Nov udarec slovenski ekonomiji: Pristali poleg države Vanuatu

Vir: epa

Izšel je Indeks ekonomske svobode, ki ga na letni ravni pripravlja Heritage Foundation. Slovenija je zaradi svojega slabega napredka nazadovala za dve mesti in pristala na 90. mestu, kar jo med evropskimi državami uvršča povsem blizu dna.“Volilni sistem generira nestabilne vlade. Koalicija je odvisna od manjših strank, ki izsiljujejo v skladu z njihovimi interesnimi ozadji,” meni Anže Burger, ki razloge za slabo uvrstitev išče predvsem v politiki.

Slovenija je v uradnem poročilu ugledne ekonomske fundacije pristala na 90. mestu, med Vanuatujem in Azerbajžanom. V primerjavi z bližnjimi evropskimi državami je tako uvrščena zelo blizu dna; prekosila je le Rusijo, Ukrajino, Moldavijo, Bosno in Hercegovino, Grčijo in Belorusijo.

“Tovrstni indeksi so kljub temu, da včasih niso popolni, dober pokazatelj primerjalne konkurence posamezne države. Indeks je precej dober pokazatelj strukturnih problemov v Sloveniji. Še vedno šepamo na področju pravne države, sodni postopki trajajo predolgo, zelo problematična je tudi percepcija korupcije. K nizki uvrstitvi je botroval tudi hiperreguliran trg dela, visoki davki, pretirana javna poraba in javni dolg,” meni docent na Fakulteti za družbene vede Anže Burger. 

V ekonomski študiji je bila še posebej omenjena spodletela slovenska privatizacija, ki po mnenju strokovnjakov, avtorjev študije poslabšuje razmere na slovenskem tržišču. Tega se je dotaknil tudi Burger, ki je izpostavil, da se poleg neposrednega vmešavanja politike v gospodarstvo izkrivlja konkurenca, to pa onemogoča, da bi podjetja postala bolj učinkovita.

Anže Burger: Potrebujemo spremembo volilnega sistema
Burger meni, da je za tako nizko uvrstitev kriva politika, ki ji primanjkuje predvsem reformne zavezanosti. Potrebujemo spremembo volilnega sistema, saj ta, ki ga imamo sedaj, praviloma generira nestabilne vlade. Koalicijske stranke so tako odvisne od manjših strank, ki izsiljujejo v skladu z njihovimi interesnimi ozadji. Nastati bi morala močnejša sredinska reformna koalicija, ki bi bila sposobna zdržati politične pritiske.

Brez razlik med najuspešnejšimi
V primerjavi s preteklim letom se med najuspešnejšimi ni veliko spremenilo. Prva tri mesta še vedno prepričljvo zasedajo Hong Kong, Singapur in Nova Zelandija. Spremembe pa so se zgodile na 4. in 5. mestu – Švico je prehitela Avstralija. Tudi med najslabšimi se ni veliko spremenilo. Na zadnjih treh mestih “čakajo” Venezuela, Kuba in Severna Koreja.

Kumulativna ocena
Izračun indeksa ekonomske svobode temelji na oceni različnih faktorjev, iz katerih se nato sestavi kumulativna ocena. Faktorji vključujejo oceno upoštevanja pravice do zasebne lastnine, korupcije, državne potrošnje, fiskalne svobode, težavnosti poslovanja, monetarne svobode, svobode na trgu dela, svobode investiranja, finančne svobode ter svobode trgovanja.

Žiga Korsika

 • Peter

  Zgodba o uspehu?

  • marta

   Ja, Peter … na žalost, res je tako že vrsto let.,,,, – od osamosvojitve dalje – 25 let.

   Dobre rezultate desnih si pripisujejo levi – slabe rezultate levih vlad, jih levi pripisujejo desnim vladam pa čeprav sta bili desni vladi le dvakrat v tem lasu, v skupnem seštevku 5 let, ker so zadnjo v letu 2012, po dobrem letu vladanja desnih zrušili levi aktivisti.

   Takole pa je v demokratični Sloveniji, kjer si mnogi razlagajo demokracijo na čisto svoj način. :(

   • Peter

    Medtem ko razumem, zakaj to počnejo, ne razumem tistih, ki so temu pripravljeni verjeti.
    Nekaj dni nazaj sta sem vletela dva znanstvenika (pravzaprav verjetno spet eden z dvema nickoma) in nas hotela prepričati, da je za vse kriva tista ena desna vlada.

    • domovina mili dom

     Ti znanstveniki so plačani OF kurirčki. Jih je polno po kafetarijah. Metode imajo obratne. Včasih so bili mikrofoni, zdaj so pa zvočniki. Začnejo pa: ti čuj si slišal za….

   • neny

    ++++

 • marta

  Se strinjam z ugotovitvijo Anžeta Burgerja, da potrebujemo spremembo volilnega sistema in to čimprej,

  • dež

   S tem se strinjamo skoraj vsi. Težava je, kako priti do ustavne večine v parlamentu, ki omogoča spremembo. Kot so stvari videti sedaj, se to zdi misija nemogoče.

   • Novakec

    Čisto enostavno s pokalico.

    • dež

     Zakaj so namenjene pokalice, se ve. Zagotovo to ni spreminjanje ustave.

   • domovina mili dom

    Je ustavna večina lahko tudi na ulici. Primc je dokazal, da se to da.

    • dež

     Hvala bogu, da se da tudi na takšen način.
     Vendar nekaj pozabljaš, o LGBT, migrantih in še čem, se levi/desni v tej državi lahko poenotijo. Tisti trenutek, ko bo šlo za politiko, lahko na to pozabiš.

     • domovina mili dom

      Bo treba še več medijskega pritiska na zblojene ovce. Kar pišemo ti rdečkarji vse preberejo. Imajo učni poligon za strategijo. Zblojene mrtvoudne ovce pa se apatično pasejo po paridolu. Če jih vprašaš kdo je minister, pa odgovorijo : me ne zanima, je trava dost zanimiva.
      Zato trdim, travo požgat, da ne bojo imele kaj za žret.

  • Miha

   Nujno potrebeno je organizirati referedum o volilnem sistemu,
   čeprav smo enega že dobili in poslanci levice ignorirajo odločbe ustavnega sodišča.
   Rešitev ni ulica in nasilje,
   ampak udeležba na voliščih in demokracija, dialog na podlagi argumentov.

   • domovina mili dom

    25 let je mimo. Pa smo še vedno v jugi.

  • Pevec

   Če bi volitve lahko kaj spremenile, bi jih ukinili. Tako pa velja Stalinova izjava, da je samo važno, kdo šteje glasovnice.

  • Rokc5

   To glede volilnega sistema:
   Če bi imeli večinski sistem, desnica na zadnjih volitvah skoraj ne bi imela poslancev v parlamentu. Večinski sistem bi dal komunistom neomejeno moč. SDS je tukaj zabluzil.

   Rešitev je čim bolj pametno izkoristiti proprcionalni sistem.
   !) SDS navidezno prepusti mesto zmagovalca na volitvah neki novi liberalni sredinski stranki (tipa DLGV), ki pobere 25%
   2) SDS je še vedno drugi/tretji z 20%
   3) noter se prebijejo še NSI 9-10%, SLS 5-6% in Primc 5-6%.

   S tem se sestavi desnosredinska vlada: dobesedno sredinska zato ker je prva stranka sredinska ala DLGV. V resnici pa ima ključne resorje v ozadju SDS in Janša lahko tako preoblikuje glavne zadeve: počisti se SOVA, uredi vojska, Policija, spremeni ključne zakone: ključni zakon ni pederski zakon. Ključni zakon je tisti, ki uredi konkurenco v šolstvu in zdravstvu ter višji % dohodnine za nevladno sfero, da se tako zagotovi pluralizacija javne sfere.

 • janez zorman

  Tam kjer javna uprava zagoni za svoje plače in “dodatke” (beri za krajo) vse kar delavska raja zasluži + 3.5 miljarde vsako leto zraven (za obresti – za nazaj), tam NE more biti ekonomske svobode. Ekonomsko svobodni so samo tisti, ki lepo živijo na ta račun.

  • berendy

   Država, ki je svoje temelje gradila na truplih in nasilju, ne more nikoli biti srečna in uspešna.

 • Borut Stari

  Volilni sistem Slovenije je pač tako naravnan, da ostaja država ugrabljena in posiljena.

 • Novakec

  A niste poslušali statistične kure ki je prepričevalo sloovce da smo do vratu v medu in mleku, tam eni nam pa pravjo da smo do vratu v dreku.

 • Breiva

  Kučanov nacionalni interes je zmagal!
  Kmalu bomo na prvem mestu – od zadaj.

  • Peter

   Tudi to je dosežek.
   Sploh, ko ga dobijo v roke “osrednji” mediji, ki bodo pepričali ljudi, da je izjemen uspeh biti prvi, da pa nismo bili prvi prej, pa je kriva tista desna vlada, ki je itak kriva za vse.

   • Breiva

    Saj je vseeno, kje si, arabci in judi tudi pišejo z desne na levo.

    Če bi vrstni red pisali v vrsti po naše in potem brali na arbski način, bi mi bili dejansko prvi.

  • samsara

   Uničiti želi in se na vse njegove kremplje trudi, nekaj, kar nikoli ni bila njegova intimna želja in s čimer se ne more sprijazniti. Samostojna Slovenija namreč.

 • Miha

  Zakaj ni tiskovnih konferencah vlade novinarji ne zahtevate pojasnil in odgovorov vlade in še posebej predsednika vlade ?
  Samo naši športniki so sposobni napredovati na mednarodnih lestvicah.

 • domovina mili dom

  Kdo bo obrnil trend informacij, da nas levaki s svojim internacionalno nacionalnim interesom vlečejo na dno že 20 let.
  Mi to lahko naredimo. A si upamo dan za dnem v svoji okolici na glas govoriti, da so levaki krivi za ta slovenski polom, da levaki ropajo državna podjetja in proračun. Bodimo še mi osvobodilna fronta slovenstva OFS. Mater jim vola.

 • tzt

  Ni čudno. Anketa Dela kaže, da ima Cerarjeva vlada samo še 18% podporo in % negativne ocene je zrastel na 56. Manjkajoči glas na SMC tipkovnici, brat Jani, je vložil v zakonski postopek svoje predloge kako urediti status istospolnim partnerskim zvezam. Mavrični lomastijo preko trupel. To nesposobno vlado je treba čimprej zamenjat!

  • Novakec

   Cel ZZZDR je eno skrpucalo ki se ga nobeden ne drži od sodišč do CSDjev, še ustavni členi se kršijo. Na žalost je pa tudi ostala zakaonodaja bedasta in v škodo sloovcam

 • althar

  Še vedno nad Severno Korejo, Venezuelo in Kubo? Takoj odstavit Cerarja in nastavit Mesca ali pa vsaj Kordiša!
  Smrt fašizmu svobodo narodu!

  • kamdrvimo

   mislim da bi opice iz živalskega vrta naredile več kot pa tej našteti zasanjanci in zeliščarji

 • xtc

  Seveda gre za sovražno propagando in govor ,ki jo je treba takoj sankcionirati.
  prašajte milana in Mirota in potrdila vam bosta ,da tako uspešni in napredujoči še nismo bili nikoli.
  Da resno napredujemo je tudi dokaz ,da zelo trdo delamo na uvozu novih državljanov ,ki bodo naš napredek leše pojačali in dali nave priložnosti in zagon gospodarstvu,kulturui in znanosti ter tehničnemu napredku.

 • xtc

  Realnost,ki kaže tudi kako lažni so “uspehi” o katerih pojejo levaki.
  Dejstvo je ,da bomo tonili še hitreje razlog je neprivatizacija in razprodaja vsega državnega premoženja zaradi tega se firme selijo,zapirajo in še se bodo.
  Glede volilnega sistema pa ;NI ŠANS,dokler si levaki ne zagotovijo toliko novih državljanov ,da bodo z lahkoto zmagovali z večinskim sistemom sprememb ne bo a tidi takrat nam nič nebodo koristile.
  Najprej se mora narod ovesti ,da je treba levico spraviti v kot šele nato bodo šle spremembe. in napredek.

 • viktorh

  “Pristali poleg države Vanuatu”

  Ne gre se čuditi. Ta oblast nas bo uničila kot nas je uničila partijska oblast v 45 letih.

 • Pevec

  Za tiste, ki še niste seznanjeni. Nova dokapitalizacija bank nas bo stala samo 11,5 milijard €, da si bodo lahko okupatorji zopet delili!!

  • Duhec

   Od kje ti ta podatek???

  • Mihilus

   Problem je mnogo večji. Deutsche Bank je pridelal 60 triljonov evrov velik mehur v derivatih, ki mu zaradi velike investiranosti v energetski sektor in azijo grozi deflacija. Deutsche bank CDS rizik, je že skoraj ujel grške banke. Pa niso edini: tudi Credit Suisse za okol 20 triljonov slabih naložb in tako naprej. Naše bančne luknjice niso nič v primerjavi s temi prepadi. Delnica Deutsche bank je v enem mesecu izgubila že 35%, Credit Suisse 30%, etc….
   In ukrepi, ki jih predlaga nemški finančni minister za rešitev krize: FED naj zniža obrestno mero nazaj na 0% (so jo dvignili na 0.25% 3 mesece nazaj), Kitajska naj investira triljone v povečanje domače porabe, in EU naj obdavči prihranke in z drugimi ekstremnimi ukrepi prisili Evropejce v večjo potrošnjo. Evropejci denarja več nimajo zato ponujajo še več kreditov. Celo tako daleč gredo, da bi ponudili takšne z negativno obrestno mero.
   Rast ekonomije zadnjih 30 let temelji na zadolževanju. Evropa (to vključuje Javni sektor + gospodarstvo + gospodinjstva) se je v zadnjih 7 letih dodatno zadolžila za neverjetnih 17 triljonov evrov. To pomeni, da je cca. 20% evropskega BDP ustvarjenega neposredno NA PUF. Posredno pa najbrž kar 50%. Že od 1970 dalje je rast dolga vsaj 2x tolikšna kot rast BDP.
   Ni samo Slovenija v kurcu. Cel zahodni ekomonski sistem je zgrajen na ponzi shemi. Slovenija jo bo še relativno dobro odnesla.

   • Anja H

    Če res prihaja do takšne ekspanzije valute zakaj se to ne odraža v inflaciji?

    • Mihilus

     Dobro vprašanje odgovor pa je zelo enostaven. Saj se. Samo vso smetano pobirajo elite zato pa imaš hiperinflacijo luksuznih dobrin: mala reaktivna letala, luksuzne vile in posesti, umetnine, dragi in redki kamni, etc. To so stvari katerim se je vrednost samo v zadnjih 5 letih več kot podvojila. Vso smetano od našega suženjstva pobira elita.

     • xtc

      Tebe hudo daje fošija tipčn Slovenc.

    • avtohtoni neandartalec

     Marks je učil, elita obstaja zato, da troši viške proizvodnje in kupuje luksuz, s čimer stabilizirajo trge, ki bi se sicer zadušili z gorami neprodane, ničvredne robe.

     • avtohtoni neandartalec

      Z drugimi besedami, pošten kapitalizem lahko deluje le, če so vsi revni. Ko pa začne prebivalstvo bogateti, se eksponentno povečajo tudi potrebe po naravnih surovinah in življenjskem prostoru, ki so omejene, zato nastanejo ogromne razlike, te pa bi prekinile določene ekonomske tokove, če ne bi obstajale elite ter drugi mehanizmi, ki zatirajo ljudi in vračajo večino v povprečje.

      Kapitalizem je družba povprečnih ljudi, elite se morajo neprestano truditi, da zatrejo vse, ki so primerjalno boljši od njih, razen če se jim pridružijo in jih slepo ubogajo. Edina načina, za zamenjavo elitnih družin, sta revolucija ali vojna.

   • Duhec

    Bravo…. Slo jo bo z ekonomskimi velesilami še dobro odnesla?! Vsaka tolažba prav pride….

   • neny

    Informacije pobiraš iz družbenih omrežij ter neodvisnih, alternatvinih medijev, ki so v rokah čvrste evropske levice. Te medije imajo nastavljene za opravičevanje črpanja denarja iz vreče brez dna.

   • avtohtoni neandartalec

    Ha ha, najprej govoriš o kolapsu Nemške piramidne igre, o njihovih ukrepih za zajezitev DEflacije, nato nas miriš, češ SLovenije se to itak ne tiče, čeprav je več kot jasno, da bo Nemčija distribuirala dolgove med svoje poslovne partnerje, mi pa imamo 80% izvoza vezanega na njihove umazane posle. Ampak nas se kriza ne bo dotaknila, Nemci nas že ne bi izdali, to pa ne, ah, ja… verjetno bodo prej udarili po svojih državljanih, a ne.

    • Mihilus

     Sej nimajo samo nemci piramidne igre, vsi jo imajo. S tem da našo bi se morda teoretično še dalo reševati medtem, ko je njihova nerešljiva brez reseta. In ko bodo resetnili oni bomo resetnili tudi mi. Največje mehurjenje je nastalo v ZDA zato bo tam tudi največja kriza. Kaj točno se bo zgodilo je nemogoče napovedati. Moj nasvet vsakomur pa je: nikar nobenih novih dolgov, čimveč dolgov odplačat in pa imej doma za 3-6 mesecev hrane.

     • avtohtoni neandartalec

      Ampak kako bomo mi reševali svojo rit, če je pa ta priklopljena na Nemčijo, 80% človek, 80% vsega kar proizvedemo gre v Nemčijo, oni pa plačujejo račune in se menijo za kompenzacije izključno s peščico naših nekdanjih upravljalcev družbenega premoženja, od katerih je zgleda osvisno vse. Zakaj ne, če imajo pa samo oni denar, seveda morajo plačati naprej, amapk kako, komu, zakaj,to je srž naše korucije. Politika sploh nima veze, ker so samo lutke,lastijo si vse medije in cel aparat, pihnejo, pa te več ni, nihče te ne bo branil in zagovarjal v tej deželi.

     • avtohtoni neandartalec

      Amerika je dolžna manj kot so drugi dolžni njim, pa imajo tak zunanji dolg, da ga ne morem napisati v številkah, ker se iz tako dolge klobase nihče ne znajde, si ne znamo predstavljati par stanovanjskih blokov, zloženih iz bankovcev po 100 dolarjev recimo, kolikor denarja je v resnici to.
      Kako to gre, ja,investirajo vendar,ja gradijo cel Irak in Afganistan, Libijo, kdo pa misliš, da posoja denar judom, ki gradijo nova mesta na Palestinskih ozemljih, kdo financira Kitajske industrijske doline, ki so zrasle iz nič, celo Azijo, ekonomijo in kmetijstvo južne Amerike, povsod kjer so bile revolucije, tam kjer jih še ni bilo, pa še bodo. To je ta dolg, kamorkoli pridejo, pripeljejo s seboj par kasonov dolarjev, in nafto, ki jo lahko kupiš edino s tem istim dolarjem, do dolarjev prideš pa tako, da jih zamenjaš za nekaj, kar imaš doma, mi se seveda radi pogovarjamo predvsem o coca-coli in hamburgerjih,ker o ostalih stvareh se nam še sanja ne. Ker ne prenesemo resnice, zato.

     • Hribouc

      Ja, a bo Zizek že katero pogruntal?
      Tretjo pot skupaj z Blairom, na primer?
      Al bomo kar čakal kakšen rezultat bo dala Lukafakisova revolucija, ki jo je oklical lani v Mostah?

     • xtc

      Piramidno igro ima Putin-prano kremeljsko kaso in državo pred bankrotom.

   • xtc

    Važno je ,a Rusija cveti baje je treba za en rubelj ošteti 200$ ali 194 eur.

  • berendy

   Ljudje božji, če imate še kaj pameti, poberite svoj denar iz te zagamane NLB banke. Konec je blizu pa naj Koprivnikar še tako skače pod strop in se hvali ” z najboljšimi kazalci “. Novi vodilni bodo pokradli še vse tisto, kar prejšnjim ni uspelo.

 • Duhec

  Nemogoce…. Cmerar vztraja, da vlada dela dobro.

 • Poštenje velja

  socialistični kalifat v EU žanje sadove minulega dela tovarišev in opankarjev

 • Duhec

  Kdaj bojo protesti??? A morjo tovarisi res vse unicit???

  • berendy

   Tudi proteste organizirajo izključno le tovariši.

 • Duhec

  Predsednik LO SMC Vrhnika je izjavu, da je Cmerar zakompleksan, izgubljen, nesposoben… ampak ga bojo ze naucili. Ocitno jim ne ratuje…

 • Duhec

  Kaj se dogaja z Janso in SDS-om??? Nikjer jih ni…

  • tramal

   Najprej moramo zamenjati ta zabit narod potem bodo imele šanso vladati desne stranke.Ko je bil janša na oblasti smo imeli samo 50000 brezposelnih.Penzije so bile 80 odstotne in bile vezane na plačo.Vštirih letih se nismo nič zadolžili.Imeli smo že 92 procentov evropskega povprečja,sedaj nekaj čez 70.In ti idioti slovenski še kar volijo komunajzerje.

   • avtohtoni neandartalec

    Pozabil si omeniti, da se je stopnja kriminala zelo povečala, korupcija razpadla do nezavesti, revščina poglabljala, socialne pravice krčile, začele so se deložacije in volilci so imeli kmalu dovolj. Okrepili so se tajkuni in lokalne kmečke mafije, tako da pod 10% podpore mu ne bo zlepa padlo.
    Pahor je bil pa še slabši, to je res, ampak komunisti so močni in lahko hitro naredijo red, samo zato so mu pustili, da je potem še enkrat na kratko prevzel oblast, da so se lahko spet zgražali in valili svojo krivdo na njega, nato pa sami zaflikali za silo in zdaj gonijo živino naprej.
    Janša v svojem mandatu ni naredil popolnoma nič dobrega, edino kar smo mu lahko na splošno hvaležni je bilo, da je na videz popustila represija,ampak samo na videz, nad svojimi nasprotniki se je izživljal kot v časih stalinizma. Komusti so isti, ampak od njih bi to človek tudi pričakoval,poleg tega pod njihovo tiranijo teror nikoli ne popušča in človek ne dobi tistega naivnega občutka, da smo naenkreat svobodni, čeprav se ni popolnoma nič spremenilo v praksi,kot je potem dokazal tudi Janša sam, na svojem lastnem primeru. In kaj bi SDS sploh danes radi, najprej ukinili vse socialne pridobitve,pod izgovorom, da bodo odrezali samo bogate partizane in priviligirane komuniste, uvedli bi vse zahteve OECD in zakone vojaško policijske diktature, s čimer bi SLovenijo vrnili v stanje pred 100 leti, hvala lepa, kar naj bodo še malo levi pri koritu, dokler ne nastane neka normalna desnica.

    • tramal

     Ne morem se pogovarjati z lažnivcem ki potvarja resnico.Sicer pa je to kumonajzerska vrlina.Kje si živel ko je jANŠAvodil NATO pol leta.Sigurno si v beogradu ceste pometal.

  • dob

   Zakaj bi pa ravno zdaj morali biti glasni?!
   Slavo propadanja na prepustijo kučanu, naj jo torej žanjejo tisti, ki so vzrok gnitju. Jaz se tu ne bi dosti vmešaval. Vsakemu svoje!

   • Hribouc

    Yes, Sir.Certamente.
    Naj sami žrejo lastno merdo.

    • dob

     Na krajc na debelo namazano merdolado!

 • ney
 • Govekar

  To je dobro, če odštejemo velike države na vrhu je to indeks, koliko si kolonija.

 • Govekar

  Norveška je s svojo četo dobičkonosnih državnih podjetji na 32. mestu, temu mestu bi se lahko približali, če bi zmanjšali vmešavanje politike in odprodali balast “naložbe”, dosti višje pa ni smiselno it.

 • Hribouc

  Lepo bi bilo , da listo objavite. Tako bolj avtentično izgleda. Za silo si jo naredim sam, da uživam!
  ………………..
  AZERBEIJAN
  SLOVENISTAN
  VANATAU
  …………………..
  ROSSIA CCCP

  UCRAINE
  BiH
  GREECE
  BELARUS
  …………………
  NORTH KOREA
  VENEZUELA
  CUBA LIBRE.

  The End

  If you want to see the position of Switzerland you need to scroll 90 upper positions !

  If you need urgent psihiatric aid than you dial 112 or 113 for assistance&service.

  Naj pogine udbokriminalni kučanski Slovenistan!

 • avtohtoni neandartalec

  Sploh nisem vedel, da obstaja Vanuatu, prvič slišim. Ime pomeni “moja zemlja”, otočje se nahaja tam nekje ob Avstraliji, so Francoska kolonija, in imajo 200.000 prebivalcev. Njihova himan je Yumy, yumy, yumy, kar bi po naše prevedli mi, mi, mi.
  So pretežno protestanti, živijo od turima in domačih dobrot, sicer pa je tam vse pomešano še iz časov Angleško francoskih invazij, ki sta se tam dogovorili za kondomij, dokler niso pred 30 leti razglasili neodvisnost in se zdaj kregajo z Angleži za par otokov. Kriminala statistike sploh ne omenjajo, par diplomatskih konfliktov je vse kar jih na splošno skrbi.
  Njihov BDP je kakšnih 800 milijonov, nezaposlnost je pod 2%, plače imajo 10 krat nižje od naših, cene so nekoiko višje, zemljišča so izjemno draga, vendar spadajo med najbolj srečne ljudi na planetu, čeprav 25% prebivalstva živi pod pragom revščine. Razen Avsrtalskih turistov, računajo zadnje čase na Ameriške investicije, ki naj bi jim zgradili ceste, če sem prav razumel.

  Lahko se torej primerjamo z nekdanjimi ljudožerci in trgovsko kolonijo, iz imperialnih časov, katerih edina vrednost je lepa narava. Njihova himna lepo ponazori za kakšno civilizacijo gre, v primerjavi z nami, zato sem jo prevedel:

  Mi, mi, mi

  Mi, mi, mi z veseljem oznanjamo
  Mi, mi, mi smo ljudstvo Vanuatu

  Bog nam je dal to deželo,
  Imamo velik razlog za veselje,
  Mi smo močni in svobodni v tej deželi,
  Vsi smo bratje!

  Obstajalo je veliko načinov prej,
  Obstaja veliko načinov danes
  Vendar smo vsi eno,
  Kljub našim različnim pogledom!

  Vemo, da je treba opraviti še veliko dela,
  Trdo delamo na naših mnogoterih otokih,
  Bog nam pomaga pri našem delu,
  On je naš Oče!

 • Franc Mihič

  Ekonomska svoboda navadnih državljanov je velika slovenska hiba in je še naprej iluzija!

  Kaj si lahko obetajo “okradeni” državljani?

  Mnogi državljani si upravičeno postavljamo to vprašanje. Zakaj slovenska politika
  javnosti ne razkrije, da se sanje o dnevu, ko se bodo »pokradene« milijarde
  vrnile iz tujine, ne bodo nikoli uresničile. Vse bistveno v zgodbi o »kraji«
  družbenega premoženja se je namreč ob aktivnem sodelovanju politike zgodilo že
  davno v devetdesetih letih prejšnjega stoletja v procesu preoblikovanja
  (privatizacije) družbene lastnine.

  Tedaj se je razrasel neizmeren (še vedno prisoten) pohlep, ki ga oblast ni znala in celo
  ni hotela obrzdati. Strinjam se z njim tudi v tem, da lahko zapišemo, da tedaj
  sodna veja oblasti zanesljivo ni ravnala skladno z ustavo.

  Nič bolje se ni izkazalo niti državno tožilstvo. Na podlagi več kot petsto kazenskih ovadb v
  zvezi z divjim lastninjenjem je tožilstvo doseglo manj kot deset obsodilnih
  sodb. V bran sodstvu in tožilstvu gre le okoliščina, da tedanja politika
  sodstva in tožilstva sploh ni vnaprej seznanjala z načrtovanimi spremembami v
  ustroju države. Scenarij »kraje« družbenega premoženja je bil skoraj popoln.

  To razkriva tudi okoliščina, da je šele maja 2012 začel veljati zakon o odvzemu premoženja
  nezakonitega izvora (ZOPNI). Vse pove tudi podatek, da ni mogoče navesti niti
  enega primera o pravnomočnem odvzemu premoženja nezakonitega izvora.

  Ob posledicah »divje privatizacije« pogosto slišimo tudi vprašanje, kdo bo koga
  tožil, a odgovori so različni. Nedavno berem o izgubljenem desetletju zaradi
  neusmiljenega boja za nadzor nad nacionalnim bogastvom.

  Ta boj naj bi se začel že leta 1945. Po moje pa že leta 1941. Od leta 1990 je to boj
  oziroma je torej vprašanje, kako bogastvo naroda, ki ni imelo definiranega
  lastnika, pripeti k fizičnim osebam. Demos je v tem boju razpadel in nikoli ni
  popravil te usodne pogubne napake. Demosova privatizacija je predvidevala, da
  del takratnega družbenega premoženja pripade skladom, pokojninskemu,
  odškodninskemu in razvojnemu, preostalo pa se v obliki certifikatov razdeli med
  vse polnoletne državljane Republike Slovenije.

  S tako privatizacijo bi bilo v celoti zadoščeno ustavni zahtevi po enakopravnosti vseh
  državljanov. Vendar tudi Demosova privatizacija ni bila izpeljana do konca.
  Takoj po volitvah 1992 letaje nova koalicija predvsem pa naveza LDS – ZLSD, zdajšnja
  SD, bistveno spremenila privatizacijsko zakonodajo. Vpeljali so tako imenovani
  beneficirani notranji odkup delnic. Ta Drnovškova privatizacija je imela za
  posledico popolno razvrednotenje certifikatov, za katere ni bilo več realne
  protivrednosti in je de facto ponovno uveljavila Markovićevo privatizacijsko
  zakonodajo.

  S tem so ponovno menedžerski prevzemi postali možni in vsaj za levi del slovenske
  politike tudi zaželeni. Res je, da se tudi desni del slovenske politike še
  omotičen od volilnega poraza ni najodločneje uprl Drnovšek-Markovićevi
  lastninski zakonodaji, ni na primer zahteval njene ustavne presoje. Tako smo
  torej državljani pri privatizaciji spet ostali neenakopravni, kršena je bila
  ustava in naše ustavne lastninske pravice. Te se že 20 let kršijo delojemalcem
  še z neplačevanjem njihovih že zasluženih
  pokojninskih in drugih prispevkov.

  Še leta 2007 je sedaj obsojeni tajkun Bine Kordež iz MERKUR–ja lahko javno izjavil:
  »Kreditov ne bomo vračali!«

  Tedaj nihče ni reagiral! Ne vlada Janeza Janše, ne pravna država!

  Bine Kordež je, tedaj in vse do obsodbe letos, imel vso podporo »pedagoga naroda«, bivšega rektorja in ministra dr. Jožeta Mencingerja zagovornika menedžerjev oz. tajkunov.

  Usodna in pogubna je njegova še vedno ne preklicana izjava v l. 1996/ 98: »Če bi bil sam
  direktor in bi videl, da mi grozi izgubiti vse, kar imam in za kar sem se
  trudil desetletje ali več, bi namreč tudi sam poskušal oškodovati družbeno
  premoženje.”

  Pravna država tedaj torej ni ukrepala, enako ne politika, vse do 2008, ko je vlada spremenila
  zakon o prevzemih, da onemogoči izčrpavanje ciljne družbe. Večina držav EU ima pravila, ki so usmerjena v prepoved finančne pomoči ciljne družbe prevzemniku.

  Kdo je torej vse manipuliral z državljani, dovolil oškodovanja gospodarskih družb in
  opeharil državljane? Kdo bo kdaj odgovarjal? Vsaj na volitvah?

  Se še kdo čudi stanju družbe in države? Od kod problemi z DUTB je menda jasno? Bo kdo
  tožil tujca, Jeffreyja Sachsa, ki je nasprotoval fevdalni podaritvi skupnega
  družbenega premoženja oz. podjetij samo direktorjem, ki »prevzamejo in kupijo«
  podjetja tako, da jim kupnino s kreditom »poplača« kar kupljeno podjetje? Ostali
  državljani in razni pokojninski in drugi skladi državljanov s(m)o pač za
  lastnike podjetij očitno neprimerni? Privarčevani kapital državljanov v skladih
  pa podpira podjetja in delovna mesta predvsem v tujini. Podjetja rešuje le
  »kreditizem«, namesto kapital, ki je na trgu, a ta zahteva odgovornost za
  rezultate, rast na trgu.

  Pri nas se dopušča predvsem privatizacija s koncentracijo lastništva v rokah direktorjev,
  saj ti kot lastniki potem ne potrebujejo pravih nadzornih svetov, ki so v
  Sloveniji že tako »usodni«!

  Ekonomska svoboda navadnih državljanov je velika slovenska hiba in je še naprej iluzija!

  Kdaj bo kdo koga tožil ali vsaj ne volil na volitvah?

  • avtohtoni neandartalec

   Sem vse prebral, zanimiva teorija zarote,všeč mi je primerjava Drnovška z Markovičem in me zanima, če lahko dokažeš, da sta se pogovarjala (oba sta bila ekonomista in predsednika Jugoslavije). Zanima me pa zato, ker potem obstaja verjetnost, da se je Drnovšek zmenil z Markovičem, naj ta ukaže premike JNA na naše severne meje. Za nagrado, je zadnji Jugoslovanski polnomočni predsednik prevzel pri nas oblast in zgradil postsocialistični imperij, z novimi elitami vred.
   Kako to misliš, da pri nas ni mogoče nikomur nič vzeti, deložirancem država pobere vse, razen gat in srajce, ki jih imajo na sebi. Celim družinam, vse pokradejo vladni cegani, ne rabijo niti sodbe sodišča, dovolj je fotokopija izvršitelja. Upor je nesmiseln, pride zraven tudi kordon policistov in vojska, je pa res, da se teror izvaja izključno proti nemočnim,nedolžnim revežem.
   Kako to misliš, da državljani nismo nič opazili, ja že 25 čakamo na odgovore vlade, čakamo na reviije Ustavnega sodišča oziroma tožbe proti Sloveniji na Evropskih, gre verjetno za milijone takih primerov, ki jih je naše pravosodje zamrznilo na neki točki, vendar se bo led nekoč stalil, če ne prej pa ko bo dovolj hudo in se bo nekdo spravil resno analizirati te zadeve. Ker dovolj hudo bo, je samo še vprašanje časa.
   Mi se pogovarjamo o drugih dimenzijah, mi že dolgo ne opisujemo Slovence in SLovenije, vse to je kr neki, resnico zadušijo že državni tožilci, preden sploh pride do primerov, vztrajne pa pogubijo skorumpirani sodniki in celo odvetniki, ki jih itak plačuje v glavnem mafija. Ker to je edino pojasnilo za finte, ki jih navajaš, pa kdo ti bo dal kredit, če nimaš nič, kdo ti bo pustil da bo kar nekaj vzel, kdo ti bo kaj dal ali zate zastonj naredil, pa če tega ni, kako je potem mogoče, da obstaja? Preprosto, vsi bi radi nakladali samo teorije, same oslarije, vsi se izogibaju opisu življenja malega Slovenca, kako smo mi v praksi doživljali denacionalizacijo in se prilagajamo divji tranziciji. Edino ljudje lahko to pojasnimo, ampak to je tudi priomarni cilj postsocialistične buržuazije, za vsako ceno utišat narod in iz realnosti narisati pravljico, iz katere se čez 100 let ne bo nihče več znašel. Kdo piše zgodovino, gremo gledat v naše občinske knjižnice in arhive kateri posamezniki so sploh omenjeni, ja ni niti enega, ki je v resnici delal in razmišljal, sploh jih ni, tudi v elektronskem svetu ne obstajajo, so izginili iz realnosti in preteklosti našega naroda, pa je minilo komaj kakšno desetletje, in kar je najhuje, namesto njih so tamizpostavljeni neki psihopati, lažnjivci in nesposobne barabe, navadni narkomani in lopovi, to je naša uradna verzija osamosvojitve.

  • dob

   >Zakaj slovenska politika javnosti ne razkrije….<

   Ker si še niso nehali "sposojat" dnarja!

 • Vrhovni sodnik

  Vanuatu, nova kratica za lewake.

 • Breiva

  Nedeljski dnevnik sem danes prvič kupil odkar sem v penziji (od marca 2005).

  Kupil sem ga zato, ker me je prijatelj opozoril, da je na strani 15 članek na temo Karanta, o kateri sem kar precej pisal 6.2.2016. Povezan pa je z ekonomsko svobodo Slovenije.

  Članek je napisal Aleksander Lucu in ima naslov “Senatorji prvi pili kokakolo”

  Na vem če je to slučajnost, da se je ta novinar nekaj dni po mojem postu lotil te tematike, ali pa me je kopiral?

  Piše sicer malo drugače o “maherjih”, ki so ustanovili Karanto in jo potem vodili. Kot senatorji so omenjeni Bogo Samsa, Boris Šnuderl, Egon Konradi, Milan Kučan, Janez Winkler, Miran Goslar, Niko Kavčič, Stojan Batič, Zvone Dragan, Niko Toš, Andrej Marinc in Marko Bulc, občasno tudi Vlado Miheljak.

  Aleksander Ivan Geržina ni omenjen, on je bil samo njihov sluga. Ustanovitelj Karante pa je bil nihče drug kot Ivan Maček, izvedbeni direktor pa neki Danilo Kolšek.

  Preberite, mislim, da se splača.

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!