S pol milijarde dokapitalizirani HSE si je izplačeval dodatke na uspešnost

Predsednik vlade Robert Golob in njegov prijatelj Tomaž Štokelj, direktor HSE (Foto: montaža Demokracije/STA)

Ljudje s svojim denarjem ravnajo bolj gospodarno kot s tujim. To je maksima, ki velja povsod po svetu, ne glede na politični sistem ali kulturo države. Tudi v slovenski energetiki se prekleto dobro zavedajo, da se jim ne bo nič zgodilo, če bodo slabo poslovali – še poplačani bodo. Dobro vedo, da ne hazardirajo s svojim denarjem, ampak denarjem davkoplačevalcev. 

Kot poroča časopis Finance, so tako v Holdingu slovenske elektrarne (HSE), ki ga je decembra država reševala s kar 500 milijoni evrov, zaposlenim po prejemu pomoči izplačali po 980 evrov nagrade za poslovno uspešnost. V HSE se branijo, da so nagrado za poslovno uspešnost tik pred koncem leta 2022 izplačali za leto 2021 in ne za lani.

“V družbah skupine HSE se poslovna uspešnost v skladu s kolektivnimi pogodbami izplačuje v decembru, in sicer deloma za preteklo leto in deloma za tekoče leto. Na osnovi sklenjenega dogovora s sindikati smo konec decembra 2022 izplačali le del uspešnosti za preteklo leto, 2021, v višini 980 evrov, o izplačilu preostalega dela za leto 2021 in 2022, ki izhaja iz sklenjenih kolektivnih pogodb, socialni dialog še poteka,” so pojasnili v HSE.

Holding smo financirali davkoplačevalci, zdaj si delijo naš denar. (Foto: STA)

Uspešnost za 2021, ampak tudi 2022

V letu 2021, za katerega so izplačali nagrado za poslovno uspešnost, je imela skupina HSE (Dravske, Soške hidroelektrarne, Termoelektrarna Šoštanj in Premogovnik Velenje) 47 milijonov evrov dobička, a hkrati skoraj 400 milijonov bilančne oziroma prenesene izgube.

A ista kolektivna pogodba, na katero se sklicujejo, bo poskrbela tudi za to, da se bodo nagrade za poslovno uspešnost izplačale tudi za poslovno leto 2022, saj je pogodba napisana tako, da se uspešnost plačuje tudi, ko družba ni uspešna, ali celo, ko jo morajo reševati davkoplačevalci.

Na davkoplačevalski pogon

Spomnimo, Skupina HSE, ki jo vlada uvršča med strateške naložbe, proizvede več kot 60 odstotkov električne energije v Sloveniji in je kot taka ključna za zagotavljanje zanesljive oskrbe z električno energijo v državi. Decembra lani je namreč Republika Slovenija (beri: z davkoplačevalskim denarjem) vplačala prvo od dveh tranš potrebnih finančnih sredstev za premostitev likvidnostnega primanjkljaja skupine HSE v obliki naknadnih vplačil kapitala, in sicer v višini 300 milijonov evrov, druga, v višini 192 milijonov evrov, pa je bila vplačana do 15. decembra 2022 po odobritvi dopolnitve letnega načrta upravljanja s strani Vlade RS. Vodenje družbe je oktobra prevzel osebni prijatelj predsednika vlade Roberta Goloba in njegova poročna priča – Tomaž Štokelj.

Direktor HSE Tomaž Štokelj (Foto: HSE)

Zakaj je kolektivna pogodba s sindikati napisana tako, da se izplačuje uspešnost tudi, ko je družba neuspešna, ni znano. Smo pa na državno družbo HSE naslovili vprašanje v zvezi s to dilemo. Sama definicija poslovne uspešnosti namreč pomeni, da je družba v prejšnjem letu poslovala z dobičkom, delavci pa na tak način prejmejo del tega dobička. Če dobička ni, pa še vedno izplačujejo poslovno uspešnost, ga po definiciji izplačujemo davkoplačevalci oz. na tak način srečnim zaposlenim plačujemo nekakšno denarno socialno pomoč. Tudi iz denarja, ki nam ga je Golobova vlada ukradla z novim zakonom o dohodnini.

Pri tem pa je pomenljivo, da še vedno plačujemo eno najvišjih cen za električno energijo v Sloveniji. Socialni program skrbi za uslužbence v državnih družbah, ki bo nesrečne smrtnike v zasebnem sektorju očitno drago stal.

Foto: Twitter

Andrej Žitnik