fbpx

Slovenci z vse tanjšimi denarnicami

Foto: iStock

Povprečna mesečna plača za april je bila nižja od marčevske. Povprečna bruto plača se je tako realno znižala za kar 1,8 odstotka, povprečna neto plača pa za 1,6 odstotka. Povprečna neto mesečna plača za april je tako znašala 1021,74 evra. 

Povprečna bruto mesečna plača je aprila znašala 1571,21 evra, kar pomeni, da se je v zasebnem sektorju znižala za kar 1,8 odstotka, v javnem sektorju pa je ostala približno enaka.

Najbolj izrazito se je znižala v dejavnostih oskrbe z električno energijo, plinom in paro, kjer je bila nižja za kar 6,5 odstotka, ter v rudarstvu, kjer se je znižala za 4,6 odstotka.

Zavarovalniške dejavnosti z najvišjo povprečno plačo
Najnižjo povprečno mesečno plačo se prejeli zaposleni v raznovrstnih poslovnih dejavnostih, tam je bila povprečna plača le 717,75 evra, najvišjo pa v finančnih in zavarovalniških dejavnostih, kjer je povprečna plača znašala 1417,27 evra.

Povprečna neto plača za prve štiri mesece v letni primerjavi je bila višja v vseh regijah. Zvišanje pa je bilo največje v osrednjeslovenski, koroški in posavski regiji.

M. G., STA