fbpx

Slovenija po podatkih OECD v samem vrhu po rasti BDP

Foto: Demokracija

Slovenija je po podatkih OECD od vseh evropskih članic na drugem mestu po rasti bruto domačega proizvoda. Z 8,1 odstotka rastjo se je uvrstila takoj za Estonijo, ki je imela lani 8,3 odstotno rast BDP-ja. Na visoko gospodarsko rast je vplivala kombinacija spodbujevalne fiskalne in monetarne politike pa tudi dohodki, generirani s strani gospodinjstev, visoka zaposlenost in ostali transferji.

Slovenija je v leto 2022 vstopila kot zmagovalec med drugim tudi na ekonomskem področju, saj se je slovenski BDP okrepil za 8,1 odstotka, potem ko se je po izbruhu epidemije covida-19 in delnem zaprtju javnega življenja v 2020 zmanjšal za 4,2 odstotka. V zadnjem četrtletju lanskega leta je bil realni bruto domači proizvod (BDP) medletno višji za 10,4 odstotka, v celem letu pa za 8,1 odstotka. Pri Uradu za makroekonomske analize in razvoj so poudarili, je rast presegla pričakovanja, kar v veliki meri odraža nadaljnje zelo dobro prilagajanje gospodarstva in prebivalcev spremenjenim razmeram.

Današnji podatki kažejo obetavno sliko, kar je izpostavil tudi premier Janez Janša, ki je Slovenijo ob zapisu in objavi grafa OECD na Twitterju, označil kot zmagovalko.

https://twitter.com/JJansaSDS/status/1511046928317956096?s=20&t=tPrlCOpXyosIs14jbKYQ2g

Evropska komisija je že pri nedavni napovedi glede Slovenije dejala, da bo gospodarska rast v Sloveniji v letu 2022 znašala 3,8 odstotka bruto domačega proizvoda in 3,6 odstotka bruto domačega proizvoda v letu 2023. Zadnje ocene Evropske komisije tako predvidevajo hitrejše okrevanje slovenskega bruto domačega proizvoda v prihodnjih dveh letih od povprečja Evropske unije in evroobmočja; kumulativna rast bruto domačega proizvoda v 2022–2023 naj bi namreč v Sloveniji znašala 7,4 odstotka, v evroobmočju in Evropski uniji pa 6,7 odstotka oziroma 6,8 odstotka.

Tanja Brkić