fbpx

Saga o novem predsedniku uprave NLB: Je Cerar zopet pokleknil pred nečaki iz ozadja?

Miro Cerar (foto: epa).

Danes se zaključuje razpis za predsednika uprave NLB, kamor naj bi se zavihtel Borut Jamnik, mož, ki nadzoruje slovensko gospodarstvo ter že dva mandata predseduje Združenju nadzornikov Slovenije. Pri vsej zgodbi se zdi, da gre za vojno stricev iz ozadja, vlada pa bo situacijo lahko le opazovala z distance. 

Menjava vodstva se dogaja v ključnem trenutku za banko, saj se kmalu začenja postopek prodaje, banko pa še vedno težijo slaba posojila iz preteklosti. Zato je za vlado seveda ključno, da se na čelo kadruje prave kadre, a zdi se, da imajo pri tem glavno vlogo vsi drugi, poleg Cerarja. Mesto predsednika uprave naj bi tako, po poročanju Požareporta, zasedel Borut Jamnik, kar naj bi mu omogočal Marko Jazbec.

Kot smo že objavili v oddaji Hobotnica, si je Jamnik, ki je že bil na odstrelu, povrnil moč, ko je še v tretje uspešno postal predsednik Združenja nadzornikov Slovenije. Kljub resnim načrtom Cerarjevih operativcev – na čelu z Aleksandarjem Kešeljevičem – naj bi s pomočjo Jazbeca ohranil tudi položaj predsednika NS v Telekomu. Brez SDH namreč nimajo zadostnega števila glasov za njegovo zamenjavo na že sklicani seji, ki bo ta petek.

Podpora v SD
Ključno pa je, da ima Jamnik pomembno podporo tudi v delu SD, ki ga obvladuje stara struja, v kateri je tudi njegova teta Breda Pečan. Zaradi prevzema Save re. se je Jamnik že sprl tudi z Janezom Kocjančičem, ki je lobiral za hrvaškega tajkuna Vlahoviča.

Kdo bo zmagovalec te bitke med strici in nečaki iz ozadja, bomo videli kmalu, saj bo to pokazalo imenovanje novega šefa NLB in prihajajoča skupščina Telekoma. Ne glede na izid pa bo Cerar v tej zgodbi igral zgolj stransko vlogo.
M. G.