fbpx

Cerar iz DUTB že pregnal ugledne tuje strokovnjake. Se tudi tokrat obetajo nove kadrovske spremembe?

Miro Cerar (Foto: STA)

Vlada je danes sprejela v obravnavo poročilo ministrstva za finance v zvezi z ravnanjem upravnega odbora DUTB, vendar odločitve ni sprejela. Cerarjeva vlada je v preteklosti že korenito posegala v omenjeno institucijo – z odstavijo tujih strokovnjakov, ki sta se trudila za odpravo bančne luknje, sami pa so nastavili kadre, ki so nezakonito prejemali bajne plače ter izigravali slovensko zakonodajo.

Vladajoča koalicija bo na današnji dan sprejela v obravnavo poročilo ministrstva za finance v zvezi z delovanjem upravnega odbora DUTB pri določilih plačevanja zaposlenim v Družbi za upravljanje terjatev bank in družbah v njeni lasti. To se dogaja ravno v času, ko koalicijska DeSUS zahteva odhod predsednika upravnega odbora omenjene družbe Marka Simonetija, ministrstvo v zvezi pa v zvezi s tem navaja, da do neskladij s predpisi ni prišlo.

Kadrovske menjave v DUTB pa so v preteklosti že dvignile kar nekaj prahu. Vlada je namreč iz vodilnih položajev omenjene družbe odstavila dva ugledna švedska strokovnjaka, ki sta se trudila “zamašiti” slovensko bančno luknjo. Pozneje se je poleg nastavitve svojih kadrov, zgodila tudi pripojitev dveh slovenskih bank k omenjeni družbi, kar naj bi davkoplačevalce stalo dodatnih 50 milijonov evrov. Ob tem se pojavlja vprašanje, ali je namen slovenske vlade pomagati našemu gospodarstvu, ali pa iskati predvsem svoje koristi?

Karel Erjavec pričakuje podporo odstavitvi Simonetija
Predsednik DeSUS-a pričakuje, da bo koalicije podprla zahtevo za odstavitev že omenjenega predsednika upravnega odbora DUTB. Prav tako so mu podporo odrekli v stranki SD, kjer pričakujejo, da bo skupščina poiskala njegovega naslednika. Pred vrhom vlade je povedal, da poročilo ministrstva za finance ni povezano s posnetkom, na katerem je jasno, da Simoneti razmišlja, kako obiti t. i. Lahovnikov zakon. Znano je, da je v javnost prišel posnetek Simonetija kako zaobiti Lahovnikov zakon tako, da so imeli vodilni menedžerji sklenjene pogodbe z večimi podjetji v tujini.

Koga vlada sploh še lahko imenuje? 
Omenjeni zakon “omejuje osnovno plačo direktorjev družb v državni lasti na največ petkratnik povprečne bruto plače v družbi.” V javnosti v zvezi s tem odmeva razvpiti primer Koprskega Cimosa in njegove nemške podružnice Cimos Germany. Znano je, da sta Šveda v DUTB delovala zakonito, medtem ko je pozneje vlada nastavila ljudi, ki so se izogibali izpolnjevanju zakona, ob novih kadrovskih spremembah, pa se upravičeno pojavlja vprašanje, ali je vlada sploh sposobna imenovati nekoga, ki bo spoštoval slovensko zakonodajo?

Foto: STA

Foto: STA

Slovenija odstavila švedske strokovnjake
Znano je, da je Cerar pred kakšnim letom dni iz slabe banke pregnal tujce, ki so pomagali reševati slovensko bančno luknjo, ob tem pa pomenljivo dejal: “Nikakor ne gre za pritiske lobijev.” Za odstavitev švedskih finančnih strokovnjakov, naj bi se odločili zaradi “nepravilnosti pri delovanju”. Med drugim je šlo za nekdanjega glavnega izvršnega direktorja DUTB Torbjörn Månsson. Poleg njega je bil razrešen še drugi tujec, sicer tedaj še predsednik upravnega odpora – Lars Nyberg.

Cerar svoje dejanje zavija v celofan transparentnosti
Tukaj ne gre za politični poseg v korporativno upravljanje. Morali smo sprejeti odločitve za zakonito in transparentno delo DUTB.” še navaja slovenski premier.  Nybergovo razrešitev je sicer slovenski koaliciji kot skupščini Družbe za upravljanje terjatev bank (DUTB) priporočil minister za finance Dušan Mramor. Razrešeni je sicer ves čas trdil, da so vodilni ves čas prejemali plače v skladu z obstoječimi politikami in pogodbami ter da je bilo ministrstvo za finance ves čas obveščeno o vseh prejemkih.

Vladajoča koalicija uničuje slovensko gospodarstvo
Slovensko gospodarstvo je plen vladajoče koalicije, zato je ves čas v krizi. Ta lomasti po slovenskem gospodarstvu, eden njenih poglavitnih namenov, pa je predvsem namestiti čimveč svojih ljudi. V tej luči je mogoče videti tudi kadrovski cunami tako v DUTB, kot tudi v NLB. Poleg tega v javnosti odmevajo afere o ministrih povezane z njihovim neupravičenim izplačevanjem dodatkov. Med njimi sta tudi že omenjeni Dušan Mramor ter Maja Makovec Brenčič.

Tuji strokovnjaki nezaželjeni v tej vladi
“Islandija je nadzor upravljanja izvajala bolj temeljito kot Slovenija, V Sloveniji ne moreš biti neodvisen,” je pred časom komentirala stanje v slovenskih bankah bivša nadzornica NLB iz Islandije Marianne Økland. Gre za finančno strokovnjakinjo, ki so jo pri nas odstavili, medtem ko je Islandiji pomagala rešiti bančno luknjo. Pozneje je skupščina NLB imenovala nov nadzorni svet.

D. M., STA