Pa je šlo po zlu 140 delovnih mest: Lek bo vrnil prejeto subvencijo in ustavil investicijo na Prevaljah, Sloveniji zaradi socialistične vlade grozi tudi izseljevanje domačih podjetnikov v tujino!

Foto: STA

Na Nova24TV že dlje časa opozarjamo, kako neugodno poslovno okolje tujim in domačim investitorjem predstavlja Slovenija. Večjih investicij, razen tistih, izdatno podprtih z državnimi subvencijami, praktično ni, a razmere so postale tako slabe, da tudi subvencije ne učinkujejo več. Lek se je tako odločil ustaviti investicijo v povečanje proizvodnih zmogljivosti na Prevaljah, ki bi ustvarila 140 delovnih mest, in napovedal, da bo vrnil že prejeto subvencijo. A ne le izgubljanje tujih investicij, pod socialistično vlado nam grozi tudi izseljevanje domačih podjetnikov v tujino, kot smo že poročali, jih kar tretjina razmišlja o tem.

Lek, ki sodi pod okrilje Novartisa, se je po poglobljeni analizi in preučitvi vseh možnosti odločil, da ne nadaljuje z naložbo v razširitev proizvodnih zmogljivosti na Prevaljah. Vrnili bodo tudi prejeto državno spodbudo, so danes sporočili iz družbe, ki sicer v Sloveniji nadaljuje z vlaganji v nove tehnologije. Temeljni kamen za naložbo v gradnjo dodatne Lekove tovarne na Prevaljah so položili aprila 2017. Po takratnih napovedih Leka je bilo predvideno, da bo prva redna proizvodnja v okviru nove tovarne stekla v drugi polovici leta 2020 in prinesla najmanj 140 novih delovnih mest. Gradnja stavbe z dokončno ureditvijo ostrešja in fasade je bila zaključena do konca leta 2018, medtem pa so že spomladi tistega leta iz družbe sporočili, da je bila prekinjena dobava tehnologije za novo tovarno, kjer je bila predvidena klasična proizvodnja, saj da se je lokacija uvrstila med možne za kontinuirano proizvodnjo.

Tudi subvencija ni bila zadostna spodbuda, Lek jo bo vrnil
Leku je država za naložbo, v celoti ocenjeno na 105 milijonov evrov, odobrila tudi sedem milijonov evrov državne spodbude, ki naj bi jo izplačali v treh letih. Družba je do zdaj prejela obrok v višini 1,5 milijona evrov in ta prejeta sredstva bodo zdaj skupaj s pripadajočimi obrestmi vrnili, so za STA pojasnili v Leku. Skladno s pogodbo, ki jo je Lek sklenil z gospodarskim ministrstvom, bodo sredstva vrnili najpozneje do konca septembra. V Novartisu na vprašanje, kaj bodo naredili z novo zgradbo, odgovarjajo, da se še odločajo. Kot so navedli, v okviru svoje globalne strategije nenehno proučujejo vse proizvodne lokacije po svetu. “Novartis želi namreč zagotoviti, da bo imel tudi v prihodnje ustrezne proizvodne zmogljivosti, s katerimi bo lahko zadostil tržnim potrebam in podpiral svoj nabor izdelkov v razvoju, zato se vedno bolj usmerja v nove tehnologije,” so navedli v družbi.

Sedež družbe Lek v Ljubljani. (Foto: STA)

Zaradi socialistične vlade skoraj tretjina podjetnikov razmišlja o selitvi v tujino, posledice uresničitve koalicijskega sporazuma bi bile katastrofalne
Še bolj zaskrbljujoče je, da kar 29 odstotkov vprašanih meni, da so razmišljali o osebni selitvi ali selitvi podjetja v tujino v naslednjih treh letih, kot so ugotovili v Deloittovi anketi, pa bi jih kar 88 odstotkov ostalo v Sloveniji v primeru, da bi davčna politika ostala nespremenjena. V primeru, da bi se uveljavile vse spremembe iz koalicijskega sporazuma, pa bi se kar 13 odstotkov anketiranih zagotovo odločilo za selitev v tujino, 39 odstotkov pa bi jih o tem razmislilo. Kar 84 odstotkov predstavnikov gospodarske sfere je nadalje izrazilo, da bi te spremembe negativno vplivale na prihodnji gospodarski in ekonomski razvoj Slovenije. Zaskrbljujoče je tudi, da kar 40 odstotkov vprašanih ne vidi nobenih prednosti slovenskega davčnega sistema.

 

Novartis, ki je v Lek vložil že za 2,3 milijarde evrov, je največji tuji investitor v Sloveniji
Tako je tudi v Sloveniji, kjer je Novartis doslej v Lek vložil več kot 2,3 milijarde evrov in velja za največjega tujega naložbenika pri nas. Tako v Bioloških učinkovinah Mengeš gradi nov objekt za proizvodnjo bioloških učinkovin za biološka in podobna biološka zdravila. Projekt v vrednosti 38 milijonov evrov v Slovenijo prinaša proizvodnjo originatorskih bioloških učinkovin z visoko dodano vrednostjo, poudarjajo v družbi. Novartis sicer v Sloveniji redno zaposluje več kot 4.200 ljudi. Na Prevaljah v proizvodni enoti, ki se uradno imenuje Antiinfektivi Prevalje, v obstoječi tovarni od leta 1988 izdelujejo širokospektralni antibiotik; letno izdelajo več kot pol milijarde tablet in izvažajo na 60 trgov. V tovarni je nekaj več kot 260 zaposlenih. V letu 2018 so začeli na Koroškem izdelovati tudi novo obliko pediatričnih disperzibilnih tablet tega širokospektralnega antibiotika.

Rok Krajnc