fbpx

Slovenija izgubila arbitražo, Milanović pa: Vedno izgubite proti Hrvaški

Nuklearna elektrarna Krško. Foto: STA

Slovenija je izgubila arbitražni postopek zaradi nedobavljene električne energije Hrvaški iz Nuklearne Krško (NEK) v obdobju od 1. julija 2002 do 19. aprila 2003. Mednarodni center za reševanje investicijskih sporov (ICSID) iz Washingtona je sprejel odločitev, da mora Slovenija hrvaškemu partnerju povrniti več kot 40 milijonov evrov.

Po poročanju hrvaške javne televizije (HRT) STA navaja, da je ICSID odločil, da mora Slovenija hrvaški družbi Hrvatska elektroprivreda (HEP) plačati 19,987 milijona evrov zaradi kršitve dogovora o dobavi elektrike iz NEK-a.

Temu znesku je treba prišteti še dodatnih 10 milijonov dolarjev s pripadajočimi obrestmi od dneva sodbe do dneva plačila – oboje po obrestni meri Euribor in dodatna dva odstotka. Skupni znesek naj bi tako znašal okoli 40 milijonov evrov, kar bo po besedah premierja Mira Cerarja velik udarec za slovenske finance.

Slovenija na koncu izgubi vsak spor s Hrvaško
Hrvaški premier Zoran Milanović je dločitev v povezavi z NEK-om danes v Bruslju komentiral z besedami, da Slovenija na koncu izgubi vsak spor s Hrvaško. “O čemerkoli se sprejo z nami, na koncu izgubijo,” je dejal.

Po Milanovićevih besedah je bil Hrvaški najljubši spor glede Ljubljanske banke, saj je šlo resnično za rop zasebnega premoženja tisoče Hrvatov.

“Na koncu je presodilo sodišče za človekove pravice. To je pravica. Počasna, a dosegljiva,” je še dodal hrvaški premier po koncu dvodnevnega vrha EU v Bruslju.

A. D., STA