Slovenija v letu 2024 ne bo plesala: OECD močno poslabšal napoved rasti za Slovenijo

Datum:

OECD je poslabšal napoved gospodarske rasti. Svetovno gospodarstvo naj bi se letos okrepilo za 2,9 odstotka, kar je 0,1 odstotne točke manj od septembrske napovedi. Slovenskemu gospodarstvu OECD letos napoveduje 1,4-odstotno rast, kar je 0,1 odstotne točke manj od junijske napovedi, prihodnje leto pa 1,8-odstotno (0,8 odstotne točke nižjo).

Napovedi rasti za prihodnje leto Organizacija za gospodarsko sodelovanje in razvoj (OECD) ni spreminjala; svetovni bruto domači proizvod naj bi se leta 2024 okrepil za 2,7 odstotka, izhaja iz poročila, ki ga je OECD objavil na spletni strani. To bi lahko bila najnižja svetovna rast po svetovni finančni krizi, če izvzamemo prvo leto pandemije covida-19, so navedli. Okrepitev svetovne gospodarske rasti na tri odstotke leta 2025 pa je odvisna od nadaljnje upočasnitve inflacije in hitre rasti azijskih gospodarstev.

Rast se v Sloveniji upočasnjuje
Slovenija bo po napovedih OECD letos zabeležila 1,4-odstotno rast, kar odraža šibko domače in zunanje povpraševanje. Leta 2024 naj bi se rast v Sloveniji okrepila na 1,8 odstotka, leta 2025 pa na 2,7 odstotka. Visoka inflacija zavira zasebno potrošnjo, vendar investicije ostajajo na račun evropskih sredstev in ukrepov za obnovo države po poplavah. Razmere na trgu dela bodo ostale nespremenjene, kar bo spodbujalo rast plač, medtem ko bo dejanski prihodki zaradi inflacijskih pritiskov nižji.

Inflacija naj bi medtem po napovedih OECD v Sloveniji letos znašala 7,5 odstotka, prihodnje leto naj bi se sprostila na 4,8 odstotka, leta 2025 pa na 3,2 odstotka. “Inflacija se niža, vendar se rast upočasnjuje. Zaostritev denarne politike v boju proti inflaciji kaže svoje posledice. Napovedujemo mehak pristanek za razvita gospodarstva, ki pa je daleč od tega, da bi bil zagotovljen,” je v najnovejšem poročilu zapisala glavna ekonomistka pri organizaciji Clare Lombardelli.

OECD je napoved rasti območja z evrom za letošnje leto ohranil pri 0,6 odstotka, za prihodnje leto pa jo je znižal za 0,2 odstotni točki na 0,9 odstotka. Nemško gospodarstvo naj bi se letos nekoliko skrčilo, prihodnje leto pa okrepilo za 0,6 odstotka.

Sara Kovač

Sorodno

Zadnji prispevki

Korupcija na korupcijo – Golobova vlada

Golobovo vlado vse od nastopa spremljajo korupcijske afere. Sodna...

Cene, ki jih plačujemo za tečaje slovenščine za migrante, so vrtoglave

Množične migracije so za Slovenijo vedno večja težava pod...

Rusija dve leti po napadu na Ukrajino

Ruska invazija na Ukrajino ni spremenila le sveta, temveč...

Podoba vladajočih se v Bruslju na ogled postavi

Peticija o pravici do pokopa in spoštljivega spomina na...