fbpx

Slovenija je položaj na IMD lestvici konkurenčnosti po dveh letih znova izboljšala

Zdravko Počivalšek. (Foto: sta)

Na Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo so v sporočilu za javnost danes navedli, da je objava vsakoletne lestvice konkurenčnosti držav, ki jih zajema raziskava Mednarodnega inštituta za menedžment (IMD) iz Lozane, vselej vzbudi veliko zanimanje svetovne javnosti. Slovenija je del te raziskave od leta 1999. Takrat smo zasedali 43. mesto.

“Letos smo na 35. mestu, kar pomeni izboljšanje našega rezultata iz dveh zaporednih let, ko smo zasedali 37. mesto. Izboljšanje smo dosegli v večini ključnih kazalnikov konkurenčnosti posamezne države,” sporočajo pri Ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo.

Kot še navajajo pri ministrstvu, se Slovenija v raziskavi, ki zajema skupno 255 kriterijev, kaže kot država z visoko izobrazbeno ravnjo, visoko usposobljeno delovno silo, dinamičnim gospodarskim okoljem, zanesljivo infrastrukturo in strokovno konkurenčnostjo. “Vse to so dejavniki konkurenčnosti in posredno prebojnosti v globalnem okolju.”

Mednarodni inštitut za menedžment IMD, lestvica konkurenčnosti držav. Slovenija je na 35. mestu. (Foto: Vlada RS)

“A še je izzivov, ki so pred nami in ki jim moramo ostati predani. Govorim o zmanjšanju birokratskih ovir, zvišanju vlaganj v raziskave in razvoj, zmanjšanju razlik med centri države in njenim podeželjem ter obmejnimi območji, prenovi zdravstvenega in socialnovarstvenega sistema, bistvenemu povečanju javnega stanovanjskega fonda in odločnemu “DA” vsem oblikam trajnostnih razvojnih modelov,” je prepričan gospodarski minister Zdravko Počivalšek. To so po njegovem prepričanju cilji, ki nam morajo biti skupni in jih moramo skupaj izpolnjevati tako oni, ki so del vlade, kot drugi pomembni družbeni sistemi, od gospodarstva, šolstva pa do civilne družbe.

Domen Mezeg