fbpx

Kosova edina želja je, da ne bi delal škode NLB

Kljub visokim zaslužkom v slabi banki menijo, da si jih izplačujejo vse v skladu s pogodbami. Podobno pa razmišlja tudi Drago Kos. Kljub temu, da je preko svojega podjetja v zadnjem letu iz državne NLB načrpal skoraj 700.000 €, je njegov edini moto, da banki ne bi delal škode.

Ne bo odstopil!
Nyberg zanika obtožbe, da so zaradi vladne napovedi o zmanjševanju plač, spomladi dvigovali plače. Vedno znova poudarja, da so vsa izplačila potekala v skladu s plačno politiko. Zanika, da bi kadarkoli govoril o menjavi članov upravnega odbora, kateri po njegovem mnenju deluje zadovoljivo.

Direktor DUTB-ja Manson poleg osnovne plače, ki znaša 17 tisoč evrov, dobiva tudi nagrade, kot pojasnjuje Nyberg. V februarju je, kot dokazuje aneks k pogodbi, dobil izplačilo v višini 114.800 evrov. Nyberg ima očitno tudi za ta očitek preprosto razlago saj pravi, da je bil aneks sklenjen, ker so imeli po marcu novo politiko plač in so morali izpolniti plačila po starih pogodbah. Čeprav so novinarji vztrajali, da aneks govori le o fiksni plači, je Nyberg nič kaj prepričljivo dodal, da je to le dodatek fiksni plači.

Kaj pravi finančni minister Mramor?
Mramor je za medije povedal, da so od DUTBa večkrat zahtevali pojasnila in spremembo plačne politike. Na novinarski konferenci je Nyberg z nasmeškom na obrazu odgovoril, da DUTB spoštuje zahteve države, ter da so na preteklem sestanku aktivno razpravljali o spremembi plačne politike. Dodal je še, da nova plačna politika onemogoča zaposlovanje mednarodnih strokonjakov, da bi se v prihodnje izognili podobnim nesporazumom.

Oster odziv politike
Vladna opozicija zahteva izredno sejo parlamentarnih odborov, saj se ne strinjajo z ugotovitvami sodišča, da vlada ni povsem sledila smernicam za visoke plače vodilnih v DUTB. Iz zasedanja Generalne Skupščine ZN pa se je oglasil tudi predsednik vlade Miro Cerar, ki je komentiral, da bo vlada ostro ukrepala zoper vodstvu DUTB, v primeru dokazane korupcije.

Drago Kos je prepričan, da banka z vodstvom ni utrpela nobene škode
“Osnovni moto našega dela je seveda ta, da banka z nami nima nobene škode. Po enem letu dela za banko je normalno, da nobeden od postopkov, ki so bili sproženi na našo pobudo, še ni mogel biti končan, tudi delovnopravni postopki ne. Tako da bo treba počakati na te postopke,” je za medije povedal nekdanji šef protikorupcijske komisije Drago Kos.

T. O.