fbpx

Samozaposleni, samostojni podjetniki in ostali, lahko ste mirni: Postopek traja manj kot minuto, vi pa boste dobili izplačila za marec, april in maj, zagotavlja svetovalec Simič

Davčni strokovnjak Ivan Simič. (Foto: STA)

Posamezni radikalni predstavniki nevladnih organizacij, sindikati so v imenu samozaposlenih, samostojnih podjetnikov zagnali vik in krik, da jim trenutna vlada ne bo izplačala popolnoma nič. “Zavezanec, ki se odloči za ta postopek, lahko to stori kadarkoli do 31. maja. Ta prvi rok do 18. oz. 19. aprila je zato, da bi dobili denar za marec do 24. aprila. Drugače se lahko prijavi do konca meseca aprila in bo 10. maja dobil nakazilo za marec in april. Lahko se prijavi do konca maja in bo dobil vsa tri nakazila za marec, april in maj,” je pojasnil davčni strokovnjak Ivan Simič.

Ivan Simič je v Sloveniji eden najbolj cenjenih davčnih strokovnjakov. Vlada Republike Slovenije je obljubila, da bo vsem tistim, ki so zaradi korona krize ostali brez dela in prihodkov, pomagala z izplačili. Simič razloži, da je postopek zelo enostaven. “Izjavo, ki jo morate izpolniti, jo imate tako ali tako na vrhu aplikacije. To je devet kljukic. Spodaj samo napišete transakcijski račun. Jaz sem štopal, to traja vse manj kot eno minuto,” zagotavlja Simič.

Simič opozarja vse samozaposlene, samostojne podjetnike ter ostale, da so do državne pomoči upravičeni, če so imeli do 9. aprila poravnane vse davčne obveznosti. “S tem ne bo nič zamujeno. Paziti morajo edino, na kateri dan vlagajo vlogo. Tudi pri prispevkih, da imajo poravnane davčne obveznosti na dan 9. aprila. Jaz mislim, da bo potekalo vse normalno. Furs ne bo imel težav, saj gre za sprejem podatkov preko informacijskega sistema, ki je dokaj enostaven,” sporoča Simič.

Izjavo, ki jo morate izpolniti, imate tako ali tako na vrhu aplikacije. Če greste preko E-davkov, greste na novi dokumenti in pod novimi dokumenti poiščete ostali. Tam na koncu najdete Covid-19. Vstopite noter in pred vami se pojavi izjava, ki ima na vrhu gor vaše ime in priimek, davčno številko in potem so prazne rubrike, v katero vpišete telefonsko številko. Sledijo tri vrstice s tremi krogci, kjer morate označiti s tremi kljukicami, da imate za vse tri mesece težave, padec prihodkov. Drugo je, da uveljavite univerzalni temeljni dohodek, in tretje, da uveljavljate, da ne plačujete prispevkov za to obdobje,” je postopek opisal Simič.

Vsem tistim, ki kljub temu ne boste rešili težav, priporočamo, da se osebno obrnete na Ivana Simiča. Pišete in kontaktirate ga lahko TUKAJ in preko njegovega Twitter računa.

Luka Perš