Razpad imperija, še preden je to zares postal – Kako je glavni adut Kučanovega klana Petrič zapravil pravljico Kolektorja

Stojan Petrič (Foto: STA)

Sedaj je že jasno, da je turškemu podjetju Cengiz uspelo, kar v Sloveniji ni uspelo še nikomur. Na kolena je spravil Stojana Petriča, velikana in varovanca Milana Kučana, ki je vmes že sanjal, da uteleša Slovenijo, na bridkem koncu svojih nedoseženih sanj pa bo, kot kaže, samo lovil milijončke, ki jih je skril po davčnih oazah, in bral članke o sebi, ki mu jih pišejo njegovi novinarji, dokler bo sploh še lastnik medijev. In verjetno bo tu potekal najpomembnejši boj za njegovo zapuščino, ker bo lov na plen ali ohranitev medija, ki že danes diha na škrge, neizprosen. Mogoče pa je tudi Delo že zrelo za ustreznega tujega lastnika? Samo kako bodo potem Murgle pisale scenarije volitev? In kaj bo z dvornimi tiskarji javnomnenjskih napovedi? In kaj bo z volitvami?

Od drugega tira do druge cevi
Vrnimo se k temu, kaj se je dejansko zgodilo Petričevemu Kolektorju od leta 2017, ko je bil objavljen razpis za graditev druge cevi predora Karavanke. Kako je mogoče, da ni uspelo človeku, ki se mu (skoraj) nihče v Sloveniji ne upa reči ne? Človek, ki s seboj ne nosi denarnice. Človek, ki ne kliče za rezervacije. Človek, ki je mislil, da ima vse, pa ugotovil, da nima nič. Kaj izkazuje podrobna analiza izjav, dogodkov in odločitev? V bistvu vse najhujše, predvsem pa, da je tudi Stojan Petrič kot nič koliko ljudi pred njim stavil na konje, ki niso zmožni zmagovati; ki niti do cilja ne (z)morejo; ki že med dirko menjajo džokerje, že med tekmo preskočijo ograjo na druge dirke, kjer se zapisano ponovi. Znova ne zmorejo zmagovati. Ne zmorejo do cilja. In znova med dirko menjajo džokeje. Ne razumeti te logike kvazi politike, ki izvaja kvazi vlado, je ne razumeti Slovenije. In posledično ne razmeti položaja, o katerem je sanjal, pa ga ne bo nikoli dosegel.

Prva v vrsti, ki je prav usodno zatajila Petriča, je prav gotovo ministrica za infrastrukturo Alenka Bratušek, ki brez Petričeve pomoči zagotovo ne bi zmogla finančnih bremen volitev in po volitvah nikoli ne bi videla infrastrukturnega resorja. Saj veste, silovita kampanja za upokojence, potem pa niti slišati ni hotela o zdravstvu, ki ga je imela polna usta, in ker po njeno nihče ni želel infrastrukture, je bila uboga Alenka primorana prevzeti ta izjemno zahtevni resor.

No, do tod je še poslušala botra Petriča. Ko je ugotovila, da s svojim besedičenjem ne bo (z)mogla reševati resnih projektov, je bila najprej tišina. In tipičen otopel pogled, ki bi lahko prišel v učbenike slovenske nesposobne politike. Tišino je prvi presekal Petrič, ki je izgubljal potrpljenje in ji dal vedeti, kdo in zakaj je. Sledila je javna kampanja ministrice, namenjena Darsu, kjer je dovolj jasno zahtevala, da verjame, da bo Dars izbral prave, ni pa si upala izustiti Petriču tako želenih besed – domače izvajalce.

In postala je predmet medijskih napadov, ki si jih zagotovo ne bi nihče želel, vendar je Alenka kmalu zamenjala poligon, ugotovila, da je še več denarja in več interesa pri energetiki, in se predala varnemu zavetju strica iz Amerike. Kar nenadoma je bilo dovolj kapitala za Alenkinega potrčka Pavliča, da je kupoval intervjuje v poceni rumenih medijih, kar nenadoma je Petričev napad izgubil učinek. In kar nenadoma se je vrnil nasmeh na obraz ministrice, ker je ugotovila, da lahko kljub nesposobnosti prodaja sponke še naprej.

Stojan Petrič sicer velja za prijatelja Milana Kučana, a Kučanov drugi prijatelj, sedanji premier Marjan Šarec, ni bil preveč koristen za Petričev Kolektor.

Šarec mu ni pomagal
In že smo pri drugemu igralcu, ki je usodno zatajil Petriča. To je sam predsednik vlade Marjan Šarec, ki sicer menda ni nič obljubil velikemu Petriču, ko se mu je prišel donkorleonovsko poklonit še v času volilne kampanje, vendar tudi in predvsem ni odrezal Alenke, ko je Petrič to že zelo jasno zahteval. Tudi Marjan je imel ali ima namreč pomembnejše projekte s strici iz Amerike, nenavadno, tudi v zvezi z energetiko, in tudi njemu se ni dalo igrati drugoligaških tekem v domačem peskovniku z igralci, ki nimajo potenciala za uspeh. Še en strateški minus za Petriča, ki je vnovič dokazal, da ne razume vloge konjev niti pri šahu. In da je zrel za kopito.

In že smo pri vele Kolektorju samem. Če naredimo analizo medijskih nastopov »visokih predstavnikov« Kolektorja, predvsem nastopov v Tarči, lahko hitro ugotovimo, da z vehemenco, vsebinsko pa s popolno nepripravljenostjo seveda ne moreš posegati po medijskih uspehih, kaj šele vrhunskih gradbenih projektih. Petrič je na vodilna mesta nastavljal ljudi, ki očitno znajo zapravljati denar, ne znajo pa ga  prislužiti, so polni besed, kaj vse obvladajo, imajo pa klasične probleme z impotenco in sorodnimi težavami pomembnosti željnih, ki nikoli zares niso obvladali niti lokalnega okolja. Discipline ni bilo in šibki členi so se izkazovali na vsakem koraku. Staviti samo na eno odvetniško pisarno v tako ključni igri, kot so (bile) za Petriča Karavanke, je nov strateški spodrsljaj. Niti avtor predmetne zakonodaje in uzanc DKOM mu namreč ni uspel dostavljani nič drugega kot mastne račune.

Tudi časopisu Delo, kjer je Kolektor glavni lastnik, ne gre dobro. Foto: STA.

Kaj pa revizorji?
Za popolno zgubo se je izkazal tudi ključni adut Petriča na Državni revizijski komisiji Smrdel. Naiven videz in nebogljene očke zagotovo niso preslepile Erike Žnidaršič in podobnih medijskih akterjev. Predvsem pa si je, kar je najlepše, Smrdel jamo skopal kar sam, saj je po vzoru profesorjev zaslužkarjev rekorderjev zaračunaval več ur, kot jih ima dan. Dovolj za novo olimpijsko disciplino, kjer bi bila Slovenija zagotovo zaporedni prvak, vendar odločno premalo, da bi premagal disciplinirani Cengiz. Z njegovim bridkim slovesom, ki so ga Petričevi mediji skušali ovekovečiti s scenografijo mafijskega pogreba prvokategornika s potencialnim iskanjem atentatorja, je bil DKOM rešen tudi vpliva Kolektorjevih žensk. Prišel je namreč Červek, ki je dal takoj vedeti, da pod njegovim vodstvom odločitve sprejema on, ne pa strici iz ozadja, in zgodbe o DKOM je bilo za Petriča konec. In kdo se danes še spomni Smrdela?

In smo že pri Darsu. Težko bi našli junaka, ki bi ob imenovanju uprave Žavrlan-Vidic slednji napovedal dokončanje mandata. Še manj uspešno kljubovanje političnim in gospodarskim pritiskom ter preživetje volitev. Pa vendarle je uprava zdržala, normalno bo celo končala mandat, in če kdaj, bi si zaslužila ponovitev mandata, saj postavlja standarde, ki bi jih družba morala začrtati že na začetku svojega delovanja. Predvsem pa se jih držati. Ponovitve mandata seveda ne bo, najprej zaradi naravnost deplasiranega nadzornega sveta, ki ga je imenovala vlada, v katerem so zastopniki nivoja hišnega sveta lokalnega vrtca. Kadrovski bazen LMŠ seveda. Pri tem tokrat tudi SD ni izjema. Predvsem pa zaradi že omenjenega igralca Marjana, ki mora lastno nesposobnost medijsko zakrivati s kadrovskimi igricami.

Zakaj je uspelo Turkom?
In kaj je potem uspelo Cengizu? Predvsem to, da v skoraj treh letih ni nasedel na nobeno od številnih min domačih lobistov in silnih svetovalcev, ki so se ponujali na vsakem ovinku. Da je odigral z enako taktiko od prvega dne, ki je ni prilagajal hitrosti vetra ali temperaturi ozračja. Kakor so mu na začetku skušali uničevati ugled, se jim je vrnilo kot bumerang. In kako vehementno so si zamišljali, da bo prvi udarec tudi končni udarec. Danes je na kolenih Kolektor, že vmes si ga je privoščila taista Delavska svetovalnica, ki so jo najprej uporabili proti Cengizu, pa so ta napad na Kolektor seveda redki mediji v državi opazili.

Idrija, Kolektor Group.Izjava za javnost predsednice vlade Alenke Bratusek in predsednika uprave koncerna Kolektor.Foto: Daniel Novakovic/STA

Preživitvenega obrata denarja za napihnjen milni mehurček konglomerata Kolektor ni (več), Petričeve zamere zaradi samovšečne drže in odprtih sporov vse povprek so prevelike in tokrat niti stari dobri stric Kučan ne bo mogel pomagati. Banke bodo terjale svoj krvni davek, razpadel bo imperij, ki se niti zgradil še ni. In spet bo predmet medijskega objokovanja, hišni kvazi ekonomski pisci bodo še vedno mastno služili s prispevki, kako je treba gradbena dela oddajati domačim izvajalcem ne glede na vse maslo na glavi, ki ga nosijo. In ne glede na to, da vsi skupaj ne premorejo referenc niti mehanizacije za začetek kakršnega koli resnega infrastrukturnega projekta. In čez leto dni bo spomin na Kolektor samo še … ?

In drugi tir? Tudi če bi Tom Cruise posnel Misijo nemogoče 9 (ker 7 in 8 sta že v izvedbi), v njej ne bo vloge za Petričev Kolektor. Niti za stranskega igralca ali posebne efekte. Razen morebiti za catering, če jim bo uspelo zagotoviti izbrane okuse za turške jedce. Ampak tudi to je posel, mar ne?

Za konec še nauk Petričevih neizsanjanih sanj – nikoli ne moreš biti tako velik, da ne bi mogel postati najmanjši.

Demokracija

 • šmentanamuha

  …. vrč hodi toliko časa po vodo, dokler se ne razbije. Očitno je ta čas prišel.

  Serpentinšek style press

  • zokispoki

   Ce ni tele, je pa osel !

 • šmentanamuha

  Kdaj bo prišel na vrsto Janković?

  … upam, da kmalu.

  • VERZIFIKATOR

   Tudi ta je zdavnaj že na vrsti,
   neučakano se prestopica,
   čaka, prosi in roti fant strica,
   naj pomagajo mu strica prsti.

   Pomagali bodo strica prsti,
   brez skrbi, je stric mizar po stroki,
   dobro zna z nečaki in otroki,
   znajde žebelj v Jankovi se krsti.

   • šmentanamuha

    :)

  • zokispoki

   Nam mora prej vsaj se vodo zastrupit, de !

 • Antonius

  No, zdaj vemo, da je Petričev *stojan* impotenten.

  • VERZIFIKATOR

   Petrov element je bojda stoja,
   na figuro to se je privadil,
   malce bo sicer še telovadil,
   v pesku bo končal kot glava noja.

  • zokispoki

   Imperij ?!? Kvecjemu pickin dim, kenede !

 • jevidel

  Mogoče se bo zdaj le zamislil, kako je tistim, ki jih je on nategnil….
  ja, ja, ….. “čista vest, je najboljši poušter”.

  • zokispoki

   Morda pa tovaris presedla se v porno industrijo, ki bi mu bila nekako bolj pisana na kozo. Javno zasebno partnerstvo z Zokanom Kriminalovicem in uspeh je zagotovljen, de ! Dedededede !

 • VERZIFIKATOR

  Peter Predorič

  NI TO ZGODBA

  Ni to zgodba z divjega Balkana,
  Turek Čengiz kjer vse živo lomi,
  v njega silo več nihče ne dvomi,
  zgodba je domačega pristana.

  Peter pravi, da se v bran bo stavil
  Turku Čengizu ki k nam prodira,
  Peter da domače zgolj podpira,
  če bo treba, bo prav vse zapravil.

  Peter je kolektor vojske močne,
  koliko papirjev trosi praznih,
  se izkaže, da zares poraznih,
  takih za nenehne more nočne.

  Zapustijo Petra vse te sile,
  ki jih kot kolektor zbral je z leti,
  nogo dajo Petru, ker umreti
  nočejo z njim v boju kamarile.

  Turek Čengiz že pred Karavanke
  Petra je stoje pred luknjo stisnil,
  ne da Peter bi lahko sploh pisnil,
  nasadil ga je kot čep na planke.

  Kaj sledilo tej bo invaziji,
  Peter vse bolj v strahu pričakuje,
  po balkansko dalje podkupuje,
  da ušel nekako bi moriji.

  Peterček, imperij ki gradil je,
  proti Turkom v boj stoje pozival,
  še naprej račune bo dobival,
  šlo na tanko bo in vse bolj divje.

  Ni to zgodba z divjega Balkana,
  na domačih tleh se bitka bije,
  stoja na kolenih se odvije,
  Petrova bo hiša razprodana.

  • Vesna Kovač

   Zopet odlično!

 • Andrej

  Pozdravljam padec Kolektorja, če je to začetek padca F-21.
  Le zakaj nas morajo Turki učiti?

 • Olga101

  Tako zgleda, ko voziš avtobus brez izpita! Šarec, Cerar, Bratušek, Petrič…

 • Ivan Ivanovič

  Slika ne laže: Cerar, Pahor, Šarec, Kučan drug poleg drugega. In potem nekateri pravijo, da je Kučan samo upokojenec. No, saj verjetno niti sami ne verjamejo tega.

 • gabrijelobid

  Za njega se ni bati…ima keša,da se iz njega ne vidi.

 • Ryuk

  Prvi na vasi, dokler ne pride kdo drug. V socialistično-protekcionističnih razmerah je lahko biti petrič, čim se najde konkurenca, je pa že druga pesem.
  https://uploads.disquscdn.com/images/105808b5127e14c4e7e94f846c9f16476481da092f8c47352758ecbf7f0e67ca.jpg

 • WISKY 1000

  Na sliki so vsi za v en koš

 • Nata
 • jevidel

  Slovenija nima zunanjega sovražnika, ampak lastne ravbarje, lažnivce in požeruhe…… le kje se je ta folk tega naučil ……?
  Svetlana povej jim tako, kot samo ti znaš !

 • saturnsky23 saturnsky23

  Ta je (Petrič) poleg mitraljezca Šarca, glavni uvoznik šiptarije z množino otrok in neprestano nosečnicami v Slovenijo, ki napadajo CSDje, posledično nas davkoplačevalce. Z vseh strani tudi migranti, je naša domovina ogrožena kot še nikoli v zgodovini.

 • Vlado77

  Poraz Kolektorja in Petriča zveni spodbudno, saj ne bomo plačevali 2x 3x več kot je potrebno za velike projekte. Vendar se bojim da imajo old bojs v Murglah vedno rezervni plan. Drugi tir je še vprašanje. Po mojem so ta dva projekta učna ura za v bodoče. Avstrijci ,ki so nam primer dobre prakse bodo kmalu skozi tunel . Naši zaradi postopkov in protežiranja fantov F21 pa še nismo niti začeli. Če bo to pomenilo ” dovolj imamo igric globoke države in old bojsov,ki izvirajo iz nekega obdobja ,ki je dokazano zgrešeno- bomo na začetku novega obdobja. Upam , da bo to preokret. Najprej bi se morali pozanimati kako imajo avstrijsci in tudi drugi narodi urejene zadeve okrog postopkov razpisov. To pri nas je po mojem najslabše v EU. Vemo že iz cestnega križa. Stvari se vlečejo v nedogled. Ena hiša ali ena parcela eli par olj ustavi zadevo za leta.Predor Markovec en primer dolgega zavlačevanje. So pa taki primeri prav povsod. Tu ne gre le za globoko državo temveč hudo zakomplicirane postopke,ki naj bi bili garancija za poštenje , so v resnici ravno obratno. Na koncu je cena večja ,ki jo plačamo vsi državljani. Pri ceni ne mislim le cene kokretnega projekta temveč zastoj celih regij in posledično gospodarstva.Kitajci recimo so druga skrajnost ,ki se ne ozirajo na pritožbe. Vendar se človek vpraša kaj je važnejše – cena hitrost postopka ali kompliciranje s postopki in velikanska zamujanja in na koncu 2x 3x višja cena od začetne.

  • Antonius

   Kleptomanski aneksi k pogodbam so z naročnikom vnaprej dogovorjeni ključ tistih vrat, da s krajo dražijo cene državnih naročil pri izvedbi projektov.
   Z aneksi so dvigali ceno za dve milijardi preplačanemu avtocestnemu križu, najdražji izgradnji Onkološkega inštituta in otroške bolnice, predor Vižmarje, predor Makovec, Teš 6, drugi tir aneksi še čakajo in še vedno nedograjenega a najdražjega športna projekta v Stožicah.
   Evidenten primer kraje zdravstvu namenjenega denarja so primer razni Zemljariči. Izvoljena politika stoji za njihovimi hrbti in jim omogoča, da zdravstvu namenjeni denar kradejo kar s kamioni.
   Iz spomina je ušel glavni akter, ki je s krediti potopil najboljšega soseda. Danes ga imamo v Ljubljani na županstvu, kjer glavnemu mestu na hrbet nalaga 200 milijonski *puf*.
   Slovence primerjati z ovcami je krivica storjena ovcam. Ko so ovce ogrožene, z beeee storijo vik in krik. Slovenci pa krajo mirno plačujejo, stojijo v zdravstvenih vrstah in že 25 let volijo tiste, ki jih postavljajo pred zdravniki v vrste in kradejo.
   Najnovejša Parsifalova raziskava javnega mnenja nam lepo kaže sliko, da bi po volilnem rezultatu manjšinci zopet sestavili koalicijsko anti-Janša vlado.
   Slovenci niti tega še niso uspeli ugotoviti, da je anti- Janša koalicija z Mesečevo ZL vred, zgolj očem raznobarvna, a v bistvu, ena partijska stranka.
   Proporcionalni volilni sistem je partijska oblika samoupravne demokracije. Vsi smo zraven, proporcionalni volilni sistem nam pa določa, kdo nam bo sestavil koalicijsko vlado.

 • Amerikanc

  Dober komunist, je mrtev komunist. Zato nikomur ne verjamem, dokler tunel ne bo zgrajen in plačan.

 • xtc

  Tako bodo končali vsi Kučanovci maziljenci,kmalu dotolkli jih bodo tujci druzga za drzugim.

 • maček ivan

  Sam ne bi še odpiral šampanjcev, sem bil mimo,.. v Murglah gori luč cele noči….

 • Branko Jadran

  Kaj pisejo cajtunge v yugovini, blokade raznih cudnih racunov, berite.se cajtumge v smeri ko tece sava