fbpx

Bo minister Počivalšek uspel pojasniti, zakaj je Slovenija ena izmed redkih držav, ki zaradi birokratskih ovir ne dopušča podjetjem prodaje preko Amazona?

Foto: iStock

Slovenska podjetja so med redkimi podjetji v Evropi, ki ne smejo prodajati preko spletne trgovine Amazon Europe. Razlog za to naj bi bil v tem, da Amazon ni uskladil svojega poslovanja z zakonom o preprečevanju pranja denarja in financiranja terorizma. Po drugih informacijah pa naj bi šlo za to, da se je tudi tako velika družba, kot je Amazon, “izgubila” v nepregledni, nerazumni in birokratsko nastrojeni slovenski zakonodaji. 

Vodja poslanske skupine SDS Danijel Krivec je na ministra, pristojnega za gospodarski razvoj in tehnologijo, Zdravka Počivalška naslovil pisno poslansko vprašanje v zvezi s problematiko onemogočenega poslovanja slovenskih podjetij preko spletne trgovine Amazon Europe.

Kot je zapisal Krivec, so mediji avgusta lani poročali, da so slovenska podjetja med redkimi podjetji v Evropi, ki ne smejo prodajati preko spletne trgovine Amazon Europe. Spletna trgovina Amazon ima zelo veliko uporabnikov in predstavlja zelo pomemben in velik prodajni kanal za podjetnike.

Je zopet kriva nepregledna množica predpisov?
Razlog za to naj bi bil v tem, da Amazon ni uskladil svojega poslovanja z zakonom o preprečevanju pranja denarja in financiranja terorizma. Po drugih informacijah pa naj bi šlo za to, da se je tudi tako velika družba, kot je Amazon, “izgubila” v nepregledni, nerazumni in birokratsko nastrojeni slovenski zakonodaji.

Danijel Krivec (Foto: SDS)

Po poročanju medijev naj bi na reševanju težav delalo ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo (MGRT), ki naj bi obljubilo, da bo težave rešilo do konca leta 2018. Sedaj smo v marcu 2019, slovenska podjetja pa po mojih informacijah še vedno ne morejo prodajati svojih izdelkov in storitev preko spletne trgovina Amazon Europe,” je izpostavil poslanec Krivec.

V zvezi s tem Krivec sprašuje ministra Počivalška:
1. Kateri so razlogi, da slovenska podjetja ne morejo prodajati svojih izdelkov in storitev preko spletne trgovine Amazon Europe?
2. Ali je slovenskim podjetjem onemogočena prodaja tudi preko drugih spletnih trgovin?
3. Kdaj bodo končno lahko začela slovenska podjetja prodajati preko spletne trgovine Amazon Europe?
4. Očitno je Slovenija ena redkih držav, kjer se sprejema neživljenjska in birokratsko nastrojena zakonodaja, ki zgolj škoduje podjetnikom. Zakaj MGRT to dopušča in zakaj take zakonodaje ne odpravlja in preprečuje že v fazi medresorskega usklajevanja zakonodaje?

C. Š.