fbpx

Slovenija je imela v začetku leta 2022 občutno nižjo stopnjo inflacije kot večina “jedrnih” evropskih držav

Foto: Pixabay

Inflacija v evrskem območju je maja dosegla nov rekord, in sicer 8,1 odstotka v primerjavi s 7,4 odstotka aprila ob naraščajočih cenah energije in hrane, ki jih je deloma spodbudila ruska vojna v Ukrajini. Skoraj v vseh državah je občutno porasla stopnja inflacije, se je pa Slovenija zabeležila kot ena uspešnejših v prvem trimesečju.

Preliminarna ocena, ki jo je v torek objavil Eurostat, statistični urad Evropske unije, je najvišja od začetka vodenja evidenc za evrsko območje leta 1997. Inflacija je zaradi vojne v Ukrajini prizadela cel svet, nekatere so prizadete bolj, nekatere manj, točne napovedi glede prihodnosti pa po podatkih svetovnih analiz še ni možno predvideti.

Vsaka država se je z inflacijo spopadala in soočala na svoj način, je pa vsekakor vredno omeniti, da se je Slovenija izkazala v prvem trimesečju, ko je bila stopnja inflacija med najnižjimi od večine evropskih držav. Janez Janša je ob tem spomnil na dobro delo prejšnje vlade in na Twitterju objavil zapis ob oceni ene od tujih svetovnih analiz: “Slovenija je imela v prvem tromesečju leta 2022 občutno nižjo inflacijo kot “jedrni” #EU v večini ostalih. #zmoremo @vladaRS -2020–2022

Cene so višje povsod
Na evropskem območju so se zvišale širše cene, pri čemer so največji pritisk navzgor naredili energija (39,1 %), hrana, alkohol in tobak (7,5 %), storitve (3,5 %) in industrijsko blago brez energentov (4,2 %). Stopnja inflacije v evrskem območju ostaja precej nad 2-odstotnim ciljem ECB, centralna banka pa bo od julija začela zviševati stroške zadolževanja, da bi jih vrnila na cilj.

Vsak kotiček celine se sooča z naraščajočimi cenami, pričakovano okrevanje evropskega gospodarstva zaradi pandemije koronavirusa pa ovirajo številni dejavniki. Zunaj EU je stopnja inflacije v Združenem kraljestvu narasla na 9 odstotkov, kar je najvišja letna stopnja po letu 1982. Rusija se sooča z inflacijo v višini 17,8 odstotka, Evropska centralna banka (ECB) je po stopinjah nekaterih svojih kolegov v drugih delih sveta sporočila, da za julij načrtuje zvišanje obrestnih mer.

Tanja Brkić