fbpx

Se Krka res prodaja? V družbi prodajo zanikajo.

Vir: STA

Prejeli smo neuradne informacije, da se obeta prodaja Krke, največjega slovenskega farmacevta. Predsednik uprave Krke Jože Colarič, predsednik uprave SDH Marko Jazbec in drugi naj bi sestankovali s predstavniki morebitnih kupcev iz ameriškega Pfizerja, izraelske Teve in družbe Merck Sharp & Dohme. V Krki in SDH za prodajo ne vedo. 

Informacijo so sicer zanikali tako v Krki kot na sedežu SDH. S Krkine službe za odnose z javnostmi so nam sporočili, da s prodajo niso seznanjeni, na SDH pa so obrazložili, da je Krka klasificirana kot pomembna naložba in kot taka ni namenjena prodaji. Hkrati sporočajo, da niso seznanjeni o morebitnih spremembah statusa Krke d.d., kar bi lahko omogočilo prodajo.

Država ima v Krki največji lastniški delež. Preko Slovenskega državnega holdinga obvladuje 16,20 odstotkov družbe, lastnici Krke pa sta tudi Luka Koper in Zavarovalnica Triglav, ki sta prav tako v državni lasti, zato lahko država preko teh dveh družb obvladuje še dodatna 2,5 odstotka družbe.

V kolikor bi prišlo do privatizacije Krke, bi le-ta sledila privatizaciji Leka, ki ga je leta 2002 odkupil švicarski Novartis. Družba je po odkupu izkazala velike poslovne uspehe.

Ž. K.