SDS: “Predlagamo znižanje DDV na predkrizno raven in novo znižano stopnjo v višini 5 odstotkov”

Minister za finance Andrej Šircelj (Foto: STA)

Otroška oblačila in obutev, gasilsko opremo, osnovne življenjske proizvode, kot so kruh, sir, jajca, sadje in zelenjava, ter še mnogo drugega bi po predlogu SDS obdavčili z znižano 5-odstotno stopnjo davka na dodano vrednost (DDV).

Poslanska skupina SDS je v zakonodajni postopek vložila predlog Zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o davku na dodano vrednost. Ključne rešitve je na novinarski konferenci predstavil poslanec mag. Andrej Šircelj. “Prva je znižanje stopenj na raven stopenj, ki so veljale pred krizo,” je dejal. Kot je pojasnil, je bil ob največji eskalaciji krize sprejet dvig DDV iz 20 na 22 % oz. iz 8,5 na 9,5%. To je bilo takrat sprejeto kot začasen ukrep, kar pa je vlada Mira Cerarja spremenila v trajen ukrep. Ljudje si zaslužijo, da snovalci zakonov držijo besedo, je dejal mag. Šircelj in dodal: “Mi smo takrat obljubili ljudem, da je to začasen ukrep, in to obljubo držimo.”

Vlada ima veliko denarja, a ga uporablja za napačne namene
Drugi ključni ukrep pa je predlog za uvedbo dodatne znižane stopnje DDV v višini 5 %. Kot je pojasnil poslanec, evropska ureditev omogoča, da imajo države več znižanih davčnih stopenj. V nadaljevanju je naštel nekaj izdelkov in storitev, ki bi bili po novem obdavčeni s 5-odstotno,  znižano stopnjo DDV, med njimi je navedel: otroška oblačila in obutev, gasilska oprema, osnovni življenjski proizvodi, kot so kruh, sir, jajca, sadje in zelenjava, zdravila, medicinska oprema in pripomočki, knjižnična izposoja, otroške slikanice, stanovanjski in drugi objekti, namenjeni za bivanje, obnova in popravilo zasebnih stanovanj, storitve javne higiene, storitve domačega varstva, dobava vode, električne energije in plinskega ogrevanja. Celoten seznam izdelkov in storitev, ki se po danem predlogu obdavčujejo s 5-odstotno davčno stopnjo, je priloga predlogu zakona.

Mag. Šircelj je prepričan, da bo imel predlog, v kolikor bo sprejet, vpliv na padec cen izdelkov in storitev ter pozitiven vpliv na družinski proračun, ob tem pa v ničemer ne bo ogrozil javnih financ. “Danes ima vlada oz. ministrstvo za finance denarja zelo veliko, žal ga uporablja za napačne namene,” je zaključil.

Doroteja Šoštarič, SDS