S petkom prihaja višja minimalna urna postavka za študentsko in dijaško delo

Študentsko delo. (Foto: STA)

Danes je v uradnem listu Ministrstvo za delo objavilo odredbo o uskladitvi najnižje bruto urne postavke za uro študentskega oziroma dijaškega dela. Ta ne sme biti nižja od 5,89 evra. Novo določilo stopi v veljavo s petkom. 

Letos je bila dvignjena minimalna plača, ob tem pa velja tudi zakonska obveza, da mora dotični minister hkrati z njeno spremembo, odrediti nov znesek za minimalno bruto urno postavko, ki se nanaša na začasna in občasna dela. Minister Janez Cigler Kralj je ob tem sporočil, da so takoj zatem, ko je bila objavljena nova višina minimalne plače, pričeli z določanjem najnižjega zneska za urno postavko za dela, ki se jih opravlja občasno, poroča STA.

K uskladitvi pa je ministra danes pozval Sindikat upokojencev Slovenije. Februarja bo namreč prenehala veljati odredba o višini urne postavke ter višini dohodka za začasna in občasna dela, zato Ciglerju Kralju predlagajo, da naj v odredbi, ki bo v veljavi do marca, dvigne urno postavko za tovrstno delo, ki ga opravljajo upokojenci, in sicer, da prav tako ne bo nižja od 5,89 evra bruto oz. 4,97 evra neto zneska. Obenem še pozivajo, naj se uskladijo mesečni in trimesečni  znesek ter znesek na letni ravni.

Domen Mezeg