Socialistični eksperimenti nove vlade nas oddaljujejo od dobre finančne kondicije države

Datum:

“Višje plače in več v žepih ljudi preprosto pomeni, da se delati splača. In na koncu imamo vsi več! Ključni izziv nove vlade bo zato zadržati aktivnost gospodarstva. Socialistični eksperimenti in strašenje z novimi davki nas od tega oddaljujejo,” sporoča nekdanji obrambni minister Matej Tonin. 

Nekdanji obrambni minister Matej Tonin, je s temi beseda pojasnil, kaj je ključno za ohranjanje dobre finančne kondicije države. Finance poročajo, da je po začasnih podatkih državna blagajna v prvem petmesečnem obdobju v letošnjem letu, dobila okoli 5,3 milijarde evrov prihodkov. To pomeni za 783,5 milijona evrov (17,3 odstotka) višji znesek, kot v istem obdobju lani. Še višina odhodkov pa je bila dobrih 5,32 milijarde evrov oziroma za 538,2 milijona evrov (9,2 odstotka manjši) kot v enakem lanskoletnem obdobju.

Primanjkljaj v proračunu pa je bil v prvem petmesečnem obdobju ocenjen na 21,8 milijona evrov. Če izpostavimo zgolj mesec maj, je bilo v proračunu za 89,4 milijona evrov presežka. Skupno pa je bilo v letošnjem letu v proračunu 309 milijonov evrov presežka brez ukrepov za zajezitev kitajskega virusa. Čeprav je bila izvedena davčna reforma, je bilo pobrane dohodnine več, skupno 744,7 milijona evrov (za 6,2 odstotka). Prilivi iz naslova davčnih prihodkov so v prvem petmesečnem obdobju letos znašali malce manj kot 4,39 milijarde evrov, kar pomeni, da so bili za 705,4 milijona evrov (19,2 odstotka) višji kot v enakem lanskoletnem obdobju.

Predvideni prihodki za leto 2022 in že porabljeni do junija. (Foto: Vlada RS, Finance)

S strani Finančne uprave (Furs-a) je bilo za preteklo leto doslej odmerjenih 2,372 milijarde evrov dohodnine (v tem trenutku manjkajo še kmetje). Skupno gre za 44.750 zavezancev, kar znaša 259 milijonov evrov (12,3 odstotka) več kot je znašala odmerjena dohodnina pred dvema letoma. Kar za 23,1 odstotka pa so narastli prilivi od pobranega DDV-ja. Gre za 355,5 evrov višji znesek kot v enakem lanskoletnem obdobju (skupno 1,89 milijarde evrov). Finančnih sredstev od davka od dohodka pravnih oseb je več za 40,7 odstotka, torej za 216, 5 milijona evrov na skupno 748,8 milijona evrov.

Manj koronske pomoči za posameznike in za gospodinjstva, nižji transferji
Prihodki od trošarin pa so navkljub nižjim trošarinam na posamezne energente narastli na 538,1 milijona evrov. Tako so bili za  0,6 odstotka ali 3,4 milijona evrov višji kot isto obdobje lansko leto. Nedavčni prihodki so v prvem petmesečnem obdobju dosegli  297,4 milijona evrov, torej za 111,7 milijona evrov (27,3 odstotka) nižji kot v lanskem letu v enakem obdobju. Letos namreč ne bo prihodkov iz podeljenih koncesij za radijske frekvence. EU pa je državi s koncem maja namenila 513,4 milijona evrov, torej 142,4 milijona več kot v prvem petmesečnem obdobju leta 2021. Stroški dela ožje državne uprave so v petih mesecih znašali  612,8 milijona evrov, kar je 39,5 milijona evrov (6,1 odstotka manj) kot enako obdobje leta 2021.

Državni proračun do 5. junija 2022. (Foto: Finance)

V letošnjem letu namreč ni koronskih dodatkov. Fiskalni svet ob tem pojasnjuje, da je “rast stroškov dela (brez učinka koronadodatkov) je v prvih petih mesecih letos znašala 3,5 odstotka, a so tveganja za večjo rast na tem področju odhodkov najbolj izrazita.” Gre za opozorilo vladi, pred pričetkom pogovorov s sindikati javnega sektorja. Manjša poraba države je opažena tudi v primeru izdatkov za obresti. Te so v prvem petmesečnem obdobju znašali 345,9 milijona evrov, torej 78,9 milijona evrov manj kot v prvem lanskoletnem petmesečnem obdobju lanskega leta. Manj je tudi koronske pomoči tako za posamezne osebe kot tudi za gospodinjstva, zato so tudi transferji nižji.

Vlada naj podrobneje finančno ovrednoti obljube, dane v koalicijski pogodbi
V prvem petmesečnem obdobju je bilo v ta namen porabljenih 801,7 milijona evrov, torej 446,3 milijona evrov (35,8 odstotka) manj kot v lanskem letu. Zaradi nižjega števila brezposelnih, so se finančni transferji iz tega naslova znižali za približno četrtino (22,4 milijona evrov). Prav tako je bilo v letošnjem letu več investicij. Odhodke za naložbe so narastli za 29,1 odstotka (75,4 milijona evrov) na 334,4 milijona evrov. Do konca leta je sicer v načrtu še za dve milijardi evrov naložb, to znaša za okoli 700 milijonov več kot v lanskem letu. Če se do konca leta gospodarske razmere ne bodo občutno poslabšale, se ocenjuje, da bi lahko bili prihodki večji, kot kažejo projekcije državnega proračuna.

Foto: STA

Poleg dosedanje ciljne vrednosti odhodkov bi moral biti nižji tudi primanjkljaj. Obenem so pomembna kratkoročna negativna tveganja dviga stroškov dela, če bodo uresničene sindikalne zahteve ter ob povrnitvi izgub podjetjem, ki prodajajo naftne derivate, kot tudi ob dodatnih ukrepih z namenom omejitve vplivanja visokih cen tako na gospodinjstva kot tudi na področje gospodarstva. Pojavljajo se pozivi Golobovi vladi za podrobnejše finančno ovrednotenje obljub, danih v koalicijski pogodbi. V prihajajočih mesecih se sicer pričakuje določena umiritev stopenj dviga prihodkov od davkov.

Domen Mezeg

Sorodno

Zadnji prispevki

Ponoči so sile ZDA in Združenega kraljestva ponovno napadle teroristične Hutije

Združene države in Združeno kraljestvo sta v soboto sprožili...

Čas je za interpelacijo celotne Golobove vlade

Poleg stranke Socialni demokrati (SD) sta krivca za nakup...

Golob zdravnikom ni grozil prvič: “totalno vojno” jim je napovedal že leta 2022

Zdravniki stavkajo že skoraj mesec in pol, vlada pa...

Še vedno nam vladajo gospodarji muh

V začetku prejšnjega tedna sem se po nekaj letih...