fbpx

Slovensko gospodarstvo med najslabšimi v Evropi – smo na poti v recesijo

NLB (Foto: STA).

Vlada s premierjem Mirom Cerarjem na čelu se izjemno rada pohvali, da je slovensko gospodarstvo pripeljala nazaj na pravo pot  ter da Slovenija doživlja izjemno gospodarsko rast. A Bruselj je včeraj poslabšal napoved gospodarske rasti za Slovenijo, ta pa je v primerjavi z drugimi državami naravnost katastrofalna. 

Februarja je Evropska komisija Sloveniji napovedala 1,8-odstotno gospodarsko rast v letošnjem letu, že dva meseca kasneje pa je napoved poslabšala za 0,1-odstotno točko. Tako bo Slovenija zabeležila 1,7-odstotno gospodarsko rast v tem letu.

Glede na to, da smo bili v času gospodarske krize navajeni na negativne številke, bi lahko razumeli, da je naše gospodarstvo kljub poslabšanju še vedno v odlični formi. A primerjava z drugimi državami kaže precej drugačno sliko.

Čeprav smo med novimi članicami EU vedno veljali za gonilno silo, danes temu ni več tako. Močno nas prehiteva Poljska, katere napovedana gospodarska rast je kar 3,7-odstotna, sledi Slovaška s 3,3-odstotno rastjo, boljšo gospodarsko rast pa imajo tudi Litva, Latvija, Madžarska, Češka, Estonija, Hrvaška in celo Romunija ter Bolgarija.

Prehitela nas bo celo Grčija
Še bolj zaskrbljujoče pa je dejstvo, da nas bo po predvidevanjih Evropske komisije prihodnje leto prehitela celo Grčija. Njena gospodarska rast v letu 2017 bo 2,7-odstotna, slovenska pa le 2,3-odstotna. Najbolje v Evropi sicer kaže Irski, Malti in Luksemburgu, na splošno pa bo v Evropi rast ostala pozitivna.

M. G.