb s pretežno industrijskega področja in tudi gradbeništva in ki mastno bogati na račun razpisov države, je upad dobička zabeležil kljub višjim prihodkom. Ti so lani znašali dobrih 798 milijonov evrov prihodkov iz poslovanja, kar je 15 odstotkov več kot predlani. Za načrtovanimi rezultati je najbolj zaostala divizija komponent in sistemov, kjer so se med drugim poznali padec prodaje in nižje cene izdelkov komutatorskega programa. Proizvodnja komutatorjev, pomembnih komponent za avtomobilsko industrijo, predstavlja osnovno dejavnost skupine. Kolektor pričakuje, da bodo razmere zahtevne tudi letos. Bistvenega napredka v uspešnosti poslovanja letos in prihodnje leto tako ne pričakujejo.

Petrič si bo žepe nabasal z nepremičninskimi projekti v Jankovićevi Ljubljani
Kot je še poročala Slovenska tiskovna agencija, pa je koncern visoko rast zabeležil v svojem gradbenem delu. Medtem, ko so zaradi pomanjkanja ponudbe nepremičnin, ki je rezultat omejitev pri gradnji, v Ljubljani pod vodstvom šerifa Zorana Jankovića cene tako visoke, da si povprečen Slovenec tam stanovanja ne more več privoščiti, gradnja v tem mestu, tako kot za ostale Jankovićeve prijatelje, ni problem niti za Petriča. Kot so poročale Finance, Petrič namreč načrtuje kar nekaj nepremičninskih projektov v tem mestu. Družba K. Tivoli, ki je v 49-odstotni lasti Kolektor Kolinga bo s projektnim podjetjem K. Okno zgradila sto stanovanj v Kosezah, gradili pa bodo tudi elitni blok z 81 stanovanji na Masarykovi. Družba K. Tivoli je sicer že zgradila objekt Bellevue Tivoli na lokaciji Slovenijavino. Janković je sicer redno deležen reklame v Kolektorjevem tovarniškem glasilu Delo.

Foto: STA

Karavank Petrič ne namerava spustiti iz svojih krempljev
Veliko več živcev kot projekti v Jankovićevi Ljubljani pa je Petriču požrl projekt druge cevi predora Karavanke, kjer zaradi svoje konkurenčnosti kar ne more in ne more do sto milijonskega posla, s tem, ko vlaga pritožbo za pritožbo pa ima državljane za talce, ki čakamo v gnečah, medtem ko so na avstrijski strani gradbena dela že v polnem teku. Tudi na naši strani bi se morala gradnja druge cevi pričeti že sredi prejšnjega leta, a v začetku oktobra je Petričev Kolektor CPG z Gorenjsko gradbeno družbo ponovno vložil pritožbo na postopek izbire izvajalca za gradnjo, potem ko je turški Cengiz Insaat ponovno oddal najnižjo ponudbo.

Rok Krajnc

 • Mirko

  Turki so v vojnem stanju s sosednjo državo, torej naj sebi delajo obrambni zid, ne pa tunela pri nas.

  • zokispoki

   Raje vidis, da nas rdeci cigani ponovnio pokradejo ???

   • Mirko

    Ne boš verjel, raje bi videl, da delajo “rdeči cigani” če bi bila njihova delovna sila slovenska, ne uvožena iz Bosne ali Turčije. Seveda pa bi še raje videl, da bi kar Avstrijci nadaljevali saj so že blizu polovice, cena naj bi bila po njihovih virih še 10% nižja od “rdeče ponudbe”.

    • zokispoki

     Dajmo se mi od socializma v glavah poslovit, prepustimo te zadeve prostemu trgu in konkurenci, brez politike ! Verjami. da bo za nas bolje !
     Kucanov hlapec naj pa pazi, da ne bo se naprej delal vec skode kot koristi, da ne bo sel tudi sam po poteh Zidarja in podobnih ! Pa malo manj naj leta na magistrat obiskovat kriminalca, jih je prav ogabno gladat, pametnjakovice !

  • JANEZ GUS

   Tipičen komunajzerski ne uporaben odgovor.

 • antimur

  Vsa dejavnost, ki je povezana s Petričem, je ustanovljena in podprta od izdajalca in zločinca Kučana in rdečezvezdaške svojati in to z edinim namenom, da se iz tega kapitala vzdržuje najhujša antislovenska kučanistična drhal, z mediji in sodstvom na čelu. Seveda je poskrbljeno tudi za Petriča in mu še vseeno ostane več kot dovolj, ko razdeli ta neupravičeno pridobljen kapital med rdečo bando.

 • Joško

  “Na Karavankah” si bo Petrič polomil zobe. Stari udbaši počasi pešajo, za njihove podložnike bo vse manj dobičkonosnega posla, vse težje bodo prihajali do njega.
  Na realnem trgu ob mednarodni konkurenci pa bodo itak pogoreli.
  Avstrijci bodo prav kmalu začeli Sloveniji zaračunavati penale, me zanima, če jih bo država Slovenija potem zahtevala od Petriča, ki namenoma blokira začetek gradnje.

  • SIMON ROZIC

   …a se Bratovšca že uči nemščine, da se bo lahko še pri njih hvalila,
   da rešuje Slovenijo in da ji ni za denar….

   Alenka, oh Alenčica, kam je tvoja pamet šla,
   če si sploh jo kdaj imela, je že dodobra ovenela…
   Te je obsedel tist hudič, ki lepi se na prste sam,
   mi pravimo mu kar denar, a ti mu reci- honorar !

  • Slovenka

   Zveni fino, kar si napisal, samo ne pozabi, ko bodo ata Kučan udarili po mizi, bo posel Karavanke Petričev. Do takrat pa naj se še kar malo trese, da bo vedel, kdo mu daje kruh in da bo ubogal.

 • Garbage man

  Petrič rabi denar za Viagro, novo jahto in delež dobička za SD in Levico, ki ga je “pozabil nakazat”

 • Slovenec

  No, lep dokaz vmešavanja politike v gospodarstvo in infrastrukturo brez
  kazni in odgovornosti.

 • samotoje

  Petrič bo gotovo dobil velike posle v Avstriji, Švici, Nemčiji itd. Bosta Kučan in Mafijanković jamčila zanj. Tudi Karavanke bo dobil. Pa drugi tir. Tu bo pa celoten CKZKS jamčil.

  • Slovenka

   Fine reference, ni da ni. Ko bo pomahal z njimi, se bodo stepli za njega in posli bodo deževali kot jesenski nalivi. Ne vem, zakaj še ni šel na mednarodni trg.

 • Garbage man

  Petrić je pred stečajem….rabi Jankoviće in Čefurine ,da ga rešijo pred izgnanstvom v UAE

 • lokec

  Ne za “vsako ceno” za visoko ceno.

 • xtc

  Tudi tale Idrijski potomec Črnogorcev še iz časa uporov na Tolminskem vztrajno tone,kot je Zidar in njegova kolona,vsi ti Kučan socialistični imperiji se bodo počasi sesedli sami vase.

 • Beličič

  Rajši Petriču plačamo!Kot da smo Turkom dolžni!Res!

 • Antonius

  Zdaj bi pa lahko že najbolj tumpasti spoznali, zakaj se levičarski kleptomani drenjajo v Šarčevi koaliciji.
  Janša, zmagovalec volitev ne sme sestaviti vlado, da lahko veleizdajalčevi forumaši neovirano še naprej kradejo predragim investicijam namenjeni denar.
  Ko levica raznih list predvolilno opleta z delavstvom in socialo, po volitvah vedno poskrbi, da njihovi kleptomanski forumaši socialno in finančno ne opešajo.

  • JANEZ GUS

   Ša malo,pa ne bo več prostora za Šarota.Murgle se že odpovedujejo čarapanu.RTV rdeča greznica je že dobila navodila,da ga začne žagat.Zdaj ima čarapan priliko,da zajaše žveplenega.

   • Slovenka

    Se že ve, kdo ga bo zamenjal?

 • freddie69

  pravilno. delo naj ostane doma. je pa res da turški gradbinc ni tako zelo moteč kot je svojčas bil rodetov grasetto

 • Janko Gedlicka

  Prosim, dešifrirajte mi besedo NEPRIJATELJSKI v poudarjenem tisku. Namreč nisem poligot, razumem samo slovensko.

 • plavi-mil

  Naj potone, nobeden ne bo jokal za tem tajkunom Foruma 21.