Slovenija izgubila arbitražo, Milanović pa: Vedno izgubite proti Hrvaški

Nuklearna elektrarna Krško. Foto: STA

Slovenija je izgubila arbitražni postopek zaradi nedobavljene električne energije Hrvaški iz Nuklearne Krško (NEK) v obdobju od 1. julija 2002 do 19. aprila 2003. Mednarodni center za reševanje investicijskih sporov (ICSID) iz Washingtona je sprejel odločitev, da mora Slovenija hrvaškemu partnerju povrniti več kot 40 milijonov evrov.

Po poročanju hrvaške javne televizije (HRT) STA navaja, da je ICSID odločil, da mora Slovenija hrvaški družbi Hrvatska elektroprivreda (HEP) plačati 19,987 milijona evrov zaradi kršitve dogovora o dobavi elektrike iz NEK-a.

Temu znesku je treba prišteti še dodatnih 10 milijonov dolarjev s pripadajočimi obrestmi od dneva sodbe do dneva plačila – oboje po obrestni meri Euribor in dodatna dva odstotka. Skupni znesek naj bi tako znašal okoli 40 milijonov evrov, kar bo po besedah premierja Mira Cerarja velik udarec za slovenske finance.

Slovenija na koncu izgubi vsak spor s Hrvaško
Hrvaški premier Zoran Milanović je dločitev v povezavi z NEK-om danes v Bruslju komentiral z besedami, da Slovenija na koncu izgubi vsak spor s Hrvaško. “O čemerkoli se sprejo z nami, na koncu izgubijo,” je dejal.

Po Milanovićevih besedah je bil Hrvaški najljubši spor glede Ljubljanske banke, saj je šlo resnično za rop zasebnega premoženja tisoče Hrvatov.

“Na koncu je presodilo sodišče za človekove pravice. To je pravica. Počasna, a dosegljiva,” je še dodal hrvaški premier po koncu dvodnevnega vrha EU v Bruslju.

A. D., STA

 • baubau

  ni problem,za razmetavanje imamo dovolj sredstev

 • Peter

  Spet se je pokazala sposobnost naših. Karkoli se dogaja, vedno nas Hrčeki nadmudrijo. Ker imamo povsod same idiote, nastavljene po partijskem ključu in ne strokovnjakov.
  Kdo bo odgovarjal?
  Ja, vem.

  • karlina

   Kdo bo odgovarjal, ko bomo, kot vse kaže potonili, kot Grčija, ampak se mi zdi, da bo pri nas še hujše. To se zamislite, , če si upate, ampak to je dejstvo, da bo do tega slej , ko prej prišlo. Ne more biti drugače, vsak mesec se na novo zadolžujemo, istočasno pa večajo plače v JU in vsem našim-njihovim , pravzaprav sami sebi, za mene je to skregano z zdravo pametjo. In tudi to,dokler bo v državi krmilo razvoja JU,do tedaj nam res ni pomoči, delavci v gospodarstvu in obrtniki pa drugorazredni državljani , pa itak vsi vemo,od česa živijo in se redijo oni. Od svojega dela sigurno in niti slučajno ne, kaj pa sploh ustvarjajo-no sem ne štejem policije,vojakov, gasilcev in zd.delavcev. Vsi ostali pa večino svojega delovnega časa mešajo meglo, to se itak ve.

 • Peter

  In zakaj se nič ne premakne na področju shranjevanja odpadkov? Ker spet nekdo trpa v svoj žep, namesto da bi delal v korist države.
  In tako je povsod.
  Na balkanu nič novega.

 • karlina

  Bravooo Slovenija, oziroma naši vrli in “sposobni” politiki.

 • Rožle

  Za lewake je tole pač drobiž….narod se pa pred Karitasom dena…

 • francelj3

  Kadar se boste spraševali, zakaj imamo toliko manjše plače in pokojnine kot v Avstriji, pomislite na tele zadeve:
  1. danes 40 milijonov hrvatarjem za elektriko;
  2. 60 iz NLB ukradenih bančnih milijonov za srbski Agroživ;
  3. toliko in toliko milijard za 16% jugopufov;
  4. 5 ali koliko milijard za ukraden denar iz bank;
  5. 30 ali 40 milijard za dolgove, ki so jih komunisti naredili in ukradli od leta 2008 naprej;
  6. sto in toliko milijonov za izbrisane;
  7. sto in toliko milijonov za tuje varčevalce ljubljanske banke;
  8. neznano število ukradenih milijonov/milijard za druge slovenske “naložbe” v ex-jugi (k sreči jim vsaj “nakup” srbskega Telekoma ni uspel, bog ve, koliko bi nas ta koštal);
  9. redne mesečne pokojnine srbskim okupatorskim oficirjem, ki jih je režim naselil med drugim na najlepše predele Obale, in njihovim družinskim članom;
  10. redne privilegirane pokojnine rdečim partizanarskim zverem in njihovim potomcem za morilske “zasluge” v “NOB”.
  Še ogromno tega sem pozabil, to, kar sem naštel, je bilo kar tako, iz glave.
  Torej se ne čudite, zakaj smo in vedno bomo pod jugokomunističnim režimom reveži.

  • Poštenje velja

   a ne veš da je kriv Janša
   BEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEE ovce ZLOVENSKE PLJUNEM JIM V GLAVO

  • plamen100

   Pozabil si milijardo in pol za Zvon 1 in 2. Po moje kradejo rdeci in crni, no rdeci dalj casa kaksnih 18 let crno pa 6 let, noben od njih pa ni hotel spremeniti lopovskih zakonov ki se danes omogocajo kraje, vse pod krinko clovekovih pravic, vsem pa je slo le za pravice ologarhov neglede na politicno barvo!

   • francelj3

    Rdeči so od 1941 do 1990 ropali, rekvirirali in nacionalizirali, od 1991 naprej pa samo kradejo, ker se ostalo ne spodobi več.

   • Nata

    Pa vseeno mislim , da pri črnih ni šlo toliko za osebno okoriščanje . Dobro so jih ” nategnili ” razni Zidarji , ki so krepko služili . Pa tudi Zvonovi so še precej v megli ?

  • karlina

   Pozabil si tudi na njihove bajne plače, ne samo poslanske, vseh, ki niso zaposleni v gospodarstvu in ne v privatnem poslu.

 • Kronik

  Čim prej zapret NEK in zgradit nov blok brez hrvatov. Pa zid na meji tudi nebi škodil.

  • karlina

   Aja, le kako, če smo revni in zapufani, kot cerkvene miši. malo razmisli, koliko našega denarja je šlo za TEŠ6, koliko je bilo v tem poslu barabinstva in kraj, da o denarju ne bi govorila, ker te še bolj boli glava, takšni ljudje, ki so na oblasti naredijo državi samo škodo, nič drugega, česarkoli se lotijo, vse uničijo,

   • Nata

    In , dobro se spomnimo parlamentarnih razprav na to temo !! Kje so sedaj razni gospodi Mehi , ki so tako zagrizeno zagovarjali TEŠ6 ??

 • althar

  Tovarišija se ne sekira. Plačali bodo tako ali tako z našim denarjem. Je pa zanimivo, kako hrvaški udbaši konstantno nategujejo slovenske.

 • Gurt1

  Leta 1996 so nam bili Hrvatje dolžni na milijone za elektriko pa so naši vrli politiki to vse odpisali…hlapci neumni…pa še danes se taiste zgube vlačijo po politiki, zato pa je tako sranje kot je!

 • Vera

  Zakaj pa Hrvati ne sprejemajo odpadkov iz NEK ?????????????? Spet so odpovedale
  službe v naši državni upravi, ki so dolžne temeljito opozarjati EU in vse ostale, kako se Hrvaška obnaša do Slovenije . Taka država ni bila zrela za EU , ne za NATO , tudi v ” schengen ” , jih ne smemo pustiti, dokler bodo takšni .

  • plamen100

   Hrvatje so pametni, Slovenija ni sposobna za tja kamor si nastel!!!

   • Nata

    O, popravek – pametni lumpi !

    • plamen100

     Odvisno s katerimi ocmi oz iz katere stani gledas. Ce iz njihove, potem takoj stopijo levi in desni skupaj in zdruzno nastopijo proti prepotentnim slovencem-taksne nas vidijo. Pri nas pa se vladajoca stranka njim zoprestavi tista, ki pa je v opozociji, pa ji mece polena pod noge ali pa bi še raje potegnila za hrvate samo da skoduje poziciji. Da ne govor8m o njihovem domoljubju in nasem odnosu do drzave za katero vse vec ljudi misli, ko gleda kaksne svinjarije se dogajajo 24 let, da bi bilo bolje da je ne bi niti bilo.

  • karlina

   Mi nismo zreli za nikamor, Vera, mislim,da se moramo zavedati dejstva, da za vso nastalo situacijo s Hrvaško ni kriv nihče drug, kot mi sami, oz. naši nesposobni poitiki, JU , državne službe, mimogrede, a ni Koprivnikar izjavil nedavno, ko so jim spet povečali plače,da so gonilna sila v državi, kako, in zakaj že?????????????????Za nedelo in da gre vse po zlu, da nič ne znajo delati, ne znajo razmišljati, skratka nič. Še gospodarstvo in podjetnike so uničili, ker morajo delati po njihovi nesposobni in neumni direktivi. Pa koliko časa sploh še, itak se nam že dolgo smeji cela Evropa , pa tudi Amerika, nobeden nas ne jemlje resno, zakaj že, će nas vržejo še iz Šengna in to se bo tudi zgodilo, to vsak še predobro ve, potem pa , adijo ljubi Jezus-

  • Nata

   Veš kaj, jaz sem postala tako nezaupljiva , da ne verjamem nobenemu . Bog ve kakšni ” dogovori ” pod mizo so bili ?

 • Rožle

  Od kar nam vladajo talevi samo še zgubljamo….!

 • Gurt1

  Hinavci, odpadke pa nočejo sprejemati kljub sporazumu….pa se naši bebci spet bebljasto smehljajo…

  • plamen100

   Ma totalni nesposobnezi so ti nasi politiki da gre normalnemu cloveku na bruhanje od teh nesposobnih osebkov. Po drugi strani pa ta usiva banda zasluzi po 10.000 eur in se vec za nic dela, narod pa crkuje s penzijami 430 eur ali na minimalcu 570 eur, BANDA NAD BANDAMI!

   • karlina

    Ali pa na socialni pod 200eu

 • rrrrr

  Stipe Mesić: ,, Nikoli ni Hrvaška zahtevala od Slovenije, naj nam zastonj dobavljajo električno energijo iz nuklearke Krško. Za protivrenost smo pripravljeni Slovenij še naprej prepuščati dragocene radioaktivne odpadke, kot to vestno in pošteno in nesebično počnemo že od odprtja elektrarne dalje. Slovenija pa mora v zahvalo zgraditi na svojem ozemlju skladišča in prevzeti minimalne stroške skladiščenja in varovanje teh odpadkov. Več res ne moremo narediti,,

  Borut Pahor:,, Hvala,dragi kolega, hvala spoštovani sosedje,,

 • trojanc

  Torej se moramo za tole zahvaliti predvsem dr. Janezu Drnovšku in mag. Antonu Ropu, ki sta vodila vlado v tistem času in sicer:
  dr. Janez Drnovšek od 30. 11. 2000 – 19. 12. 2002 in so sestavljale koalicijo stranke iz LDS, ZLSD, SLS in DeSUS-a.
  Z isto sestavo vlade je nadaljeval mag. Anton Rop od 19. 12. 2002 – 3. 12. 2004.

  Hvala vama – res sta bila sposobna !

  • plamen100

   Ne vem kaksno vlogo potem tukaj igra bivsi predsednik SLS Franc Bogovic? Pravkar so ga na Planet tv sprasevali ce se cuti kaj odgovornega za nastalo skodo.
   Po moje so vsi po vrsti nesposobni sploh pa ta Bogovic, ki je zavozil stranko in se s pomocjo zadnjih preostaih strankarskih zaslepljencev zavihtel med poslance EU parlamenta, da potegne se kaksen euro, podobno kot Soltes, ko je enako rabil strankarske zaslepljence, da se le zaviti med EU poslance potem pa je podobno kot za Bogovicem za njim izginila vsaka sled, stranka pa razpadla.

 • Novi Dan

  Slovenija na koncu izgubi vsak spor s Hrvaško
  ………………………………………………………

  Nesposobni komunisti na oblasti. Ljudje pa plačujemo za njihovo nesposobnost.

 • Vrhovnisodnik

  Seveda, ker imamo same bimbote na vladi, namesto, da smo jih mi tožili, ker niso niti centa še zbral za trajno odlaganje odpadkov, isto je pri LB, njihove firme so nam dolžne 1M in jih nismo tožil, oni pa so za 352m tožil in dobil, če bi jih še mi, nam bi moral oni plačat razliko 648m + obresti.

 • karlina

  Nič novega, se prav nič ne bom čudila, če bo nekega lepega dne, Slovenija izgubila samo sebe, oz. nas bodo naši “zelo sposobni” politiki prodali Hrvaški, kot že veliko firm. Da ne bi čez mogoče nekaj let se imenovali hrvaška Slovenija. Kako se nam Hrvati režijo v brk, naši politiki pa tega skratka niti slučajno ne dojemajo,so preveč butalski

  • dob

   Ma ne, Slovenija ne bo izgubila same sebe! Janković se bo odločno uprl Hrvatom in nas rešil pred njimi. Svojo Jugosplavijo bomo ohranili.

 • južnificirana_si

  a bodo ponovno slovenski izdajalci imeli žur z hrvati v lutkovnem gledališču?

 • Nata

  Saj ima prav !! Ker naši politiki pojma nimajo o zakonih in postopkih v določenih problemih, plačujemo državljani ! Sodbe , ki padajo…………pa , da ne naštevam !! Same napake .
  Če bi morali zadeve plačati sami, bi morda bilo drugače !?

  • francelj3

   Ne samo politiki, pojma nimajo slovenski bavconizirani pravniki. Zato vedno izgubljamo.

 • pokvarjeniSvet

  Ja tako je ko nam vladajo leve in kvazi desne stranke vedno Slovenija izgublja če pa imamo IZDAJALCE na oblasti kaj lahko kaj drugega sploh pričakuješ ??

 • dob

  dobićemo kurac na plučima kolko ga pušimo

  • PIA PlA

   Ma nemoj, možda čemo dobiti pljuče na kurcu!

   • Nova24TV Mod 1

    Bi šlo brez prostaškosti?

    • PIA PlA

     Je z zakonom prepovedan sovražni govor ali prostaško govorjenje?

 • francelj3

  Slovenija izgubi vsak spor s komerkoli. Poglejte primer nevrokirurga dr. V. Dolenca, ki je verjel nasvetom tov. Udbeta. Pri nas pravo sploh ne obstaja. Tisto, čemur rečemo pravo, je sistem za borbo proti razrednemu sovražniku (avtor: tov. Ljubo Bavcon, ZASLUŽNI profesor – profesor?! zaslužen za kaj?!), zadnjih 30 let se bori samo proti gospodu Janezu Janši in drugim osamosvojiteljem. Pravosodje je popolnoma gnilo, potujčeno in skorumpirano, ljubljanska in mariborska pravna fakulteta sta zreli za takojšnjo ukinitev. Če in ko se bomo enkrat dokončno znebili komunistov, bo treba pravo vzpostaviti na avstrijskih ali nemških temeljih popolnoma na novo. To bo daleč najlažje, če bomo prej prosili Avstrijo za priključitev.

 • PIA PlA

  Narobe imate urejeno, gospodarstvo sodi pod črno kroniko!