fbpx

Nov udarec slovenski ekonomiji: Pristali poleg države Vanuatu

Vir: epa

Izšel je Indeks ekonomske svobode, ki ga na letni ravni pripravlja Heritage Foundation. Slovenija je zaradi svojega slabega napredka nazadovala za dve mesti in pristala na 90. mestu, kar jo med evropskimi državami uvršča povsem blizu dna.“Volilni sistem generira nestabilne vlade. Koalicija je odvisna od manjših strank, ki izsiljujejo v skladu z njihovimi interesnimi ozadji,” meni Anže Burger, ki razloge za slabo uvrstitev išče predvsem v politiki.

Slovenija je v uradnem poročilu ugledne ekonomske fundacije pristala na 90. mestu, med Vanuatujem in Azerbajžanom. V primerjavi z bližnjimi evropskimi državami je tako uvrščena zelo blizu dna; prekosila je le Rusijo, Ukrajino, Moldavijo, Bosno in Hercegovino, Grčijo in Belorusijo.

“Tovrstni indeksi so kljub temu, da včasih niso popolni, dober pokazatelj primerjalne konkurence posamezne države. Indeks je precej dober pokazatelj strukturnih problemov v Sloveniji. Še vedno šepamo na področju pravne države, sodni postopki trajajo predolgo, zelo problematična je tudi percepcija korupcije. K nizki uvrstitvi je botroval tudi hiperreguliran trg dela, visoki davki, pretirana javna poraba in javni dolg,” meni docent na Fakulteti za družbene vede Anže Burger. 

V ekonomski študiji je bila še posebej omenjena spodletela slovenska privatizacija, ki po mnenju strokovnjakov, avtorjev študije poslabšuje razmere na slovenskem tržišču. Tega se je dotaknil tudi Burger, ki je izpostavil, da se poleg neposrednega vmešavanja politike v gospodarstvo izkrivlja konkurenca, to pa onemogoča, da bi podjetja postala bolj učinkovita.

Anže Burger: Potrebujemo spremembo volilnega sistema
Burger meni, da je za tako nizko uvrstitev kriva politika, ki ji primanjkuje predvsem reformne zavezanosti. Potrebujemo spremembo volilnega sistema, saj ta, ki ga imamo sedaj, praviloma generira nestabilne vlade. Koalicijske stranke so tako odvisne od manjših strank, ki izsiljujejo v skladu z njihovimi interesnimi ozadji. Nastati bi morala močnejša sredinska reformna koalicija, ki bi bila sposobna zdržati politične pritiske.

Brez razlik med najuspešnejšimi
V primerjavi s preteklim letom se med najuspešnejšimi ni veliko spremenilo. Prva tri mesta še vedno prepričljvo zasedajo Hong Kong, Singapur in Nova Zelandija. Spremembe pa so se zgodile na 4. in 5. mestu – Švico je prehitela Avstralija. Tudi med najslabšimi se ni veliko spremenilo. Na zadnjih treh mestih “čakajo” Venezuela, Kuba in Severna Koreja.

Kumulativna ocena
Izračun indeksa ekonomske svobode temelji na oceni različnih faktorjev, iz katerih se nato sestavi kumulativna ocena. Faktorji vključujejo oceno upoštevanja pravice do zasebne lastnine, korupcije, državne potrošnje, fiskalne svobode, težavnosti poslovanja, monetarne svobode, svobode na trgu dela, svobode investiranja, finančne svobode ter svobode trgovanja.

Žiga Korsika