fbpx

Šarčevim nesmiselnim idejam ni videti konca: Stanovanjsko politiko rešuje na račun državljanov – Izvajati bi morali svoje ukrepe, ne pa omejevati oddajanja zasebnih stanovanj in posegati v zasebno lastnino!

Foto: STA

V zadnjih dneh je v slovensko javnost razburjala problematika stanovanjske politike zaradi sprejetih ukrepov Banke Slovenije. Vlada Marjana Šarca pa je še dodatno razburila slovenske državljane z idejo omejitve oddajanja stanovanj v turistične namene. Nekateri slovenski državljani pa so ukrep vlade že razumeli kot napad na njihovo svobodo odločanja. “Država bi morala stanovanjsko politiko, kamor spada tudi učinkovito nižanje najemnin izvajati s svojimi ukrepi, ne pa omejevat zasebnega sektorja in posegat v zasebno lastnino. Če karikiram, država bi morala poskrbet, da se cene najemnin in nepremičnine znižajo s tem, da vzpostavi dodatno ponudbo na trgu,” se je v svoji izjavi kritično odzval direktor Zbornice za poslovanje z nepremičninami pri Gospodarski zbornici Slovenije, Boštjan Udovič.

Marjan Šarec je včeraj zopet presenetil slovensko javnost v Državnem zboru. Problematiko desetletne zavožene stanovanjske politike pa bi Marjan Šarec reševal z dodatnim omejevanjem oddajanj zasebnih stanovanj zasebnikov v času turističnih mesecev. “Ministrstvu sem naložil, naj najde odgovor na vprašanje, kako omejiti oddajanje v turistične namene – eden od odgovorov je lahko časovna omejitev na določeno število dni v letu, s tem bi pomagali študentom, ki so jim bila minula leta dostopna tudi stanovanja oz. sobe zasebnikov.”  Slovenska vlada resnično nima vizije za prihodnost. V državi, kjer nujno potrebujemo nove študentske domove ter domove za upokojence, se bo slovenska vlada šla navidezno vojno proti spletnemu ponudniku Airnb.com ter ostalim zasebnikom oddajanje zasebnih stanovanj. Vlada si je zopet našla novega sovražnika, ki pa mnenju direktorja zbornice za poslovanje z nepremičninami pri Gospodarski zbornici Slovenije, Boštjana Udoviča nima bistvenega vpliva. “V Portorožu smo imeli zelo dobro predstavitev, ko je en kolega iz združenja FIABCI razložil situacijo okrog Airbnb.  Je omejen lokacijsko, zelo omejen. Prisoten je v strogih centrih Ljubljane in v strogih centrih turističnih mest. Po nekih krajih, po podeželju ga skorajda ni.”

Prebivalci v turističnih krajih jim prav oddajanje svojih zasebnih stanovanj v času turistične sezone predstavlja edini  oz. večinski prihodek njihovih družin. Vlada Republike Slovenije pa misli rešiti stanovanjski problem z dodatnim omejevanjem. Vprašamo se lahko, kdo je tu resnično nor? Predlog vlade pa je že naletel na kritični odziv slovenske javnosti. “Vlada želi omejiti uporabo moje ZASEBNE lastnine in določati, komu lahko oddajam. Pfuj! Nepremičnino sem kupil jaz in jaz bom odločal, komu bom oddajal in za koliko časa ter denarja. Vlada naj raje gradi nove domove za študente, zasebno lastnino pa pusti pri miru,” se je jezno odzval eden izmed slovenskih državljanov na socialnih omrežjih.

Direktor GZS - Zbornice za poslovanje z nepremicninami Bostjan Udovic je zelo kritičen do omejevanja zasebne ponudbe. (Foto: STA)

Direktor GZS – Zbornice za poslovanje z nepremicninami Bostjan Udovic je zelo kritičen do omejevanja zasebne ponudbe stanovanjskih nepremičnin. (Foto: STA)

Slovenske težave s stanovanjsko politiko slovenska vlada ne bo rešila z omejitvijo zasebne ponudbe
Boštjan Udovič, direktor za poslovanje s nepremičninami pri GZS v svojem mnenju sporoča, da omejevanje zasebne ponudbe ne bo rešila stanovanjsko politiko. Svoje mnenje so velikokrat izrazili na posvetih in tudi pri pripravi novega stanovanjskega zakona, vendar večino njihovih pripomb ni bilo upoštevano. “Ta ideja je zapisana v osnutku stanovanjskega zakona in smo že večkrat izrazili stališče zvezi s tem. Naše stališče je sledeče. Mi smo imeli prejšnji teden v Portorožu posvet, kjer smo se o teh zadevah pogovarjali in smo ugotovili, da stanovanjski zakon v tem delu ni ustrezen. Država bi morala stanovanjsko politiko, kamor spada tudi učinkovito nižanje najemnin izvajati s svojimi ukrepi, ne pa omejevat zasebnega sektorja in posegat v zasebno lastnino. Če karikiram, država bi morala poskrbet, da se cene najemnin in nepremičnine znižajo s tem, da vzpostavi dodatno ponudbo na trgu. Javna ponudba, javna stanovanja in da spodbudi gradnjo zasebnih stanovanj. Nič od tega država ne dela, do zdaj ni delala. Iz tega stanovanjskega zakona tudi ne izhaja, da bi imela kaj takega v načrtu, ampak se raje zateka k omejevanju zasebne lastnine, v smislu omejevanja najemnin.”

Omejevanje najemnin in omejitev zasebne ponudbe, država nima dolgoročne strategije glede stanovanjske politike
Boštjan Udovič ob tem dodaja, da država bi samo omejevala zasebno ponudbo. Ne dela pa popolnoma ničesar o dolgoročni strategiji rešitve tega problema. Po njegovem mnenju ukrepi vlade lahko vplivajo kratkoročno, ne vplivajo pa dolgoročno. “Mi pa ugotavljamo, strokovnjaki ugotavljajo, da primeri iz tujine niso nikoli bili na dolgi rok uspešni in ne morejo biti uspešni. Na posvetu smo tudi slišali, da lahko država omeji najemnine s svojimi ukrepi, vendar mora to biti zelo kratek čas, da se prepreči akutne težave. Država mora sprejeti ukrepe, s katerimi bo dolgoročno poskrbela, da ne bo takih težav na trgu. Mora zagotoviti gradnjo stanovanj, kakšne spodbude, da bo več stanovanj na trgu. Naša država pa bo šla v tem smislu v samo omejevanje. Moram dodati, da stanovanjski zakon predvideva nekaj ukrepov na strani države, se pravi ukinitev neprofitne najemnine in uvedbo stroškovne, kar je zelo pomembno, da bi se zgradilo več javnih stanovanj in pa ta javno najemna služba. Vse to, kar smo v zakonu videli v tej obliki, je nedorečeno, narejeno na pol in po našem mnenju ne bo imelo bistvenih učinkov na trg.”

Vlada Marjana Šarca si nabira poceni politične točke pri  reševanju omejitve Airnb-ja
Marjan Šarec je v svojem odgovoru na poslanska vprašanja odgovoril, da ponudba Airnbn vpliva na zasedenost stanovanj in si študentje zaradi dragih najemnin ne morejo privoščiti najem zasebnega stanovanja. Sogovornik, direktor Zbornice za poslovanje z nepremičninami, Boštjan Udovič z lahkoto zavrže naiven argument slovenske vlade. “V Portorožu smo imeli zelo dobro predstavitev, ko je en kolega iz združenja FIABCI razložil situacijo okrog Airnb-ja. Airnb je omejen lokacijsko, zelo omejen. Prisoten je v strogih centrih Ljubljane in v strogih centrih turističnih mest. Po nekih krajih, po podeželju ga skorajda ni. Ne vem, če mi imamo namen urejat javno zgrajena stanovanja ali zgrajena stanovanja v strogem centru Ljubljane. Stare meščanske hiše, kjer je Airnb najbolj aktualen, niso primerna za najemna stanovanja za mlade družine. To je moje osebno mnenje, da je problem Airnb ni tako veliko, kot ga predstavljajo.”

Namesto ukvarjanja z resnimi problemi vlada uvaja zvišanje davka na najemnine, lastniki stanovanj preslabo zaščiteni
Po besedah našega sogovornika veliko bolj resno vprašanje na področju stanovanjske politike ostaja nerešen odnos zaščite lastnikov nepremičnin in novi napovedani dvig davka na najemnine. “Res pa je, da vsaka taka stvar zmanjšuje ponudbo na trgu. Proti temu se je potrebno borit s tem, da se poveča gradnjo in se izkoristi tista stanovanja, katera so v tem trenutku prazna in seveda tista stanovanja, katera so v tem trenutku črno oddana. Tudi takih je precej, statistika kaže, da je ta številka precej visoka. Če ste spremljali, država v okviru davčnih ukrepov zvišanje davka na najemnine. To pomeni, da bo še slabše. Črnega trga bo še več, po drugi strani pa lastniki niso zaščiteni, če dobijo v stanovanje kakšnega najemnika, ki jih izkorišča ter ne plačuje stroškov in najemnine, potem imajo lastniki dolge sodne postopke. Lastniki se bojijo oddajat stanovanja na zasebnem trgu. Država želela povečati število najemnih stanovanj na trgu, bi morala sprejeti pet do deset enostavnih ukrepov, tako pa se zatekajo temu, da bi preganjali zasebno pobudo, omejevali najemnine. S tem bodo vplivali, da bo stanovanj še manj,” zaključuje svojo izjavo o zgrešenosti Šarčeve stanovanjske politike direktor Zbornice pri poslovanju z nepremičninami, Boštjan Udovič.

Luka Perš