So to ti podjetniki in “grdi kapitalisti”, ki jih je po Kordiševo potrebno z bajoneti naterati v morje?

Foto: ajdovscina.si

Po včerajšnji novici o prodaji podjetja Pipistrel sta Taja in Ivo Boscarol napovedala še donacijo občini Ajdovščina – donirala bosta kar 25 milijonov evrov. “Občina Ajdovščina se izredno hitro razvija in prepričan sem, da bo z našimi donacijami tudi najbolj varna in najbolj prijazna,” je dejal Boscarol, ki ob tem upa, da bodo njegovemu zgledu sledili tudi drugi podjetniki. A žal v naši državi pregovorna fovšija oziroma zavist še kar ne utihne – za nekatere je Boscarol še vedno “podjetnik in grdi kapitalist, ki bi ga bilo treba z bajoneti sterati v morje”.

“20 milijonov evrov Taja in Ivo Boscarol namenjata izgradnji zdravstvenega centra ter infrastrukture za vzpostavitev večnamenske helikopterske storitve v novem logističnem centru na letališču v Ajdovščini, s čimer želita donatorja prispevati k boljši zdravstveni oskrbi občanov. To je nadvse pomembna in neprecenljiva pridobitev za občino, uresničeni in obogateni bodo načrti o sodobnem logističnem centru, kjer bodo združene vse službe s področja zaščite in reševanja,” so zapisali na spletni strani občine Ajdovščina. Po tem, ko je vlada Mira Cerarja pregnala Boscarola iz Slovenije, je to sicer že druga podjetniška zgodba s srečnim koncem iz tistih krajev – po velikih težavah podjetnika dr. Aleša Štrancarja in podjetja Bia Separations iz Ajdovščine je ta pred dvema letoma svoje podjetje prodal za 360 milijonov evrov, mednarodni skupini proizvajalca biofarmacevtske in laboratorijske opreme Sartorius s sedežem v Nemčiji.

Ajdovska družba Pipistrel je svetovno znan proizvajalec ultralahkih letal, znan po svoji napredni in inovativni tehnologiji, ki stremi predvsem k razvoju naravi prijaznih električnih letal in trajnostnemu letenju. Včerajšnjo novico o prodaji podjetja – vrednost posla je okoli 218 milijonov evrov – je na današnji tiskovni konferenci podrobneje predstavil Ivo Boscarol, ki še naprej ostaja pomemben del družbe. “Za zagotovitev doseganja Pipistrelovih ambicioznih ciljev ter za nadaljevanje naše zgodbe o uspehu bo združitev Textrona in Pipistrela omogočila dostop do strokovnega znanja in virov, ki Pipistrelu samemu sicer ne bi bili dostopni,” je poudaril.  Ameriška družba se zavezuje, da Pipistrel ostaja, tako kot tudi njegova globalna usmeritev – trajnostno letenje.

Foto: ajdovscina.si

Štiri milijone evrov bo porabljenih za izgradnjo muzeja letalske zgodovine s centrom znanosti v Ajdovščini, s stalno razstavo o zgodovini in dosežkih letalstva na Ajdovskem in širšem Goriškem, znanstvenim muzejem ter različnimi interaktivnimi animacijami za otroke in mlade s področja tehnike in naravoslovja. Umestitev je načrtovana severno od letališča, v sklop občinskega projekta razvoja izobraževalnih in drugih javnih programov. Milijon evrov pa kot protiutež podrtim drevesom in zelenicam, ki so bile zaradi novogradenj v zadnjih letih odstranjene iz mesta in okolice, namenjata zazelenitvi in hortikulturni ureditvi mesta Ajdovščina in širše okolice. Namen tega dela donacije je zagotavljanje prijaznejšega življenjskega okolja. Župan Tadej Beočanin je poudaril, da je donacija Taje in Iva Boscarola občini Ajdovščina zgodovinski dogodek za njihovo občino. “V svojem imenu in imenu vseh občank in občanov se Taji in Ivu Boscarolu iz srca zahvaljujem za donacijo. Ajdovščina je bila v torek razglašena za razvojno najbolj prodorno občino v Sloveniji. Ta donacija bo pomenila še dvakrat hitrejši razvoj v prihodnjih štirih letih, tako velika je. Za primerjavo – znesek donacije je enak povprečnemu celoletnemu proračunu občine oziroma vrednosti, ki jo ima občina za investicije na voljo v štirih letih,” je ob zahvali pojasnil župan.

“To so ti podjetniki in grdi kapitalisti, ki jih je z bajoneti potrebno naterati v morje,” je komentiral SMC poslanec Gregor Perič – njegov komentar se je seveda nanašal na zapis Mihe Kordiša, ki je pred leti na Facebooku predlagal: “Kapitalistično kontrarevolucijo obrat do zadnjega beliča, nato pa z bajoneti sterat v morje.” V nadaljevanju je Perič še dodal, da je Boscarol je v Bobu leta 2016 dejal, da Slovenec oprosti vse, samo uspeha ne. “Upam, da se bomo v Sloveniji končno uspeli otresti miselnosti o ‘uravnilovki‘,” je še dodal in poudaril, da se bomo s povprečnostjo in omejevanjem najbolj uspešnih težko uvrstili med najrazvitejše – tja, kamor po potencialih zagotovo sodimo. “Potrebujemo dodatne ukrepe in politike za krepitev gospodarstva, da pritegnemo najboljše ljudi, ne pa jih odganjamo preko meje ali oceana,” je poudaril poslanec.

Sara Bertoncelj