Sosednja Avstrija bo imela 1,5 milijarde evrov presežka; Šarčeva vlada načrtuje vsaj desetkrat manjšega, Fiskalni svet pa resno skrbi njegova uresničitev

Marjan Šarec (Foto: STA)

Marjan Šarec (Foto: STA)

Avstrija bo imela ob koncu leta 1,5 milijarde evrov presežka v proračunu. Slovenska vlada Marjana Šarca načrtuje v letošnjem letu ob zelo ugodnih gospodarskih kazalcih ter zadnjem sprejetem rebalansu proračuna 193 milijonov evrov presežka. Fiskalni svet Republike Slovenije je izrazil zaskrbljenost glede uresničitve načrtovanega proračunskega presežka. Ali se bo glede na veliko potrošnjo vlade Marjana Šarca uresničila napoved omenjenega presežka?

Avstrija velja za zrelo in okolju prijazno gospodarsko državo. Podjetniki uživajo v ugodnem poslovnem okolju, kar se pozna tudi na njihovih rezultatih. Gospodarskih nepravilnosti in korupcije se ne dopušča, saj avstrijsko sodstvo deluje učinkovito. Primeri na sodiščih se rešijo v obdobju pol leta od vložitve obtožnice na sodišču. V letošnjem letu naj bi Avstrija imela kar 1,5 milijarde evrov presežka. Na drugi strani pa je slovensko okolje, kjer vlada popolnoma druga zgodba.

Vlada Marjana Šarca obljublja slovenskim državljanom ob letošnjem sprejetem rebalansu proračuna 193 milijonov evrov presežka. Ob primerjavi številčnosti prebivalstva bi se rezultat slovenske vlade zdel odličen. Vendar glede na slovensko poslovno okolje obstaja velika senca dvoma, da se bo rezultat dejansko uresničil.

Davorin Kračun (vir STA)

Davorin Kračun (Vir: STA)

Fiskalni svet je izrazil resno zaskrbljenost glede uresničitve letošnjega načrtovanega proračunskega presežka
Vendar je svoje pomisleke že večkrat izrazil Fiskalni svet Republike Slovenije. Kljub vladnim napovedim, da naj bi prišlo do presežka proračuna, so strokovnjaki na čelu s predsednikom fiskalnega sveta Davorinom Kračunom izrazili veliko zaskrbljenost glede tega. “Predlog rebalansa državnega proračuna in že sprejeti okvir za pripravo proračunov sektorja država nakazujeta ekspanzivno in prociklično fiskalno politiko v letu 2019. Ta je po mnenju fiskalnega sveta v trenutnih okoliščinah neustrezna. Ob predvidenem ohranjanju ugodnih gospodarskih razmer se bo namreč stanje javnih financ tako po oceni fiskalnega sveta kot tudi Vlade RS strukturno poslabšalo,” je povedal Kračun. Po njegovih besedah jezaskrbljujoče, da bo predvsem z gospodarsko rastjo spodbujeno rast prihodkov spremljalo pretežno trajno povišanje izdatkov, ki hkrati ne bodo naslovili strukturnih izzivov javnih financ. Vlada RS v januarja predloženih proračunskih dokumentih predvideva v letu 2019 povišanje izdatkov sektorja država za 1,13 milijarde evrov glede na leto 2018.

“Takšna raven izdatkov je po mnenju fiskalnega sveta določena v nasprotju z zakonodajo. Določila zakona o fiskalnem pravilu bi bila namreč spoštovana ob povečanju celotnih izdatkov sektorja država za okoli 870 milijonov evrov, kar bi z izjemo lanskega leta predstavljalo najvišjo rast izdatkov po letu 2009. V zadnjih mesecih se povečujejo tveganja za občutnejšo upočasnitev gospodarske rasti v 2019 od napovedi, na katerih so osnovani proračunski dokumenti. V negotovem okolju bi morala vlada slediti načelu previdnosti pri načrtovanju tako javnofinančnih prihodkov kot tudi izdatkov,” še opozarja vodja Fiskalnega sveta.

Spoštovanje načela previdnosti ob povečanju negativnih tveganj po oceni fiskalnega sveta pomeni, da bi predvidena dejanska raven izdatkov zaostajala za maksimalno dovoljeno. Proračunski dokumenti pa, nasprotno, to mejo še presegajo. Hkrati je bil okvir znova spremenjen samo za eno leto, čeprav zakonodaja zahteva celovito spremembo za tekoče in prihodnja tri leta. To je po oceni fiskalnega sveta problematično predvsem, ker so bili po oblikovanju vlade sprejeti ukrepi z javnofinančnimi posledicami tudi v prihodnjih letih. Fiskalni svet pričakuje, da bo vlada ob pripravi programa stabilnosti in nacionalnega reformnega programa pomladi 2019 predstavila verodostojne in celovite proračunske načrte, ki bodo vodili k srednjeročno vzdržnim javnim financam.

Davorin Kračun (Foto: Nova24tv)

Davorin Kračun (Foto: Nova24TV)

Fiskalni svet opozarja na nepravilnosti, Šarčeva vlada pa jih veselo ignorira
Fiskalni svet je v preteklosti velikokrat podal strokovne ocene glede stanja financ v državi. Svoje pomisleke je izrazil ob letošnjem proračunu ter ob načrtih vladnih proračunov za leti 2020 in 2021. Kljub napetemu političnemu stanju v državi je vlada Marjana Šarca lahko mirna, saj ji bo najpomembnejši dokument pomagala sprejeti Jelinčičeva Slovenska nacionalna stranka.

Luka Perš

 • Olga101

  Klovn, za volanom, ki ga z daljincem upravljajo Murgle, nas vozi v prepad!

  • Minovak

   Drži, samo škoda je avtomobila…

 • JANEZ GUS

  Na pričevalcih sem slišal, da je brat ,ki je bil komunajzer odgovoril bratu,ki je bil domioljub SLOVENEC…..če ne bi imeli revolucije in komunizma,bi še vedno spali po skednjih in jedli iz enega kotla—–odgovor brata…v Italiji in Avstriji niso imeli komunizma pa ne spijo po skednjih.Kako moder odgovor.

 • Vera

  Vsaj malo vzgleda si naj Šarec vzame pri Avstrijcih ,če že noče s prestola PM katerega ni vreden .

 • črnaovca

  V Avstriji politik ki ga osumijo korupcije gre in ga ni nikjer več

  • Slovenec

   Gre na ričet v zapor in mu poberejo nakradeno.

 • Marjan Zorec

  Kaj bi bilo z Avstrici,če bi bili v 2. sv vojni zmagovalci kot mi

  • gabrijelobid

   Boljše bi se meli

  • Slovenec

   Kako pa smo zmagali in kaj smo dobili s to zmago? Komunizem in
   revščino, korupcijo, uničevanje
   Slovenije.

 • RATATA

  “Padec Šarčeve vlade ne pomeni predčasnih volitev, pač pa novo vlado pod vodstvom Janeza Janše”
  Prvak SD Dejan Židan
  …. ker bi JJ podprle stranke katerim ankete ne kažejo prestopa parlamentarnega praga še dodaja

 • Ivan Ivanovič

  Sosednja Avstrija bo imela 1,5 milijarde evrov presežka; Šarčeva vlada načrtuje vsaj desetkrat manjšega
  ***
  Ja, ampak naši strici, tete in nečaki ter nečakinje iz ozadja in ospredja bodo imeli več kot milijardo in pol plusa v svojih žepih, v davčnih oazah itd. Se pravi, mi smo boljši od Avstrijcev.

 • RATATA

  Množiti z deset je zelo enostavna računska operacija.
  Povedati kaj si mislil je pa tako zelo težko za nekatere, da se hudiču grauža.

 • Marko

  Imam predlog. Danes 9.11.2019 napovemo vojno Avstriji, jutri 10.11.2019 se jim pa vdamo, pa smo rešili proračun, pa brusilci bajonetov bodo zginl.

 • Jernej

  Janez Gus to so oprane glave socializma, ki mislijo kako je v Sloveniji vse ok. Medtem ko v Avstriji zivijo da delajo. Pri nas pa obratno.

 • Jernej

  Ivan Ivanovic boljsi so le strici in necaki iz ozadja. Slovenija je na ravni Kosova. Lp

 • RATATA

  Dolg osamosvojene SRS raste 55 eur na sekundo
  https://commodity.com/debt-clock/slovenia/

 • Slovenec

  Avstrija ima urejene finance, dobra in neodvisna sodišča, ima tudi finančno policijo, ima desno vlado, ki podpira
  Avstrijce in jim omogoča blaginje.
  Pri nas pa je kaos, korupcija, politična
  in režimske sodišča, leva in antislovenska
  vlada, nimamo finančne policije niti
  izpeljane lustracije. Zato Avstrija cveti,
  Slovenija pa tone.

 • xtc

  Če mislite ,da boste z Šiptarji in madžarskimi cigani.-ki jih Orban prisilno civilizira,na vladi prišli pkam ste v znoti na nivo Šiptarjev z kosova in Madžarskih ciganov.