fbpx

Se za Cerarjevim hrbtom pripravlja prevzem Petrola?

Država Slovenija ima posredno ali neposredno vpliv na upravljanje več kot polovice našega gospodarstva. Zato je logična posledica, da v ozadju potekajo hudi boji za kontrolo. Ob nesposobnem in vase zagledanem predsedniku vlade, kakršen je Miro Cerar, imajo ljudje iz ozadja idealne pogoje za prevzemanje podjetij.

Če je pred časom veljalo, da Borut Jamnik ne posega v področje delovanja Janeza Zemljariča in Janeza Kocijančiča, danes ni več tako. V igro sta se aktivno vključila Erik Kopač in Aleksander Kešeljević, ki pod krinko kabineta predsednika vlade poskušata krepiti svoje pozicije v gospodarstvu.

Premajhna korita za prevelike apetite
Tako so naenkrat korita postala premajhna, spori med njimi pa vse hujši. Odprtih imajo več front. To so NLB, Cimos Koper, Sava Re, predvsem pa se v ozadju bije bitka za SDH. Jamnikov človek Marko Jazbec je že nekajkrat odigral proti Cerarjevim fantom, nazadnje pri Telekomu. Zato se njegovi nasprotniki že preštevajo in zbirajo glasove za njegovo zamenjavo.

Za Cerarjevim hrbtom se pripravlja prevzem Petrola
Iz zanesljivih virov smo izvedeli, da se pripravlja napad na Tomaža Berločnika, predsednika uprave Petrola. V kratkem naj bi izbruhnila velika afera. Berločniku bodo očitali, da naj bi vzpostavil provizijski sistem, preko katerega naj bi z Jamnikom zbirala denar za prevzem Petrola. Ali je kaj na tem, še ne vemo, govori pa se, da naj bi v zvezi s tem obstajala dokumentacija.

Berločnik kot Jamnikova kolateralna škoda
Afera bi nedvomno odnesla Berločnika iz Petrola in nadzornega sveta Telekoma. Za Boruta Jamnika bi bila to velika izguba. Ker ima Jamnik odprtih več front, se bo moral nekje umakniti. Ne bi bilo presenetljivo, če bi žrtvoval Berločnika. Toda ne pozabimo, Jamnik je zaenkrat vse bitke dobil in iz njih izšel močnejši. Kaj bo tokrat, bomo poročali v kratkem.

Vsi kadri ministrice za zdravje
Hude bitke se bijejo tudi v zdravstvu, kjer se ogromno denarja preliva v zasebne žepe. Janez Zemljarič je še zmeraj siva eminenca, ministrica Milojka Kolar Celarc pa skrbi, da so ključne zdravstvene ustanove prevzeli njeni kadri. Njena politika zagovarjanja monopolov pa zagotavlja nezmanjšan pritok denarja pooblaščenim dobaviteljem, kot je Mac medicali in drugi.

Ministrica se maščuje Vzajemni
Ministrica se je po uspešnih čistkah v ljubljanskem in mariborskem UKC sedaj lotila še Vzajemne. Na vsak način želi zamenjati upravo. Za to ima dva razloga. Prvič, gre za osebno zamero, saj je bila najbolj neuspešna predsednica uprave Vzajemne in jo je morala predčasno zapustiti. Drug razlog pa je, da ima Vzajemna dostop do podatkov in dejanskih cen. Poskusi Vzajemne, da bi ukinili monopolistične dobavitelje, pa so velik trn v peti dobičkarjev v zdravstvu.

Poletje in jesen bosta tako zelo vroča. Vladajoča koalicija bo spuščala meglo medsebojnih konfliktov, v ozadju pa bodo potekale velike kadrovske menjave. To so priprave na začasen umik levice iz oblasti.

Sofija Pika Simič