Šarčevim nesmiselnim idejam ni videti konca: Stanovanjsko politiko rešuje na račun državljanov – Izvajati bi morali svoje ukrepe, ne pa omejevati oddajanja zasebnih stanovanj in posegati v zasebno lastnino!

Foto: STA

V zadnjih dneh je v slovensko javnost razburjala problematika stanovanjske politike zaradi sprejetih ukrepov Banke Slovenije. Vlada Marjana Šarca pa je še dodatno razburila slovenske državljane z idejo omejitve oddajanja stanovanj v turistične namene. Nekateri slovenski državljani pa so ukrep vlade že razumeli kot napad na njihovo svobodo odločanja. “Država bi morala stanovanjsko politiko, kamor spada tudi učinkovito nižanje najemnin izvajati s svojimi ukrepi, ne pa omejevat zasebnega sektorja in posegat v zasebno lastnino. Če karikiram, država bi morala poskrbet, da se cene najemnin in nepremičnine znižajo s tem, da vzpostavi dodatno ponudbo na trgu,” se je v svoji izjavi kritično odzval direktor Zbornice za poslovanje z nepremičninami pri Gospodarski zbornici Slovenije, Boštjan Udovič.

Marjan Šarec je včeraj zopet presenetil slovensko javnost v Državnem zboru. Problematiko desetletne zavožene stanovanjske politike pa bi Marjan Šarec reševal z dodatnim omejevanjem oddajanj zasebnih stanovanj zasebnikov v času turističnih mesecev. “Ministrstvu sem naložil, naj najde odgovor na vprašanje, kako omejiti oddajanje v turistične namene – eden od odgovorov je lahko časovna omejitev na določeno število dni v letu, s tem bi pomagali študentom, ki so jim bila minula leta dostopna tudi stanovanja oz. sobe zasebnikov.” Slovenska vlada resnično nima vizije za prihodnost. V državi, kjer nujno potrebujemo nove študentske domove ter domove za upokojence, se bo slovenska vlada šla navidezno vojno proti spletnemu ponudniku Airnb.com ter ostalim zasebnikom oddajanje zasebnih stanovanj. Vlada si je zopet našla novega sovražnika, ki pa mnenju direktorja zbornice za poslovanje z nepremičninami pri Gospodarski zbornici Slovenije, Boštjana Udoviča nima bistvenega vpliva. “V Portorožu smo imeli zelo dobro predstavitev, ko je en kolega iz združenja FIABCI razložil situacijo okrog Airbnb.  Je omejen lokacijsko, zelo omejen. Prisoten je v strogih centrih Ljubljane in v strogih centrih turističnih mest. Po nekih krajih, po podeželju ga skorajda ni.”

Prebivalci v turističnih krajih jim prav oddajanje svojih zasebnih stanovanj v času turistične sezone predstavlja edini  oz. večinski prihodek njihovih družin. Vlada Republike Slovenije pa misli rešiti stanovanjski problem z dodatnim omejevanjem. Vprašamo se lahko, kdo je tu resnično nor? Predlog vlade pa je že naletel na kritični odziv slovenske javnosti. “Vlada želi omejiti uporabo moje ZASEBNE lastnine in določati, komu lahko oddajam. Pfuj! Nepremičnino sem kupil jaz in jaz bom odločal, komu bom oddajal in za koliko časa ter denarja. Vlada naj raje gradi nove domove za študente, zasebno lastnino pa pusti pri miru,” se je jezno odzval eden izmed slovenskih državljanov na socialnih omrežjih.

Direktor GZS - Zbornice za poslovanje z nepremicninami Bostjan Udovic je zelo kritičen do omejevanja zasebne ponudbe. (Foto: STA)

Direktor GZS – Zbornice za poslovanje z nepremicninami Bostjan Udovic je zelo kritičen do omejevanja zasebne ponudbe stanovanjskih nepremičnin. (Foto: STA)

Slovenske težave s stanovanjsko politiko slovenska vlada ne bo rešila z omejitvijo zasebne ponudbe
Boštjan Udovič, direktor za poslovanje s nepremičninami pri GZS v svojem mnenju sporoča, da omejevanje zasebne ponudbe ne bo rešila stanovanjsko politiko. Svoje mnenje so velikokrat izrazili na posvetih in tudi pri pripravi novega stanovanjskega zakona, vendar večino njihovih pripomb ni bilo upoštevano. “Ta ideja je zapisana v osnutku stanovanjskega zakona in smo že večkrat izrazili stališče zvezi s tem. Naše stališče je sledeče. Mi smo imeli prejšnji teden v Portorožu posvet, kjer smo se o teh zadevah pogovarjali in smo ugotovili, da stanovanjski zakon v tem delu ni ustrezen. Država bi morala stanovanjsko politiko, kamor spada tudi učinkovito nižanje najemnin izvajati s svojimi ukrepi, ne pa omejevat zasebnega sektorja in posegat v zasebno lastnino. Če karikiram, država bi morala poskrbet, da se cene najemnin in nepremičnine znižajo s tem, da vzpostavi dodatno ponudbo na trgu. Javna ponudba, javna stanovanja in da spodbudi gradnjo zasebnih stanovanj. Nič od tega država ne dela, do zdaj ni delala. Iz tega stanovanjskega zakona tudi ne izhaja, da bi imela kaj takega v načrtu, ampak se raje zateka k omejevanju zasebne lastnine, v smislu omejevanja najemnin.”

Omejevanje najemnin in omejitev zasebne ponudbe, država nima dolgoročne strategije glede stanovanjske politike
Boštjan Udovič ob tem dodaja, da država bi samo omejevala zasebno ponudbo. Ne dela pa popolnoma ničesar o dolgoročni strategiji rešitve tega problema. Po njegovem mnenju ukrepi vlade lahko vplivajo kratkoročno, ne vplivajo pa dolgoročno. “Mi pa ugotavljamo, strokovnjaki ugotavljajo, da primeri iz tujine niso nikoli bili na dolgi rok uspešni in ne morejo biti uspešni. Na posvetu smo tudi slišali, da lahko država omeji najemnine s svojimi ukrepi, vendar mora to biti zelo kratek čas, da se prepreči akutne težave. Država mora sprejeti ukrepe, s katerimi bo dolgoročno poskrbela, da ne bo takih težav na trgu. Mora zagotoviti gradnjo stanovanj, kakšne spodbude, da bo več stanovanj na trgu. Naša država pa bo šla v tem smislu v samo omejevanje. Moram dodati, da stanovanjski zakon predvideva nekaj ukrepov na strani države, se pravi ukinitev neprofitne najemnine in uvedbo stroškovne, kar je zelo pomembno, da bi se zgradilo več javnih stanovanj in pa ta javno najemna služba. Vse to, kar smo v zakonu videli v tej obliki, je nedorečeno, narejeno na pol in po našem mnenju ne bo imelo bistvenih učinkov na trg.”

Vlada Marjana Šarca si nabira poceni politične točke pri  reševanju omejitve Airnb-ja
Marjan Šarec je v svojem odgovoru na poslanska vprašanja odgovoril, da ponudba Airnbn vpliva na zasedenost stanovanj in si študentje zaradi dragih najemnin ne morejo privoščiti najem zasebnega stanovanja. Sogovornik, direktor Zbornice za poslovanje z nepremičninami, Boštjan Udovič z lahkoto zavrže naiven argument slovenske vlade. “V Portorožu smo imeli zelo dobro predstavitev, ko je en kolega iz združenja FIABCI razložil situacijo okrog Airnb-ja. Airnb je omejen lokacijsko, zelo omejen. Prisoten je v strogih centrih Ljubljane in v strogih centrih turističnih mest. Po nekih krajih, po podeželju ga skorajda ni. Ne vem, če mi imamo namen urejat javno zgrajena stanovanja ali zgrajena stanovanja v strogem centru Ljubljane. Stare meščanske hiše, kjer je Airnb najbolj aktualen, niso primerna za najemna stanovanja za mlade družine. To je moje osebno mnenje, da je problem Airnb ni tako veliko, kot ga predstavljajo.”

Namesto ukvarjanja z resnimi problemi vlada uvaja zvišanje davka na najemnine, lastniki stanovanj preslabo zaščiteni
Po besedah našega sogovornika veliko bolj resno vprašanje na področju stanovanjske politike ostaja nerešen odnos zaščite lastnikov nepremičnin in novi napovedani dvig davka na najemnine. “Res pa je, da vsaka taka stvar zmanjšuje ponudbo na trgu. Proti temu se je potrebno borit s tem, da se poveča gradnjo in se izkoristi tista stanovanja, katera so v tem trenutku prazna in seveda tista stanovanja, katera so v tem trenutku črno oddana. Tudi takih je precej, statistika kaže, da je ta številka precej visoka. Če ste spremljali, država v okviru davčnih ukrepov zvišanje davka na najemnine. To pomeni, da bo še slabše. Črnega trga bo še več, po drugi strani pa lastniki niso zaščiteni, če dobijo v stanovanje kakšnega najemnika, ki jih izkorišča ter ne plačuje stroškov in najemnine, potem imajo lastniki dolge sodne postopke. Lastniki se bojijo oddajat stanovanja na zasebnem trgu. Država želela povečati število najemnih stanovanj na trgu, bi morala sprejeti pet do deset enostavnih ukrepov, tako pa se zatekajo temu, da bi preganjali zasebno pobudo, omejevali najemnine. S tem bodo vplivali, da bo stanovanj še manj,” zaključuje svojo izjavo o zgrešenosti Šarčeve stanovanjske politike direktor Zbornice pri poslovanju z nepremičninami, Boštjan Udovič.

Luka Perš

 

 

 • piko8

  To se dogaja državljanom, ko izvolijo 3razrednega komedijanta!!

  • Aton

   Po meri državljanov.

   • milanček

    ne, ta idiot, možganski invalid, pa ne more biti po moji meri! tudi ostali majmuni, pahor, bratovškova, cerar, to so dobesedno merska enota za idiota oz možganskega revčka!

 • rubec

  Kaj drugega pričakovati od vlade, ki je v življenju v celoti prebrala samo Marxova zbrana dela. To je enako kot če bi najemodajalcem v Hongkongu dovolili oddajat samo stanovanja v pritličju.

  • tasilo

   Tudi jaz sem prepričan, da je Violeta Tomič pobrita na karla marxa.

 • SIMON ROZIC

  Kmalu bo tako, kot je bilo 1945 do 1950 in še kasneje, kjer se je partija odločila,
  da bo v hišo lastnikov vselila “družine”, ki so poleg tega, da niso delali nič ,
  veselo vohunili za lastniki, jim kar se da nagajali, jim uničevali več generacijsko
  lastniško dobrino in po partizansko in naščuvano “srali” po trpečih ljudeh! Saj je
  povedala šefica – tovarišica sindikalistka :” najprej bomo predlagali, potem bomo
  zahtevali, potem bomo pa vzeli!!”
  Še pomnite “tovariši”, kako ste plenili in ubijali nedolžne, da ste se dokopali
  do želenega? In takole želi nadaljevati vlada? Kmalu bo tako!!!!

 • Ivan Ivanovič

  Slovenija sploh nima stanovanjske politike. Ima resolucijo o stanovanjskem programu, ki je skupek praznih fraz in pobožnih želja. Nobenih operativnih ukrepov ni tam, nobenih dejanskih zavez. Ob tem, ko stanovanj ni, zlasti ne v mestih in zlasti ne za mlade iskalce prvega stanovanja, se vlada gre molžo pri gobcu tistih nekaj zasebnikov, ki s svojo ponudbo stanovanj gasijo požar. prvi ukrep stanovanjske politike bi moral biti znižanje davkov na oddajanje v najem za zasebnike in priznavanje realnih stroškov stanovanja. Drugi ukrep bi moral biti, da se ukine odgovornost stanodajalca za obveznosti najemnika v odnosu do dobaviteljev stanovanjskih storitev (elektrike, vode itd.) Tretji ukrep pa bi moral biti zaveza upravnikov stanovanj, da poslujejo transparentno. Zdaj mešajo sredstva etažnih lastnikov in svoja sredstva na skupnem računu, tako da je zlorabljanje sredstev etažnih lastnikov pravilo. Ki ga omogoča država. Upravnik bi smel na svoj račun nakazati samo “upravnino”, to je strošek za upravljanje, vsa ostala sredstva so last etažnih lastnikov in jih upravnik ne bi smel uporabljati mimo izrecne privlitve etažnih lastnikov.

 • macon

  Zagonili bodo milijarde za gradnjo neprofitnih stanovanj, ki jih bodo 95% podarili Jugoslovanom in po novem še pritepenim muslimanom. Potem bodo gobcali, koliko so naredili za ljudi. Slovenec bo 30 let odplačeval majhno stanovanje v predmestju ali na podeželju in za vse to plačeval iz brutalno obdavčenih skromnih dohodkov. Na koncu bo za hvala dobil par sto pokojnine, če ne bo prej umrl. Zato je vsa regulacija in omejevanje, prepovedi in podpore za naše leve in vsakogar, samo, da ni Slovenec.

  To je naša stvarnost in levo-fašistična režimska oblast.

  • Aton

   Želeli ste, poslušajte še enkrat…

 • Ježek Teka Teka

  Zapomnite si že 1x, da nesposobni šmarški Klukec nima idej … to je dejstvo … vse kar pove mu je naročeno, pa še to ubogi revček zayebe…

 • Kalosen Chalas

  G. Šarec nam želi samo dobro.

 • Unikatna

  Vedno bolj se ugotavlja kako dušijo oz. uničujejo narod. Dobro, potem naj on gre iz svoje bajte in ponudi v najem študentom…Za crknit, no…

  Naj si pogleda stanovanjsko politiko Dunaja! Imajo stanovanjsko politiko, ki stanovanje vidijo kot človekovo pravico in ga zato ni pripravljena prepustiti goli tržni logiki.

 • Imperial Commando

  S tem ko bo država določala komu, za koliko časa in kolko dnarja lahko oddam nepremičnino, je praktično kot da bi ti nepremičnino nacionalizirali. Pofukani rdečkoti retardirani! Itak ne znajo sami ničesar narest, pa bodo nam jemali oz določali kako in kaj.

 • Lokomotivführer

  Ali posegati v pokojnine….Kako in kdaj bo vlada vrnila zaostanke pri pokojninah. F. Jurša je lepo naštel, koliko je tega, kar me je presenetilo, ker daje videz, kot da ne zna prešteti prstov…Ker pa se tega zaveda, mu niti najmanj ne priporočam, da bi v cilju varovanja svojega položaja, glasoval za proračun. Naj premisli, ker je na tem mestu prav tako samo še kratek čas.

 • Stajerka

  ….pa če ta vlada ni shizofrena, potem je ta bolezen iztrebljena…….Počivalšek 1 mio za Michlenove zvezdice, Šarec omejitev prenočišč za turiste, pa zaradi turistov bi še letalsko družbo ustanovili……..da bodo lahko turisti spali pod Šuštarskim mostom??…..
  …..naj mu nekdo pove, da sta zasebna lastnina in svobodno podjetništvo USTAVNI KATEGORIJI…….ta bedak krši ustavo vsakič kot odpre kljun……kaj pa lepa N.H. je še vedno uslužbenka Sove?……

 • Stajerka

  —-kaj sem včeraj nekaj mimogrede slišala Kaičevo……da pripravljajo zakon, kjer bo SAMOVOLJA KAZNIVO DEJANJE??…….

  • Unikatna

   Saj to je že…

   309. člen 311. člen
   Samovoljnost
   310. člen
   (neuradno prečiščeno besedilo)
   (1) Kdor si samovoljno vzame svojo pravico ali pravico, za katero misli, da mu pripada, se kaznuje z denarno kaznijo ali zaporom do šestih mesecev.

   (2) Kdor si samovoljno vzame svojo pravico ali pravico, za katero misli, da mu pripada, z uporabo sile ali resne grožnje z napadom na življenje ali telo, se kaznuje z zaporom do dveh let.

   (3) Enako kot v prejšnjem odstavku se kaznuje, kdor stori dejanje iz prejšnjega odstavka za drugega.

   (4) Kdor zase ali koga drugega z dejanjem iz drugega odstavka tega člena izterja dolg, se kaznuje z zaporom do treh let.

   (5) Pregon za dejanje iz prvega odstavka tega člena se začne na zasebno tožbo, za dejanji iz drugega in tretjega odstavka pa na predlog.

   Uradni list RS, št. 50/2012 z dne 29. 6. 2012: 310. člen KZ-1

   Uradni list RS, št. 50/12 – uradno prečiščeno besedilo in 54/15: KZ-1-NPB4

   https://zakonodaja.com/zakon/kz-1/310-clen-samovoljnost

 • von Rhein

  Društvo nesposobnih,arogantnih,vase zaverovanih in pohlepnih individumov kreira državno politiko. Njih privat lastnina zanima samo v smislu,da je država njihova privatna lastnina. Zblojeni volilci in nevolilci,kdaj boste ugotovili kakšen odpadek ste vrinili v politiko.

 • JANEZ GUS

  V tej naši ugrabljeni državi ni druge rešitve,kot ,da se izpelje referendum o priključitvi Avstriji in jo lepo prosi,če nas hoče in naredi red.Na nas POŠTENIH DOMOLJUBIH PA JE,DA POLOVIMO TE RDEČE LOPOVE IN JIH PREDAMO SODSTVO.Seveda ne naši mafiji.

 • RATATA

  Napočil je čas, da mi povrnejo vplačila, ki sta jih moja starša 40 let odvajala od osebnega dohodka v stanovanjski sklad, čeprav sta živela v lastni družinski hiši.
  Če ne date sami od sebe, si bom sam izbral stanvajne in in ga v ZK vpisal nase!
  (ZK ni zveza komunistov temveč zmljiška knjiga!!)

 • Ivan Ivanovič

  Izvajati bi morali svoje ukrepe, ne pa omejevati oddajanja zasebnih stanovanj in posegati v zasebno lastnino!
  ***
  Ti ljudje sploh ne vedo, kaj je tržno gospodarstvo. Državo vodijo na način vojnega komunizma. Ampak kaj, ko velik del volivcev misli, da so še premalo radikalni, da bi morali “kapitaliste”, to je vsakega nagoritnika, ki ima kakšno posest, še bolj priviti.

 • xtc

  SLo predvsel LJ,Bled in Obala so anomalije,ki jih ni nikjer v EU,kajti cene v teh krajih so umetno vzdrževane na osnovi nekaterih lobijev.
  Seveda pa eksplozijo cen stanovanj v LJ in obali povzročajo predvsem ljudje sami,ker rinejo tja-torej naj plačajo.
  Če se povprečen Američan,Francoz ali Nemec pelje v službo kot bi šel iz MS v Koper in nazaj se slovenski “hribovec” ne more peljati več kot 30 km.Torej naj trg uredi cene,ko bo prenapihnjen bo balon preprosto počil,ker ne bo interesa.
  Dokler pa bo v glavah SLO hribovcev prevladovalo ,da mora bit v LJ pač določeni lobiji to spretno z dvigovanjem cen in papirologijo spretno izrabljajo za dvige cen.
  Država pač nima kaj posegati v posest zasebnega lastnika in njega ravnanj z nepremičninami-razen v izrecnih primerih,ki pa so izrecni in redki,kolastnik ravna kaznivo.

 • Jernej

  Zato je treba iti ven iz SLovenije in ziveti v tujini, V Svici kjer zivim takih norosti ni in jih ne bo. Lp

 • Schemva Miro

  Enostavno ne moreš verjeti kaj se ta imbecil izmisli,ta butelj ni sposoben niti toliko,da bi čuval narisane ovce.

 • Olga101

  Idiot!

 • tohuvabohu

  Danes so se na kosilu koalicijskih prvakov dogovorili, da nikomur od njih ne ustrezajo predčasne volitve. Ja kristusmarija, a za tako reč se je treba posebej dogovoriti?

 • Vladni komik

  Hvala lepa za pohvale, sem naj PM SLO, boljšga od mene ni blo nobenga, slabših pa dost. Vedno volte LMŠ, ste videl, kolk pametne poslanke imam.

  • Vrhovni sodnik

   Na listi bedakov si na 1 mestu.

 • Miro Jereb

  Neverjetno kam gredo…50 let nazaj…za KOZLAT.

 • Vesika

  Kako lahko je govorit in se razburjat in govorit čez nekoga ki je tako nekako javno izpostavil na miljone ljudi z minimalnimi plačami ki so podnajemniki nimajo svojih stanovanj in si ga ne morejo kupit ali oskrbet ker zakoni omejujejo banke da ne dajo kredita tistim ki imajo minimalne plače. Ko toliko govorite kako so njegove izjave bolane in se zgrožate probajte pridet živet kot podnajemnik dajte svoje kupljeno stanovanje temu podnajemniku zamenjajte z njim in probajte pridet živet v podnajem z minimalno plačo. Pa da vas vidimo koliko časa boste zdržali v takem življenju tolikih ljudi ki to živijo toliko let pa da vidimo potem če bo vaše mnenje da so njegove izjave bolane in vaše zgražanje enako ali se boste kvečjemu zgražali nad takim življenjem ki je večina v njem ki so zakoni jo pustili v revščini in brez lastnega doma kaj zdaj boste probali pa da potem vidimo vaše mnenje že ki je šarec bolan itd.

 • Andrej

  Šarec v življenju še ni slišal, da nekatere hude probleme reši trg: razmerje med ponudbo in povpraševanjem. Pa tudi sicer teag ne sme proučevati, ker gre za kapitalistično kategorijo. Izrecen ukaz CK ZKS. On rešuje po socialistično. Bivša samoupravna stanovanjska skupnost.

 • Common Sense

  to bo že drugi zakon v kratkem času, ki bo zrel za ustavno presojo kot zrela hruška. In jo tudi bo doživel, če ga ne bodo popravili. Če se Serpentinšek ne bo ustavil, bo čez 1 leto doživel sesuvanje zakonov po tekočem traku. Upor razumnih ljudi se bo poznal. Seveda bo trajalo, a kršitve ustave so tako očitne, da US ne bo imel izbire. V vmesnem času pa bo še naprej vladal teror populističnega komunizma pod vplivom stranke Levica. bljak.